30/10/2020

ONCOGEN Timişoara – locul unde se tratează cancerul

La Timișoara s-a inaugurat la sfârşitul săptămânii trecute, Oncogen, cel mai mare centru de terapii genetice și celulare în tratamentul cancerului din Estul Europei. Un număr de 35 de specialiști vor căuta aici leacul anti-caner si vor fabrica propriile vaccinuri și medicamente experimentale.

Specialiștii vor realiza studii celulare, de biologie moleculară și terapii celulare pentru bolnavii de cancer, leucemie și alte boli hematologice. În acest scop, la etajul al treilea al clădirii, a fost amenajată o fabrică de medicamente, care este cheia institutului ONCOGEN.

Potrivit conducerii, obiectivul proiectului este crearea infrastructurii de cercetare-dezvoltare şi inovare în domeniul cancerului. Totodată să susţină şi să faciliteze translaţia spre noi metode de diagnostic şi de tratament orientat spre terapiile genice şi celulare, care să completeze sau chiar să înlocuiască metodele clasice de tratament anti-tumoral. “După cinci ani de zile, putem spune că ziua de astăzi reprezintă o zi de sărbatoare pentru Spitalul Județean. Este vorba despre un mare proiect de anvergură, unic în sud-estul Europei. O întreagă echipă a muncit timp de cinci ani de zile pentru realizarea acestui proiect. Deocamdată va funcționa pe schema de personal de la catedra de Imunologie de la Spitalul Județean, urmând ca după definitivarea și aprobarea schemei de către Ministerul Sănătății să se producă angajări specifice, caracteristice acestui centru”, spune managerul SCJUT, Marius Craina.
Centrul ONCOGEN este dotat cu echipamente de ultimă generaţie, cu ajutorul cărora se va putea realiza cercetare de vârf. Aici vor funcţiona şi două camere albe unice în România, o bancă de celule şi ţesuturi şi o biobază. În cadrul centrului vor fi efectuate studii clinice cu scopul dezvoltării de tratamente inovatoare în cancer şi bolile cronice degenerative. Douăzeci de specialişti în cercetare vor lucra în ONCOGEN, fiind create şi 15 noi laboratoare de cercetare, dotate cu aparate moderne. “Cercetările vor începe iîn cursul acestui an. Centrul este finalizat în proporție de 99%. Colegii care lucrează în Spitalul Județean sunt capabili să inițieze și să desfășoare activitate medicală în acest centru”, adaugă Marius Craina.
Imobilul are parter plus patru etaje, suprafaţă totală de 2.900 mp, iar dotarea cu echipamente, instrumente şi software va fi la standarde internaţionale. Parterul clădirii are mai multe săli de documentare, conferințe sau teleconferințe. La etajul intai se va realiza cercetare fundamentală, etajul al doilea va fi dedicat diagnosticului avansat în cancer pentru terapia personalizată, iar la etajul trei va funcționa o fabrică de medicamente de mici dimensiuni. Aici vor putea fi produse vaccinuri, medicamente și celule stem sau fragmente de celule stem. La ultimul etaj al clădirii, al patrulea, se vor realiza experimente.
Potrivit reprezentanților Spitalului Județean din Timișoara, obiectivul proiectului Oncogen îl reprezintă înlocuirea metodelor clasice de tratament în cazul tumorilor cancerigene și, automat, creșterea speranței de viață a bolnavilor.
Valoarea totală a proiectului este de peste 10 milioane de euro, iar banii provin de la Uniunea Europeană.

Stejărel Ionescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share