PIRANHA V pentru militarii BRIGĂZII MULTINAȚIONALE SUD- EST

Militarii Brigăzii Multinaţionale Sud-Est vor fi primii militari înzestraţi cu transportoare blindate PIRANHA V

Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, şi şeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, au participat luni, 5 octombrie, la Uzina Mecanică Bucureşti S.A, la încheierea etapei de recepţie calitativă a primului lot de transportoare blindate pentru trupe 8×8, PIRANHA V.

„Primele 36 de transportoare blindate PIRANHA V vor pleca în zilele următoare spre beneficiarii finali, Scorpionii Roşii de la Craiova, după ce au trecut cu bine de etapa recepţiei calitative. Sunt încrezător că acestea vor trece şi de testarea operaţională, şi se vor integra foarte bine în unităţile Forţelor Terestre, care au mare nevoie de un vehicul care să le asigure mobilitate, putere de foc mărită, dar şi protecţie sporită atunci când îşi îndeplinesc misiunile”, a spus Nicolae-Ionel Ciucă.

Ministrul Apărării Naţionale a subliniat că finalizarea recepţiei calitative a primului lot de transportoare pentru trupe PIRANHA V este un moment important pentru acest program esenţial de înzestrare, demarat de Armata României în 2017, primul an în care au fost alocate două procente din PIB pentru apărare. „Scopul fundamental al acestor achiziţii pentru apărare este acela de a garanta suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Vom atinge acest deziderat numai dacă vom dezvolta acele tipuri de forţe şi capabilităţi care să ne permită să ripostăm oricărui posibil agresor. Apărarea noastră naţională se bazează pe apartenenţa la NATO, UE şi la alte organizaţii internaţionale, pe parteneriatul strategic cu SUA şi pe celelalte parteneriate strategice, dar, înainte de toate, avem datoria să ne bazăm pe noi înşine, pe instituţiile sistemului naţional de apărare şi securitate”, a mai declarat ministrul Ciucă.
Şeful Statului Major al Apărării a afirmat că programul de înzestrare cu Transportoare Blindate pentru Trupe 8X8 constituie un pas esenţial în demersul creşterii cantitative şi, mai ales, calitative a capabilităţilor Forţelor Terestre. „Platformele PIRANHA V, în toate configuraţiile, alături de capabilităţile existente şi în proces de achiziţionare şi modernizare, consolidează postura defensivă a Armatei României, contribuind la întărirea capacităţilor noastre de apărare. Creşterea pe întreg spectrul capacităţilor operative ale sistemului naţional de apărare reprezintă o necesitate, în actualul context de securitate regional şi global”, a susţinut generalul-locotenent Daniel Petrescu. La eveniment au participat şi reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, precum şi ai companiei General Dynamics European Land Systems – Mowag GmbH.
Conform prevederilor contractuale, după finalizarea procesului de recepţie calitativă, furnizorul va transporta vehiculele la Craiova, unde militarii vor efectua recepţia cantitativă, urmând ca echipamentele să intre în dotarea Forţelor Terestre în cursul acestei luni.
Ministerul Apărării Naţionale continuă orientarea strategică de angajare la nivel maxim posibil a resurselor industriei de apărare din România, încheierea cu succes a etapei de recepţie calitativă a primului lot de PIRANHA V, presupunând continuarea activităţilor de producţie şi integrare a componentelor în cadrul programului esenţial de înzestrare „Transportor blindat pentru trupe 8×8” la Uzina Mecanica Bucureşti S.A.  Programul constituie cadrul economic propice pentru implicarea altor operatori economici români, ceea ce va conduce la dezvoltarea pe orizontală a industriei naţionale de profil. Astfel, vor fi create condiţiile pentru executarea în ţară a mentenanţei de nivel complex şi pentru asigurarea suportului logistic integrat pe toată durata de viaţă a echipamentelor.
Programul de înzestrare „Transportor blindat pentru trupe 8×8” are drept scop dotarea marilor unităţi şi unităţi de manevră, sprijin de luptă şi sprijin logistic cu vehicule tactice, care să asigure mobilitatea forţelor în zona de operaţii şi sprijinul de luptă al acţiunilor militare.
Astfel, în baza prevederilor HG nr. 852/2017, Ministerul Apărării Naţionale a semnat cu compania GDELS-Mowag (General Dynamics European Land Systems – Mowag GmbH) un acord-cadru pentru furnizarea a 227 transportoare blindate pentru trupe şi derivate pe platforma PIRANHA V şi a suportului logistic iniţial, iar valoarea totală a acordului-cadru este de aproximativ 868 milioane euro. În baza acordului cadru a fost semnat un contract subsecvent (CS) aferent primelor 94 de produse.

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share