30/11/2020

Pictură şi sculptură la Helios Timişoara.

„Nu-i nimic mai frumos dacă poţi să dărui. Dacă dărui înseamnă că eşti împlinit, iar dacă eşti împlinit înseamnă că eşti om. Dacă eşti de 3-4 ori şi mai împlinit înseamnă că vii din lumea îngerilor. Niciodată nu poţi să şti dacă artistul de pe acest pământ a fost altceva decât om. Eu cred că un artist înainte de a se naşte a stat în acea lume a îngerilor, a sfinţilor şi a dumnezeirii pentru că acolo el s-a umplut de har, acolo el s-a umplut de artă, şi a înţeles ce înseamnă cultura, arta sau filozofia.” – Mihai Teodor Olteanu.

 Galeria Helios a UAP Timişoara are uşile deschise până la sfârşitul acestei luni pentru cei care vor să îşi bucure privirile să să-şi încânte ochiul la picturile lui Mihai Olteanu sau sculturile lui Marius Bacriu din Lugoj. În timp ce pictura urcă spre cer ajungând în neantul Heliosului, sculptura rămâne pironit la pământ pentru a încânta ma repede ochiul vizitatorului.

Tablourile luiMihai Teodor Olteanu se identifică cu Timişoara şi cu devenirea ei în libertate pe care a câştigat-o cu preţul vieţii atâtor martiri. Pictura lui Olteanu este o revelatie în artă şi te simţi înconjurat de cromatica fermecătoare a florilor sau a unor locuri uitate de timp.       „Tablouri luminoase cu ecouri de nou sau vechi care îţi dă satisfacţia unei creaţii dumnezeeşti, iar privindule auzi muzica din interiorul acestor pânze, unde pictura este            „ o scară a Raiului”.  

 Mihai Bacriu, de câţiva ani preşedintele Filialei UAP Lugoj, răspunde invitaţiei prietenului său Mihai Teodor Olteanu, de a expune împreună la Galeriile Helios din Timişoara.

De asemenea a avut personale la:  Lugoj, Timișoara, Sibiu, Deva, Caransebeș, Sângiorz Băi, Bacău, București, Arad, Piatra Neamț – în România şi în galeriile de artă din Szeged și Szekszard – Ungaria, Köln și   Benningen – Germania, Viena – Austria și Benicarlo – Spania.

Un loc aparte în activitatea sculptorului Marius Bacriu sunt simpozioanele pe teme de sculptură la care a participat și a prezentat lucrări tematice.

A participat la simpozioane organizate în: 2006 – Benningen (Germania); 2008 – Șantier de restaurare patrimoniu “Maria Tereza”; 2008 – Dubova (România); 2008 – Caransebeș (România); 2010 – Oravița (România); 2011 – Zăicani (România); 2011 – Negrești Oaș (România); 2012 – Sângeorz Băi (România); 2014 – Caransebeș (România); 2014 – Billund (Danemarca); 2015 – Kolgün (Turcia); 2015 – Piatra Neamț (România).

Este prima dată când expunem împreună, consider că e o expoziţie aşezată, iar lucrările de ambele părţi se potrivesc ca şi culoare, ca şi idee, ca şi mesaj. Inspiraţia vine din interior iar simbolurile ce le prefer sunt acele simboluri care au urmărit arta românească tradiţională. Lucrez în nuc findcă cel mai aproape mă simt de acest lemn” – Marius Bacriu

Această expoziţie a unui sculptor care face muzică, care face poezie, care uneşte cerul cu pământul, care uneşte soarele cu luna, care vine să aducă greutate, care aduce linişte şi mister în acelaşi timp. Această împletire între arta lemnului, între zămislirea lui, între dăltuirea lui, între acea simfonie a golurilor şi a timpului se înşănţuie cu cromatica, cu simfonia culorilor, cu o poezie a împlinirii, o poezie a semănatului, a culesului, a cosaşului.

Şi pictorul şi sculptorul pentru împlinirea lui, pentru bucuria şi frumuşeţea lui, se dăruie pentru ceilalţi.

Artele sunt surori şi niciodată nu se vor despărţii pentru că ele au fost dăruite împreună, şi doar împreună pot sălăşuii”Mihai Teodor Olteanu

 Mihai, nu trăieşte într-o lume trecută, nici viitoare, el trăieşte într-o lume a îngerilor, nişte îngeri care îi coordonează mâna, sufletul şi creierul. Nişte Îngeri care au grijă de el. Orice lucrare de-a lui Mihai âţi aduce bucurie şi îţi transmite o linişte extraordinară.

Sculpurile lui Mariu Bacriu transmit foarte puternic şi mi-au atins toate corzile, alături de picturile lui Mihai te intimidează şi te mângâie la suflet. De aceea mi.am dorit să îl avem alături pentru a vedea şi timişorenii ce lucrări de excepţie are” Lili Cadar, organizator.

 

Stejărel Ionescu

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share