Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Pâinea noastră, cea de toate zilele…. ce va fi cu ea???!!!

Opriți exporturile masive de grâu!
Patronatul român din panificație a cerut guvernului să stopeze exporturile masive de grâu care se fac în această perioadă. Organizația avertizează că, în condițiile în care se încarcă vapoare cu câte 60.000 de tone de grâu, România riscă să rămână fără pâine. Dacă Guvernul nu ia măsuri, producția de pâine se va opri.

Dacă pandemia nu se va sfârși foarte curând, țara noastră riscă să rămână fără pâine, atrage atenția Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase – Rompan. În fiecare zi, zeci de mii de tone de grâu sunt încărcate pe vapoare care ajung în țările arabe, secătuind, astfel, rezervele României. Rompan a solicitat Ministerului Agriculturii și Guvernului să interzică exporturile de grâu, însă autoritățile au răspuns că, deocamdată, analizează situația. ”Anul trecut am avut producție bună la grâu, dar s-a dat la export. Și acum se cară în portul Constanța grâu pentru export. Se pune însă problema securității alimentare a României și noi am atenționat autoritățile statului că nu este în regulă cu asigurarea materiei prime pentru consumul intern. Răspunsul lor a fost că se analizează, cum dau ordonanțele astea militare care zic că se recomandă. Eu știu că la armată se ordonă, nu se recomandă. Dacă se continuă exportul de grâu în ritmul de până acum există un risc real să rămânem fără pâine. Cea mai mare cantitate de grâu pleacă spre țările arabe, iar un vapor are capacitatea de 60.000 de tone. Marii producători de grâu din țara noastră sunt și români, dar sunt foarte multe firme italiene în Vest, arăbești, cum este Insula Mare a Brăilei, sau daneze în Ialomița”, ne-a declarat Aurel Popescu, președintele Rompan. Foarte important este și faptul că 40% dintre terenurile arabile din România aparțin străinilor. Anul trecut, producția de grâu în România a fost de 10 milioane de tone, iar cea de porumb, de 16 milioane de tone, fapt care ne-a situat pe al doilea loc în Europa și, respectiv, pe primul loc la producția de porumb. Recolta din 2020 nu se anunță însă una foarte bogată, având în vedere seceta prelungită, care a afectat deja o mare parte dintre culturile de cereale din țară.

De ce lipsesc mălaiul și făina

În ultimele două săptămâni, raioanele supermarketurilor și hypermarketurilor destinate făinii și mălaiului au rămas goale. Absența acestor produse este cauzată de capacitatea insuficientă de ambalare, susțin reprezentanții Rompan. ”Veriga slabă este mașina de ambalat, pentru că noi am avut în dotare mașini de ambalat numai pentru consumul normal, cât se mânca, 100 de tone de făină ambalată pe lună. Acum, cererea este de 10 ori mai mare, este normal să fie sincope în aprovizionare. Părerea mea este că, la cât s-a livrat până acum, mai merge o săptămână, maxim două, și pe urmă cade complet consumul. Oamenii și-au făcut deja stocuri, iar făina are termen de valabilitate șase luni. Temerea că va dispărea pâinea de pe piață nu este chiar exagerată, pentru că este posibil ca lucrurile astea cu pandemia să degenereze. Cine știe ce ordonanțe mai dau cei de la Guvern și se închid orașele. Și atunci este mai complicată problema. Făină avem deocamdată. În prezent noi chiar exportăm făină ambalată în Spania, Italia și în Grecia, pentru că a crescut cererea în ultima perioadă, dar vorbim de câteva mii de tone, nu mai mult. Penuria de mălai, deși am avut producții record la porumb, este cauzată tot de insuficiența mașinilor de ambalat, dar încet, încet, facem stocul în cămară pentru toată lumea”, ne spune președintele Rompan, Aurel Popescu.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share