Poliția Locală nu va mai fi subordonată operațional Poliției Naționale

Solicit polițiștilor locali să-și intensifice acțiunile de patrulare, dar,  să exercite un rol mai ales preventiv”
Poliția Locală nu va mai fi subordonată operațional Poliției Naționale decât în anumite situații bine reglementate, potrivit actului normativ adoptat de Guvern. În acest context, primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi, le solicită polițiștilor locali să-și intensifice acțiunile de patrulare pe raza localității, dar să exercite un rol mai ales preventiv în contextul actualei crize sanitare, și nu unul coercitiv.
Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri, Ordonanța de urgență cu privire la încetarea subordonării operaționale a Poliției Locale față de Poliția Română, astfel încât polițiștii locali să își reia activitățile reglementate prin lege în sarcina lor. Demersul legislativ a fost generat, explică oficialii guvernamentali, de solicitările formulate de structurile asociative ale municipiilor, orașelor și comunelor din România.
Așadar, prin proiectul de act normativ s-a modificat și completat Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 70/2020, în sensul reglementării situațiilor în care conducerea operațională a Poliției Locale este exercitată de către Poliția Română.
Astfel, prin modificarea art. 50 din O.U.G. nr. 70/2020, se propune ca Poliția Română să conducă operațional, prin inspectoratele de poliție județene/Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, Poliția Locală care funcționează în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a unui municipiu în care a fost instituită carantina zonală potrivit legii, pe durata acesteia.
Totodată, s-a propus completarea actului normativ cu un nou articol, care să reglementeze posibilitatea ca, pe perioada stării de alertă, prin protocol încheiat între Poliția Locală sau, după caz, unitatea/subdiviziunea administrativ teritorială și inspectoratul de poliție județean/Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, să fie stabilită preluarea conducerii operaționale a Poliției Locale de către unitatea teritorială a Poliției Române.
În acest nou context legislativ, primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi, le solicită polițiștilor locali să-și intensifice acțiunile de patrulare pe raza localității, dar să exercite un rol mai ales preventiv în situația crizei sanitare pe care o traversăm, și nu unul coercitiv.
”Îi rog pe polițiștii locali din Petroșani să își intensifice acțiunile de patrulare pe raza municipiului, însă mai ales în scop preventiv. Prezența acestora în stradă trebuie să le confere siguranță și încredere cetățenilor și nu să le determine o stare de teamă cu privire la eventualele sancțiuni care ar putea fi aplicate pentru nerespectarea normelor de protecție sanitară.
Sunt de părere că măsurile coercitive trebuie aplicate în cazurile unde se constată rea-voință sau în cazul unor recidive în acest sens. În egală măsură, îi rog pe locuitorii municipiului Petroșani să fie în continuare responsabili, să respecte normele de protecție sanitară și să poarte corect masca de protecție. Situația este îngrijorătoare, numărul cazurilor de COVID – 19 continuă să fie ridicat și de noi depinde să limităm, pe cât posibil, răspândirea acestui virus. Respectând normele de protecție sanitară ne protejăm pe noi și în protejăm pe cei dragi nouă”, a transmis primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi.

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share