25/10/2020

Periplu național dedicat Unirii Principatelor Române

Marți, 21 ianuarie 2020, în județul Dâmbovița, a demarat periplul cultural “Unirea face puterea”, dedicat Unirii Principatelor Române.

Proiectul a fost unul cultural-educativ și a fost realizat de Asociața Culturală ”STAR”, din Piatra Neamț, în colaborare cu Primăria Municipiului Piatra Neamț, Primăria Comunei Gura Ocniței (jud. Dâmbovița), Primăria Comunei Padina (jud.Buzău), Inspectoratul Școlar Județean Neamț, Teatrul ”Junior”, din Târgoviște, Grupul Național ”Clubul Victorioșilor”, Căminul Cultural, Bibliotecile și Școlile de pe raza comunei Gura Ocniței și Căminul Cultural și Școlile de pe raza comunei Padina, Biblioteca Județeană ”G.T.KIrileanu” Piatra Neamț, Centrul ”Europe Direct” Târgoviște, dar și Uniunea Ziariștilor Profestioniști din România – filiala Dâmbovița.

În dimineața zilei de 21 ianuarie, pe Dealul Crucii care străjuiește localitatea dâmbovițeană Gura Ocniței, a fost arborat steagul României pe Crucea Păcii, simbol al comunei și al credinței, după care, în centrul localității, zeci de elevi și profesori s-au așezat astfel încât au reușit să alcătuiască imaginea hărții României.

Alături le-a fost eruditul profesor, jurnalist, istoric și scriitor, George Coandă.

În calitate de profesor, George Coandă le-a ținut copiilor o scurtă, dar prețioasă lecție de istorie, o trecere prin evenimentele importante din istorie, de la Burebista până la 1 decembrie 1918, după care s-a iscat o Horă a Unirii.

Miercuri, 22 ianuarie, periplul a continuat cu Hora Unirii la umbra Turnului Chindiei, după care delegația dâmbovițeană a pornit spre Buzău, în comuna Padina, acolo unde copiii, alături de profesori, au marcat momentul Unirii Principatelor Române.

Mai departe, tricolorul călător care a pornit din Dâmbovița, a ajuns în Moldova, iar o oprire importantă a delegației a fost la Râul Milcov, la Focșani.

Cea de-a treia zi a periplului a fost cea de 23 ianuarie și a fost dedicată celebrării Unirii în orașul Piatra Neamț.
Mica Unire a fost tema pe care s-a desfășurat concursul de cultură generală pentru elevi “Unirea face puterea”, inițiat de Asociația Culturală “Star” și Biblioteca Județeană “G. T. Kirileanu” – Neamț.

Pentru prima oară în orașul Piatra Neamț a avut loc un marș al Unirii.

Așa cum se marchează acest moment istoric important la Turnul Chindiei, s-a întâmplat și la Turnul lui Ștefan din centrul municipiului Piatra Neamț, acolo unde a ajuns tricolorul cel lung de 100 de metri, purtat de tineri, copii, dascăli, părinți și bunici.

“Unirea face puterea” a fost un proiect cultural menit să aducă în atenția tinerilor și a tuturor românilor importanța unui eveniment de amploare din istoria României.

Venind dinspre Piatra Neamț, delegația dâmbovițeană a străbătut Ardealul și a pornit spre casă.

În dimineața zilei de 24 ianuarie au avut loc depuneri de coroane în întreaga comună Gura Ocniței, după care s-a plecat spre zona montană a județului Dâmbovița, în “Tabăra Unirii Talentelor”, organizată de Teatrul “Junior” din Târgoviște.

Aici, copii de la școlile din Adânca, Săcueni și Gura Ocniței, alături de componenți ai Clubului Victorioșilor, au adus cu mândrie tricolorul călător care a ajuns din Muntenia până la Ștefan cel Mare și Sfânt al Moldovei.

În “Tabăra Unirii Talentelor”, copiii și tinerii au petrecut trei zile în care au avut parte de cursuri de film și televiziune oferite de Victor Mihalache, cel care a fost art-manager-ul întregului complex de manifestări, și au participat la realizarea unui film artistic cu și pentru copii.

Unirea face puterea!

Roxana Clopotaru, reprezentant al Teatrului ”Junior” din Târgoviște

Distribuie acest articol Oficial Media
Share