Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Pesta porcină africană

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a fost anunțată de faptul că au fost găsite două cadavre de porci domestici, în vârstă de aproxmativ 8-9 luni, aruncate pe marginea drumului care leagă Ghiroda de Moșnița Veche, în extravilanul aparținând comunei Ghiroda. Cele două cadavre nu erau identificate cu crotalii, deci nu se stie proprietarul porcilor.

A fost făcută o prima analiză la DSVSA Timiș, în urma căreia a reieșit că cele două animale erau infectate cu pesta porcină africană.

Probele au fost trimise la București, la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală pentru a o  nouă analiză, în urma căreia s-a confirmat diagnosticul de pestă porcină africană.

Intre timp au mai apărut trei suspiciuni de pestă porcină africană în localităţile Icloda și Recaș, la porci din gospodăriile populației. Este vorba despre o gospodărie la Icloda, iar la Recaș sunt două exploatații în aceeași locație. Este vorba despre 77 de porci la Icloda cu suspiciune de pestă porcină, 70 de porci într-o exploatație la Recaș, și 40 în cealaltă exploatație.  Inspectorii DSVSA s-au deplasat ieri la fața locului și s-au luat toate măsurile necesare în astfel de cazuri, stabilindu-se inclusiv zonele de protecție. Au fost trimise analizele  la București, fiind confirmată pesta porcină africană.

Totodată, a fost convocat, la Instituția Prefectului, Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor, condus de prefectul Liliana Oneț. în cadrul căruia s-au stabilit zonele de protecție, de 0 – 3 kilometri, și zonele de supraveghere 3-10 kilometri în jurul focarelor de pestă porcină africană de la  Ghiroda, Recaș și Icloda, comuna Sacoșu Turcesc. A fost adoptată Hotărârea privind uciderea porcilor.

A fost adus și un incinerator pentru uciderea animalelor la Recaș și s-a trecut la uciderea porcilor.

Ca urmare a celor întâmplate s-a dat următoarea ATENŢIONARE  pentru crescătorii de animale domestice și deţinătorii de animale din specia suine de pe raza municipiului Timişoara

Având în vedere apariția unui focar de Pestă porcină africană, confirmat la 2 porci domestici găsiți morți în extravilanul U.A.T. Ghiroda, proprietar necunoscut, conform Buletinului de analiză nr. 12829 din 26.06.2020, emis de către I.D.S.A. București, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş, prin adresa cu nr. 529/26.06.2020 (înregistrată la Primăria Municipiului Timişoara sub nr. CS2020-000222/29.06.2020), informează cu privire la instituirea zonelor de protecție și supraveghere, după cum urmează:

 

  1. Zonă de protecție (0 – 3 km) în jurul focarului, pe raza localităților:

Ghiroda, Moșnița Veche,

  1. Zonă de supraveghere (3 – 10 km) în jurul focarului, pe raza localităților:

Albina, Bucovăț, Bazoșu Nou, Remetea Mare, Uliuc, Urseni, Bazoșu Vechi, Giarmata, Giarmata Vii, Cerneteaz, Dumbrăvița, Giroc, Rudicica, Chișoda, Timișoara.

Crescătorii de suine au obligația să respecte cu strictețe toate măsurile de biosecuritate la nivelul exploatațiilor nonprofesionale (gospodăriile populației) și la nivelul exploatațiilor comerciale, după cum urmează:

  1. Să nu intre în adăposturile unde cresc porcii cu încălțămintea și hainele cu care au umblat pe stradă; este recomandată dezinfecția la intrarea în adăpost, amplasarea unei tăvițe cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică;
  2. Să crească porcii doar în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea lor, cu porci mistreți sau proprietari străini care dețin porci domestici;
  3. Să nu hrănească animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreț, sub nicio formă să nu administreze porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
  4. Să nu scoată scroafele / vierii din exploatație în scopul montei cu animale din altă exploatație;
  5. Să nu cumpere purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
  6. Să nu folosească în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că aceasta ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi.

Cum arată un porc bolnav de pestă porcină africană ?

 Nu există semne clare care să indice boala, semnele pot fi atribuite și altor boli. Dar se pot observa la porcii bolnavi semne ca:

  • moarte rapidă, întervenită într-un timp extrem de scurt;
  • temperatură foarte ridicată (40,5 – 42o C) și stare febrilă;
  • roșeață sau învinețire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului și pieptului;
  • lipsa poftei de mâncare, apatie și împleticire în mers;
  • vomitări, diaree (uneori cu sânge) și urdori la ochi.

Diagnosticul se stabilește în urma coroborării tuturor semnelor clinice, anatomopatologice iar confirmarea se face prin examene de laborator.

PESTA PORCINĂ AFRICANĂ (PPA) – NU SE TRANSMITE LA OM !

Ce se face în cazul în care suspectez că un porc este bolnav de pestă porcină africană?

 

  • anunțați imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate sau medicul veterinar oficial sau S.V.S.A. Timiş la numărul de telefon 0256 204911, fax. 0256 462377, e-mail: office-timis@ansvsa.ro.

Ca urmare a confirmării a două focare de Pestă porcină africană în localitatea Recaș și un focar de Pestă porcină africană în localitatea Icloda, Com. Sacoșu Turcesc, prin adresa cu nr. 585/29.06.2020 (înregistrată la Primăria Municipiului Timişoara sub nr. CS2020-000225/ 30.06.2020), Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş informează și cu privire la instituirea zonelor de protecție și supraveghere în jurul focarelor de pestă porcină africană (PPA), după cum urmează

Focar PPA RECAȘ

Zonă Protecție: Recaș

Zonă Supraveghere: Stanciova, Herneacova, Cralovăț, Șuștra, Topolovățu Mare, Bazoșu Vechi, Remetea Mare, Izvin, Ianova și Petrovaselo.

Focar PPA ICLODA

 Zonă Protecție: Icloda

Zonă Supraveghere: Dragșina, Sacoșu Turcesc, Chevereșu Mare, Vucova, Otvești Blajova, Stamora Română, Berini, Cerna, Liebling, Unip, Urseni, Moșnița Nouă, Albina și Uliuc.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share