03/12/2020

O echipa de cercetatori ai Universitatii Valahia din Targoviste a câștigat locul întâi în finala Concursului mondial de microrobotică la Seattle

646x404Ieri, in conferinta de presa ce a avut loc la Primaria Municipiului Targoviste, primarul orasului, Cristian Stan a anuntat ca pentru rezultatele exceptionale la concursul de microrobotica-Mobile Microrobotics Challenge desfasurat in perioada 26-30 mai 2015, la Washington State Convention Center din Seattle, USA, se vor premia cu suma de 2000 de lei net, membri ai echipei de cercetatori din cadrul Universitatii Valahia Targoviste. 

Competiția a fost dedicată roboticii de precizie la scară micrometrică și a reunit universități și centre de cercetare din întreaga lume. Concursul a avut loc în perioada 26-30 mai 2015, la Washington State Convention Center din Seattle, UȘA și a fost organizat în cadrul ICRA 2015 (Internațional Conference Robotics and Automation), cel mai mare eveniment anual din domeniul roboticii, care a reunit 2700 de participanți. Manifestarea s-a desfășurat sub egida institutului IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) și a Societății de micro și nanorobotică (RAS-MNRA).

 

Obiectivele acestui concurs de microrobotică au constat în dezvoltarea de soluții inovative la scară mică, dedicate viitoarelor aplicații biomedicale și nanotehnologiilor. Aplicațiile vizează domeniul biomedical cum ar fi manipularea și sortarea de celule, chirurgia minim invazivă, sau asamblarea de structuri la scară nanometrică și micrometrică.

Echipa Universității Valahia din Târgoviște a fost formată din: conferențiarul Alexandru Ioan VISAN, lectorul Florin DRAGOMIR, doctorandul Valentin GURGU, asistent doctor inginer, Mihaela Ivan și studentul în anul IV Nicolae RĂDULESCU.

Participarea echipei de la Universitatea Valahia din Târgoviște a constat în realizarea unui dispozitiv microrobotic de 220 micrometri, adică mai puțin de un sfert de milimetru.

Probele de concurs au constat în:

Prima probă — control automat. Proba a constat în parcurgerea unor traiectorii de tip cerc, triunghi și dreptunghi în mod automat — fără intervenție umană — cu o precizie extrem de ridicată.

Proba a doua — micro-asamblare. Proba a constat în introducerea unor micro-componente de geometrie triunghiulară într-un micro-canal de dimensiune sub-milimetrică. Dimensiunile triunghiurilor sunt de 0.200 x 0.350 milimetri.

Pentru a exemplifica aceste dimensiuni, o suprafață de un milimetru pătrat poate fi ocupată de nu mai puțin de 28 astfel de obiecte triunghiulare.

Proba urmărește operarea în canalele sangvine și alte operații de chirurgie minim invazivă specifice viitorului.

Proba a treia — soluții inovatoare. Proba a constat în evidențierea noutății și utilității ansamblului format din microrobot și sistemul de comandă și control al microrobotului.

Ansamblul format din microrobot și sistemul de control autonom au atras atenția auditoriului.

Realizarea ansamblului, precum și deplasarea echipei la concurs a fost finanțată de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării Dezvoltării și Inovării—UEFISCDI, prin proiectul numărul: PN-II-RU-PD-2012-3-0591: http://micromag.valahia.ro/ , și prin aportul sponsorului Advanced Technology Systems (ATS—http://ats.com.ro/)

Distribuie acest articol Oficial Media
Share