Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Exploziv: PNRR nu a primit acceptul Comisiei Europene

Suma pe care trebuia să o primească România a fost diminuată de la 33 la 29 miliarde de euro !!!!

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a trimis Comisiei Europene, toate componentele extinse din Planul Național de Redresare și Reziliență. Fiecare componentă extinsă a fost trimisă în primul draft, iar unele se află la a doua sau a treia iterație, care includ feedback-ul Comisiei la versiunile trimise anterior.

Planul Național de Redresare și Reziliență propus de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a fost adoptat de Guvernul României în data de 7 aprilie 2021, odată cu Memorandumul care mandatează MIPE pentru a desfășura negocierile pe document cu Comisia Europeană. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea , s-a  aflat  la Bruxelles, unde discută aplicat cu oficialii Comisiei pe propunerea României de Plan Național de Redresare și Reziliență. Pașii următori aprobării PNRR în Guvernul României sunt detaliați aici – > https://bit.ly/3tcNcIW
Propunerile de componente pentru Pilonul VI. Politici pentru generația următoare, copii și tineri sunt:
VI.1 România Educată – Programul național de reducere a abandonului școlar
VI.2 Granturi pentru tineret și sport
VI.3 România Educată – Programul Național pentru Creșe.
După reîntoacerea de la Bruxelles nu a fost dat publicității niciun comunicat d e presă în care să fie  prezentat și rezultatul discuțiilor, dar, iată că, primul care reacționează, după răspunsul Comisiei Europene, este europarlamentarul Victor Negrescu, care spune clar și răspicat că :  ”Noua formă a Planului Național de Redresare și Reziliență nu a primit acceptul Comisiei Europene”.
În intervenția sa, europarlamentarul român  atrage din nou atenția că, guvernanții au stabilit un nou termen de prezentare a planului refăcut în luna mai și a făcut unele recumandări guvernanților.
”Vicepremierul Dan Barna,  a confirmat că s-au primit foarte multe observații din partea executivului european. Chiar dacă au mai anunțat de mai multe ori finalizarea planului, acum guvernanții vorbesc de un nou termen, în a doua parte a lunii mai, deși termenul inițial era în aprilie. Evident, planul real este în continuare ținut la secret.
Problemele sunt cele subliniate de mai multe ori în intervențiile mele publice:
– proiectele prezentate nu sunt suficient de mature pentru a fi implementate până la finalul lunii august 2026;
– reformele prevăzute nu au ținte clare sau obiective de parcurs conform cerințelor europene;
– țintele pe zona de digital și de mediu nu sunt clar definite;
– o parte din proiecte nu au fost susținute coerent și suficient. De exemplu au picat finanțările pentru irigații;
– finanțările pentru zona economică lipsesc cu desăvârșire, nu există suficientă transparență privind alocările pentru autoritățile locale și societatea civilă;
Lista de probleme continuă. Planul Național de Redresare și Reziliență trebuia să ofere României o perspectivă de transformare pe termen mediu și lung. Din păcate, avem un plan politizat cu finanțări distribuite pe criterii politice în interiorul guvernului în loc să vorbim de un plan național al României.
Poziția noastră rămâne în continuare una constructivă: ne dorim un PNRR care să funcționeze pentru România, ne dorim un plan care poate fi implementat și poate schimba în bine țara, dar pentru asta trebuie dialog, seriozitate și profesionalism, atribute care nu există în practicile de guvernare ale actualei majorități” a ținut să transmită europarlamentarul Victor Negrescu.
La rândul său și  europarlamentarul Maria Grapini confirmă că, PNRR nu a fost acceptat.
”PNRR nu a fost acceptat, acesta este adevărul.
Comisia Europeană nu a acceptat planul propus de guvern și trebuie refăcut! D
in păcate, riscăm să pierdem banii, care oricum au fost diminuați de la 33 miliarde la 29 miliarde din cauza condiționalității cu PIB-ul țării raportat la media PIB UE! Din păcate,  condițiile puse de Comisia Europeană, de exemplu, privind digitalizarea, mediu ca procent din suma totală nu au fost întrunite de planul propus de România, în schimb erau propuse proiecte care nu se încadrau în proiectele  pentru eliminarea efectelor pandemiei” a transmis europarlamentarul Maria Grapini.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share