25/07/2021

Ponta: „romanii din strainatate sa contribuie cu 10 euro pe luna”

Victor-Ponta-3

In cadrul unei dezbateri organizată de Fundaţia Friedrich Ebert cu tema „Strategia Naţională privind Incluziunea Socială şi Reducerea Sărăciei 2014-2020”, primul ministru a precizat ca ar exista solutia cotizarii cu 10 euro a romanilor din strainatate.

Datorita numarului din ce in ce mai mare de asistati social de pe teritoriul tarii si coroborat cu numarul tot mai mic al celor care platesc taxe si impozite, premierul Victor Ponta considera ca 30 milioane de euro veniti din diaspora ar usura situatia sistemului social.

euro

„Avem o realitate, trei milioane din populaţia dinamică cu capacitate de muncă din România sunt în afara ţării şi nu plătesc niciun leu la sistemul social. Ştiu, se spune că trimit bani acasă, dar nu-i trimit la şcoli, la spitale, la drumuri, la pensii sau la şomaj. Îi trimit pe căi private, foarte bine acest lucru. Dar gândiţi-vă, dacă cei trei milioane ar cotiza cu zece euro pe lună la bugetul social al României, ar fi o contribuţie pe care am simţi-o. Deci, e o problemă şi cred că creşterea numărului de contribuabili este singura soluţie sustenabilă pe termen lung”, a afirmat premierul.

Pentru ca acest lucru sa se intample oamenii trebuie sa dea dovada de un inalt grad de constiinta civica, ceea ce e greu de crezut ca sistemul educational sa fi format asa ceva in Romania dupa ’89. Asta tine mai degraba de o donatie in scop umanitar decat de o obligatie.  Majoritatea populatiei cu venituri decente care munceste in strainatate si implicit nu beneficiaza de minimele avantaje aduse de sistemul social din tara, este greu de crezut ca va accepta marirea numarului de contribuabili participand activ cu 10 euro lunar la bugetul de stat.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share