20/09/2021

O altă reformă a sănătăţii

România are imperioasă nevoie de reformarea sistemului sanitar, a declarat, în urmă cu câteva zile, la Timişoara, prof. univ. dr. Virgil Păunescu, fost consilier prezidenţial în Comisia pentru Analiza şi Elaborarea Politicilor din Domeniul Sănătăţii Publice, în cadrul unei dezbateri despre problemele cu care se confruntă sistemul de sănătate din România și a soluțiilor pe care PNL intenționează să le asume în baza programului de guvernare.

Virgil Păunescu, propune reformarea reală a întregului sistem de sănătate din România, fiindcă resursele actualei Legi a Sănătății sunt epuizate.

Este nevoie de o nouă reformă aplicată sistemului. „Orice cârpeală e pierdere de timp. Se impune o nouă reformă, pentru care este nevoie de curaj și, evident, de sprijin politic. Pentru că schimbarea radicală a sistemului presupune multă voință politică”, a opinat prof. dr. Virgil Păunescu.

Cea mai recentă tentativă de reformare a sistemului de sănătate din România, a avut loc în perioada celui de-al doilea mandat al fostului președinte Traian Băsescu – proiect despre care declară că prevedea măsuri ultra-liberale – a eșuat din pricina faptului că „nu mai exista puterea politică necesară pentru a tracta o reformă atât de mare”.

Virgil Păunescu consideră că PNL are resursele necesare pentru a  genera un cadru legislativ necesar tractării unei astfel de legi adaptate realităților actuale, dar pentru începuteste nevoie de o evaluare realistă a riscurilor și beneficiilor pe care reformarea sistemului de sănătate

La dezbatere au fost prezenți Nicolae Robu, co-preşedinte al PNL Timiş, copreşedinţii PNL Timişoara, Dan Diaconu și Cornel Sămărtinean, medicii Olimpia Oprea și Georgeta Rus, co-președinte ale Organizației Femeilor Liberale din PNL Timiș, precum și numeroase personalități ale vieții medicale, printre care prof. univ .dr. Virgil Păunescu, fost  consilier prezidenţial şi membru al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza şi Elaborarea Politicilor din Domeniul Sănătăţii Publice, prof. univ. dr. Rodica Mihăescu, foști manageri ai Spitalului Judeţean din Timişoara, dr.Gheorghe Nodiți, Ciprian Bogdan și dr. Iulius Jugănaru, managerul Spitalului Municipal de Urgență Timișoara, dr. Octavian Mazilu, dar şi fostul director al Direcției de Sănătate Publică Timiș, dr. Horia Vermeșan.

Referindu-se la premisele de la care ar trebui să pornească reformarea radicală a sistemului de sănătate, europarlamentarul PNL Cristian Bușoi, coordonator al proiectului de elaborare a componentei referitoare la domeniul sănătății din programul de guvernare al PNL, apreciază că e nevoie de definirea unui concept și de susținere politică largă. Și a făcut referire la necesitatea creării unui mediu concurențial adaptat nevoilor și realităților românești, inclusiv pe piața asigurărilor de sănătate. Sistemul olandez, care este pur privat, spune el, s-ar putea dovedi inadecvat realităților din România, țară încă foarte aplecată spre social, insuficient de transparentă și cu un nivel al corupției sistemice destul de ridicat.

Potrivit aprecierii lui Cristian Buşoi, mai pretabilă pentru România s-ar putea dovedi aplicarea unui model care să prezinte similitudini cu modelul francez, acolo unde există mai multe case de asigurări de sănătate.

De asemenea şi deputatul PNL de Timiş, Cornel Sămărtinean a spus că: Sistemul sanitar din România se confruntă la ora actuală cu numeroase deficiențe care afectează în mod vizibil calitatea actului medical și care arată faptul că nici la capitolul servicii medicale România nu se situeaza la un nivel corespunzător unei țări membre a Uniunii Europene. Deficiențele din sistemul sanitar se reflectă în viața de zi cu zi a pacienților care nu pot beneficia de servicii medicale la standardele unei țări membră a Uniunii Europene.

România are nevoie de o strategie care să faciliteze accesarea fondurilor europene destinate sistemului sanitar pentru ca românii să beneficieze de servicii medicale comparabile cu cele din alte state membre ale Uniunii Europene.

În vederea stimulării eficienței, calității și accesibilității la servicii de sănătate performante, accesarea fondurilor europene destinate domeniului sanitar, mai ales la capitolul investiții poate reprezenta soluția salvatoare pentru sistemul medical din România. Având în vedere problemele cu care se confruntă sistemul sanitar românesc, accesarea fondurilor europene destinate sistemului sanitar din România ar trebui să reprezinte o prioritate pentru reprezentanții Ministerului Sănătății.

 

Stejărel Ionescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share