21/06/2021

Palatul Schönbrunn din Viena – Austria

Palatul Schönbrunn (în germană Schloss Schönbrunn) este o fostă reşedinţă imperială de vară în stil rococo şi cu 1441 de camere, aflată în prezent în VienaAustria. Fiind unul dintre cele mai importante monumente culturale din ţară, el a fost începând cu anii 1960 una dintre cele mai importante obiective turistice din Viena. Palatul şi grădinile ilustrează gusturile, interesele şi aspiraţiile monarhilor din familia Habsburg. Palatul se află la vest de centrul oraşului Viena, în cartierul Hietzing. Până în 1642 se numea „Katterburg”.

 

În anul 1569, împăratul Maximilian al II-lea a cumpărat o întinsă luncă inundabilă a râului Wien aflată sub un deal situat între Meidling şi Hietzing, în care fostul proprietar construise în 1548 un conac numit Katterburg. Împăratul a poruncit ca zona să fie împrejmuită şi a dispus să se aducă acolo fazani, raţe, cerbi şi mistreţi, pentru a se organiza acolo vânători de agrement. Într-o parte separată mai mică a zonei, au fost aduse păsări exotice, păuni şicurcani. Au fost construite acolo şi bazine acvatice.

Numele Schönbrunn (însemnând „fântână frumoasă”) provine de la o fântână arteziană a cărei apă a fost consumată de către curteni.

În cursul secolului următor, zona a fost folosită ca teren de vânătoare şi de recreere. Mai ales Eleonora Gonzaga, căreia îi plăcea vânătoarea, a petrecut mult timp acolo şi a moştenit zona ca reşedinţă a văduvei, după moartea soţului ei, Ferdinand al II-lea. În perioada 1638-1643, ea a construit un palat alături de conacul Katterburg, prima menţionare a numelui „Schönbrunn” apărând în 1642 pe o factură. Originile orangeriei Schönbrunn par să provină tot din timpul Eleonorei Gonzaga.

Palatul a fost distrus în 1683 de către turci. Împăratul Leopold I i-a cerut arhitectului Johan Bernhard Fischer von Erlach să îl ridice din nou (îl începe în 1692 şi îl termină în 1713). Împăratul, a cărui autoritate era în continuă creştere, se considera egalul Regelui Soare şi îşi dorea o reşedinţă care să rivalizeze Versailles-ul francezilor.

În 1752 împăratul Francisc I Ştefan, soţul Mariei Tereza a dat ordin ca lângă palat să fie construită Grădina Zoologică Schönbrunn. Pe scena faimosului teatru al palatului, apar Haydn şi Mozart. Aflat în trecere prin Viena în 1805 şi 1809, Napoleon a stat o scurtă perioadă în refugiile îndepărtate ale castelului.

După căderea monarhiei în 1918, nou-înfiinţata Republica Austria a devenit proprietarul Palatului Schönbrunn şi a conservat camerele, palatul devenind muzeu.

După al doilea război mondial şi în timpul ocupaţiei aliate din Austria (1945-1955), Palatul Schönbrunn, care era gol în acel timp, a fost rechiziţionat pentru birourile Delegaţiei britanice la Comisia Aliată pentru Austria şi pentru sediul central al micii garnizoane militare britanice din Viena.

Mai târziu, el a fost folosit pentru evenimente importante cum ar fi întâlnirea dintre John F. Kennedy şi Nikita Hruşciov din 1961.

În anul 1996 Palatul Schönbrunn şi grădinile sale au fost înscrise pe Lista patrimoniului mondial UNESCO, ca un ansamblu baroc remarcabil şi exemplu de sinteză a artelor (Gesamtkunstwek).

Grădina cu sculpturi aflată între palat şi Fântâna Soarelui este numită Marele Parter. Grădină franceză, care ocupă o mare parte a zonei, a fost planificată de către Jean Trehet, un discipol al lui André Le Nôtre, în 1695. Ea conţine, printre altele, un labirint.

Complexul include şi multe alte atracţii: în afară de Grădina Zoologică, o orangerie construită în jurul anului 1755 şi o seră cu palmieri (înlocuită prin 1882 de aproximativ zece sere mai mici în partea de vest a parcului) merită a fi remarcate. Partea de vest a fost transformată într-o grădină în stil englezesc în perioada 1828-1852. În extremitatea de vest a fost amenajată o grădină botanică în 1828, atunci când a fost construită Vechea Seră cu palmieri.

În linie cu Marele Parter sunt 32 sculpturi, care reprezintă zeităţi şi virtuţi.

Palatul Schönbrunn este cea mai populară destinaţie turistică din Viena, cu 2.600.000 de vizitatori în anul 2010.  Întregul complex Schönbrunn cu Tiergarte Schönbrunn,  Palmenhaus,  Wüstenhaus şi Wagenburg, a avut mai mult de cinci milioane de vizitatori. Pe situl oficial pot fi achiziţionate în avans bilete pentru excursii. În afară de excursii şi de pachete turistice, sunt organizate multe concerte clasice cu muzica lui W. A. Mozart şi a contemporanilor săi în sălile de spectacule, în Orangerie sau în Schlosstheater.

Palatul şi grădinile au fost locaţiile unde s-au turnat cadre din mai multe filme, cum ar fi trilogia Sissi din anii ’50, A Breath of Scandal cu Sophia Loren şi The Living Daylights (1987) cu James Bond ca hotel în care Bond (Timothy Dalton) a locuit cu prilejul unei misiuni.

De asemenea, şi filmul de comedie The Great Race a fost filmat aici în 1965.

Palatul a fost recent selectat ca motivul principal al unei monede de mare valoare numismatică: moneda austriacă de argint cu valoarea de 10 euro cu efigia Palatului Schönbrunn, pusă în circulaţie pe 8 octombrie 2003. Aversul prezintă în partea centrală a faţadei palatului din spatele uneia dintre fântânile mari.

Stejarel Ionescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share