Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Perfect Body – Să avem un corp agreabil

Trăim într-o continuă viteză iar faptul că ne hrănim pe fugă sau o facem la ”fast food”-uri nu ne ajută deloc să fim mai sănătoși, să avem un corp agreabil și o longevitate de invidiat.

Să avem un corp agreabil
În ultima vreme am observat o atenție sporită modului de viață, mișcării în natură dar și în locuri special amenajate și, de asemenea, nutriției.
Fie că facem înot, fotbal sau tenis, fie că mergem la sală sau în excursii montane, pe lângă toate acestea noi avem mereu nevoie de o nutriție pe măsură. Și cum alimentația nu poate fi totală, specialiștii ne indică anumite suplimente nutritive de care trebuie să ținem cont în funcție de intenția privind corpul și sănătatea noastră.
Știu că profesioniștilor nu le-am spus un secret, însă celor care se află la început de drum le va fi de mare ajutor să știe că în Târgoviște există o bază de relaxare, Complexul Turistic de Natație, locul unde pot practica mai multe sporturi individuale și de grup, precum și o sală de fitness. Află aici program, servicii și tarife!

Suplimente Prefect Body

În aceeași notă despre care vorbeam mai sus, sportul este legat de odihnă și hrană iar pentru aceasta sunt necesare diete și programe nutriționale. Dâmbovițenii și nu numai, au la dispoziție în Târgoviște, magazinul Perfect Body, locul în care găsești suplimentele de care ai nevoie.
Astăzi vom vorbi despre aminoacizi, de ce sunt atât de importanți și care sunt aceștia. Perfect Body vă oferă toată gama de aminoacizi în diverse forme, în funcție de cerințele clienților. Nu în ultimul rând cititorii noștri vor găsi sfaturile specialiștilor în paginile ziarului și deopotrivă, direct la reprezentanții Perfect Body.
Importanta fundamentala a aminoacizilor consta in participarea lor la edificarea moleculelor de proteine. Aminoacizii exista in stare libera dizolvati in mediul citoplasmatic al oricarei celule, sau legati covalent intre ei cu formare de peptide si proteine. Diferiti aminoacizi existenti sub forma libera in citoplasma indeplinesc anumite roluri metabolice. De exemplu: acidul glutamic si acidul aspartic stabilesc corelatii metabolice intre glucide si protide, metionina functioneaza ca donator de grupari metil, glicocolul este un precursor al biosintezei hemului din hemoglobina.

Aminoacizii

Biosinteza proteinelor proprii, specifice organismului animal, este direct corelata cu aportul de aminoacizi exogeni, proveniti pe cale alimentara. Organismul animal nu poate sintetiza tot setul de aminoacizi necesari pentru biosinteza proteinelor proprii. Se sintetizeaza aproximativ jumatate din setul de aminoacizi; restul, pe care organismul animal nu ii poate sintetiza ii procura prin hrana (proveniti din proteine de natura vegetala, care prin digestie, sunt hidrolizate cu punerea in libertate a aminoacizilor constituenti). Aminoacizii care pot fi sintetizati de catre organismul animal se numesc aminoacizi neesentiali care pot lipsi din hrana, iar cei absolut necesari pentru cresterea si dezvoltarea normala a organismului animal care nu pot fi sintetizati se numesc aminoacizi esentiali.

Carenta in anumiti aminoacizi prin aportul alimentar se manifesta diferit. Carenta in lizina determina incetinirea cresterii si tulburari de reproductie; carenta in triptofan determina tulburari vasculare; carenta in tirozina si fenilalanina provoaca atrofia tiroidei, hipofizei, gonadelor si prostatei; carenta in tioaminoacizi provoaca atrofia testiculelor, degenerarea ovarelor, sterilitate. Insuficienta unui singur aminoacid esential afecteaza biosinteza proteinelor proprii organismului. Echilibrarea ratiei proteice in aminoacizi cu asigurarea unui nivel optim al acestora se realizeaza prin suplimentarea proteinelor de natura animala cu aminoacizi de sinteza sau cu aminoacizi de natura animala.

Aminoacizii si culturismul

Exercitii fizice, hormoni si nutrienti, toate declanseaza cresterea masei musculare. La fel si suplimentarea cu aminoacizi cu lanturi ramificate (BCAA): leucina, isoleucina si valina. Cel mai bun moment de a lua aminoacizii este imediat dupa antrenament, cand muschii sunt mai receptivi la nutrienti si fluxul sanguin este mai crescut catre muschii lucrati. Cea mai buna solutie de a optimiza recuperarea dupa un antrenament este printr-o masa post-antrenament compusa din proteina impreuna cu carbohidrati atat complecsi dar si simpli. Este momentul perfect de a consuma o proteina cu absortie rapida, precum whey.

Suplimentele cu aminoacizi

Popularitatea suplimentelor cu aminoacizi a crescut mult. Bauturile care se folosesc pe timpul antrenamentului sau dupa antrenament, care contin proteine hidrolizate (pre-digerate) si deseori si aminoacizi in forma libera, sunt de vanzare in mai toate salile. De asemenea, si pudrele de aminoacizi sau tabletele, sunt des folosite de cei care se antreneaza cu greutati. Partea buna a acestor suplimente este ca nu necesita acelasi nivel de digestie ca mancarea. “In forma libera” inseamna ca nu au nicio legatura chimica cu alte molecule si astfel trec repede prin stomac, in intestinul subtire unde sunt rapid absorbiti in sange.

Cand sunt absorbiti, aminoacizii sunt procesati de ficat. Ficatul poate procesa o numita cantitate deodata de aminoacizi. Astfel, daca se ia o doza de 3-4 grame, acestia vor fii rapid procesati si surplusul, care nu poate fii metabolizat de ficat, va fii directionat catre tesuturi, in special catre tesuturile musculare care necesita reparatii in urma antrenamentului.

Aminoacizii si energia

Exista multa confuzie cand vine vorba de contractiile musculare si de uzul energiei in timpul antrenamentelor grele, de intensitate ridicata. In timpul unor astfel de antrenamente, o buna parte din energia necesara vine din surse non-carbohidrate. Cand muschii se contracta, o fac folosind energia adenozinei trifosfat (ATP, o substanta vitala proceselor energetice ale oricarei celule vii), cel putin in primele secunde. Substanta folosita pentru a reface imediat rezervele epuizate de efort este creatina fosfat. De aceea au devenit atat de populare suplimentele cu creatina in randul culturistilor. Creatina este formata din trei aminoacizi: arginina, metionina si glicina.
Pentru a mentine nivele ridicate de creatina fosfat si de ATP, acesti trei aminoacizi trebuie sa se gaseasca in cantitati mari in sange. Nivelele lor pot fii mentinute ridicate prin alimentatie, dar ar dura foarte mult timp pana s-ar digera, si in plus vor fii insotiti si de grasimi si carbohidrati, care uneori nu sunt dezirabile. Asadar, folosirea de suplimente cu aminoacizi in forma libera, insotite sau nu de creatina, furnizeaza o sursa directa de energie pentru putere si forta.

Aminoacizii si slabitul

Cand vine vorba de slabit, doua procese trebuie sa aibe loc: mobilizarea si punerea in circulatie a depozitelor de grasime si transportul grasimilor si convertirea lor in energie la nivelul mitocondriilor. Anumiti nutrienti pot asista conversia grasimii in energie, inclusiv aminoacidul metionina, care in cantitati suficient poate imbunatatii transportul si metabolizarea grasimilor.

Cand vrem sa mentinem caloriile la un nivel scazut, in timpul dietelor de slabire, suplimentele cu aminoacizi, inclusiv BCAA sau glutamina, ajuta la mentinerea unui volum de mancare mic, dar furnizand nutrientii necesari muschilor, ficatului si sistemului imunitar, elemente importante in definirea compozitiei corpului.

Aminoacizii si catabolismul

Organismul are capacitatea de a descompune tesutul muscular pentru a il folosi ca energie, in timpul activitatii fizice intense. Face parte dintr-o serie de procese fiziologice numite gluconeogeneza, ceea ce inseamna producerea de glucoza din surse care nu sunt carbohidrati. Faza acestor procese de importanta pentru noi, este numita ciclul glucoza-alanina, in care aminoacizii cu lanturi ramificate sunt rupti din muschi si transformati in aminoacidul numit alanina, care este apoi transportat la ficat si transformat in glucoza.

Daca ne suplimentam cu BCAA, corpul nu este nevoit sa descompuna tesutul muscular pentru energie. Studiile au aratat ca folosirea unei doze suficiente de BCAA (4 g), in timpul si dupa antrenament, previne descompunerea tesutului muscular. Catabolismul, pe langa ca duce la micsorarea muschilor, provoaca si febra musculara si predispune la accidentari.

Aminoacizii si efectul anabolic

Antrenamentul cu greutati promoveaza atat sinteza proteinelor dar si descompunerea proteica, la nivelul fibrelor musculare lucrate. Hipertrofia musculara (cresterea) are loc cand se mareste sinteza proteinelor. Mediul hormonal normal (de exemplu nivelele de insulina si hormon de crestere) imediat dupa antrenament stimuleaza procesele anabolice oprind in acelasi timp descompunerea proteinelor.

Modificarile dietetice care maresc transportul aminoacizilor la muschi cresc energia disponibila si creeaza un mediu anabolic care promoveaza dezvoltarea tesutului muscular si opresc degenerarea sa (catabolismul). Astfel, prin aceste procese, aminoacizii cresc masa musculara si forta.

Asadar, nu subestimati puterea aminoacizilor. Ca de obicei, sursa principala trebuie sa fie alimentatia, dar orice sportiv serios se va suplimenta cu aminoacizi de calitate.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share