23/10/2021

PASTELE CAILOR- un eveniment unic al comunității bulgare din Târgoviște

Paştele Cailor sau Konski Velikden, se sarbatoreste în prima sâmbătă a Postului Mare, sâmbătă care, după calendarul ortodox, este a Sfântului Teodor sau Todorovden, în limba bulgară. Acest obicei este unic în România, specific comunităţii bulgarilor de la Târgovişte.

Deschiderea evenimentului va avea loc sâmbătă, 04 martie, la ora 10:30, în cartierul “Matei Voievod” din Târgovişte. Printre acţiunile care se vor desfăşura se numără: concursuri hipice (paradă, dresaj, frumuseţe, îndemânare lucrări agricole), momente artistice şi festivitate de premiere.

Primarul orașului, Daniel Cristian Stan, alături de viceprimarul Cosmin Bozieru, și reprezentanti ai comunității bulgare Costache Vasile și Ghergu Vasile, au ținut o conferință de presă cu ocazia acestui eveniment, dar și pentru a-i invita pe târgovișteni să participe la o demonstrație ancestrală, de tradiții, obiceiuri și credințe spirituale ale grădinarilor din cartierul sârbesc, Matei Voievod.

Tudorița este un eveniment unic în țară și care anul acesta se află la ediția cu numărul XIX. Vor fi concursuri hipice, un spectacol de folclor, vor fi și vestitele specialități culinare. Comunitatea bulgară din Târgoviște este unică și a reușit să-și păstreze tradițiile și obiceiurile, de aceea reprezintă și o atracție a municipiului Târgoviște. Vor fi prezenți foarte mulți copii, este un spectacol deosebit la care noi participăm cu mare plăcere. Invit toți târgoviștenii, dâmbovițenii, iubitorii de spectacol, să vină mâine începând cu orele 10.30 în cartierul Matei Voievod, pentru evenimentele prilejuite de această sărbătoare.(Daniel Cristian Stan)

Vasile Costache, președintele Asociației Zaedno:
”Evenimentul începe cu obiceiul de a sfinți caii, noi i-am dat anvergura de a fi văzut atât local cât și regional și l-am transformat într-o tradiție. Vor fi oaspeți de la Ambasada bulgară, precum si academicieni, profesori de la univeristățile din Bulgaria, care sunt interesați de acest obicei moștenit chiar de la ei.
Odată cu această tradiție, dăm startul muncilor de primăvară. Va fi o slujbă religioasă pentru sfințirea cailor, a pâinicilor tradiționale (konceta sau mânzuleț), a semințelor grădinarilor. După sfințire, grădinarii primesc pâinicile de la soții, iar ei le împart pe jumătate cu calul din ogradă. În această zi, calul nu muncește, pentru el este sărbătoare. Calul bulgarului grădinar nu se vinde, este crescut și dresat de mic pentru muncile câmpului și face parte din familie. Sfințirea cailor se face pentru ca ei să rămână sănătoși de-a lungul anului.”

Semnificatii  ale sarbatorii ”Pastele cailor” conform Asociatiei Zaedno

Acest obicei este una dintre moştenirile ancestrale pe care bunicii bunicilor noştri o au de la înaintaşii lor trăitori la sud de Dunăre, obicei păstrat şi astăzi. Având o puternică amprentă spirituală, credinţa fiind unul dintre pilonii existenţei lor, acest obicei arată ce importanţă dădeau grădinarii bulgari acestui nobil animal care i-a însoţit în bejanie şi i-a ajutat în munca lor. Mergeau împreună la preot să primească binecuvântare. Cum altfel să fi procedat omul simplu decât  făcându-şi prietenul necuvântător egal în faţa lui Dumnezeu? Un gest normal prin simplitatea şi pragmatismul său: gospodarul era bine dacă şi ajutorul lui de nădejde era bine.

CALUL  reprezintă o mare bogăţie şi ajutor nepreţuit în activităţile de zi cu zi. Îi veţi vedea, în zi de sărbătoare, cât de frumos împodobesc caii şi căruţele şi cât de mândri trec în atelajele lor, în picioare, cu căciulile şi pălăriile date pe ceafă, să fie văzuţi de departe! Este atitudinea pe care progresul, modernitatea n-au schimbat-o prea mult… Imagine a bulgarilor mândri veniţi de la sud de Dunăre, fugind de urgia otomană, rămasă neschimbată pentru generaţiile viitoare. Este momentul de glorie al acestor oameni simpli şi muncitori, puţin pretenţioşi, dar care seara nu intră în casa lor la masă înainte de a da tainul binemeritat tovarăşilor lor de trudă.

Foto credit: Sorinache Daniel

 

zaedno6

zaedno4

zaedno3

zaedno7

Distribuie acest articol Oficial Media
Share