02/10/2020

Pandemia dublează costurile alegerilor locale față de  europarlamentare!!!!

Alegerile pe 27 septembrie reprezintă cel mai grav atentat la sănătatea românilor ! 

A fost promulgată legea care stabilește data alegerilor locale, și anume 27 septembrie, lăsând, în schimb, o serie de aspecte esențiale nelămurite. Cum anume vom vota,  în siguranță.???

Vor asigura această lege și normele ei toate instrumentele necesare unui vot în pandemie?

Este evident că pentru o democrație eficientă sunt necesare atât alegerile locale din septembrie, cât și alegeri parlamentare premergătoare acestora, doar că ESTE VITALĂ O ORGANIZAREA EFICIENTĂ ȘI SIGURĂ.!!!!

Prioritățile s-au schimbat radical odată cu apariția pandemiei Covid-19, poate sună cinic să ne gândim la alegeri,  în contextul în care în spitale există o situație gravă, însă este mult mai periculos să fie lăsată România într-o situație neclară din punct de vedere legislativ.

Campania electorală și organizarea votului sunt acțiuni în care se propagă exponențial orice boală transmisibilă –  inclusiv Covid 19.

Pandemia dublează costurile alegerilor locale față de  europarmentare!!!!

Alegerile locale costă dublu faţă de ultimul scrutin, spune preşedintele Autorităţii Electorale Permanente,Constantin Mitulețu Buică. 

Normele epidemiologice pentru secţiile de vot încă nu sunt gata, dar autorităţile vor asigura masca, dezinfectantul şi poate chiar şi mănuşile celor care intră în secţia de votare. Toate acestea măsuri dublează bugetul pentru alegerile  locale,  faţă de europarlamentarele de anul trecut.

Da, avem emoţii ca toată lumea de altfel, că nu ştim ce se va îmtâmpla de pe o zi pe alta pentru aceste alegeri, dar şi în societate. (…) Avem 19 milione de cetăţeni. Vom avea pentru fiecare cetăţean aceste materiale de protecţie – mască, dacă va fi vorba şi de mănuşi, cât şi de dezinfectant. (…) Europarlamentarele au costat până în jumătate de miliard de lei, la acest moment calculele noastre simple avem 975 de milioane de lei, deci aproape un miliard de lei, deci, peste 200 de milioane de euro”, a declarat Constantin Mituleţu Buică.

Punctul cel mai important pe lista de priorități în calendarul alegerilor trebuie să fie condițiile de siguranță ale celor care merg să-și exercite dreptul de vot. De asemenea, trebuie să existe scenarii alternative pentru persoanele care din varii motive nu reușesc să ajungă în secție. Sunt necesare modalități pentru a vota în spital, în închisoare sau în alte locuri de genul, peste tot fiind necesare echipamente de protecție, dezinfectant,culoare, măști, etc. Condițiile de vot ale oamenilor și a celor care gestionează secțiile de votare, dar și activitatea de campanie electorală, precum și prelucrarea ulterioară a datelor trebuie făcute respectând cu strictețe proceduri și având toate măsurile de distanțare și de protecție pentru ca această acțiune,  să nu se transforme într-o mare dramă” a ținut să transmită și deputatul Sorin Marica..

Orice demers pre-electoral sau electoral constituie un atac la sănătatea românilor în această perioadă și va avea consecințe grave!

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share