05/12/2020

Povestea de iubire dintre Timisoara si VINVEST

IMG_4686În vestul ţării, în capitala Banatului, pe malul Begăi, la sfârşitul săptămânii trecute a avut loc o povestea de iubire dintre Timișoara și VINVEST în cadrul Salonului International de Vinuri ce s-a aflat la cea de-a 12-a ediţie.
Evenimentul, ca în fiecare an a atras atenţia a peste 300 specialiști din domeniul vitivinicol: producători și distribuitori de vin, utilaje de vinificație, accesorii de vin și material săditor, oenologi, somelieri și experți degustători, edituri dedicate literaturii de specialitate.

Pe lângă producătorii de vin, şi în acest an au poposit la Timisoara într-un număr cât mai mare producătorii și distribuitorii de utilaje și viță de vie, având în vedere că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a lansat Programul National de Sprijin al României în sectorul vitivinicol 2014-2018. Programul cuprinde normele metodologice privind condițiile de punere în aplicare a măsurii de restructurare/reconversie a plantațiilor viticole.
În plus s-a sărbătorit și cea de-a 10-a ediție a Concursului Național de Vinuri și Băuturi Alcoolice VINVEST, organizată în parteneriat cu Asociația Degustătorilor Autorizați din România – singura autoritate îndreptățită șă jurizeze concursuri naționale în domeniu.
Pasionații de turism viticol au avut posibilitatea să descopere oferta oenoturistică a cramelor: centre de degustare a vinului, meniuri sofisticate și spații de cazare, toate într-un peisaj de o frumusețe desăvârșită, anul acesta vizitându-se Crama şi Domeniile de la Dealurile Dorului, din Buziaşmanager propietar Doru Husarciuc.
Am început să fac vin de zece ani, la început am făcut vinuri tradiţionale în cantităţi mai mici, de aproximativ trei ani am făcut şi o cramă unde la procedeul de vinificaţie am îmbinat atât modul tradiţional cât şi tehnologie modernă. Lucrăm aproximativ 12 ha de vie şi avem patru soiuri de struguri, dintre care trei soiuri de struguri roşii Cabernet Savignion, Merlot şi Burgund, iar la vin alb avem un Muscat Otonel şi Riesling. Au început să apară şi rezultate, avem vinuri foarte bune, medaliate la concursuri naţionale şi internaţionale, am câştigat medalie de aur la Vinvest 2014 , şi medalie de argint la Salonul de vinuri de la Chişinău. Pe viitor vrem să ne consolidăm poziţia în zona Buziaşului, să devenim cunoscuţi, vrem să legăm partea de vinificare cu turismul viticol. De asemenea încercăm să aducem turisti în Dealul Dorului din Buziaş, pregătim şi cazare pentru 30 de persoane care va fi gata anul viitor. În continuare vrem să facem vinuri foarte bune pentru a ne putea prezenta cu ele la saloane naţionale şi internaţionale. Vrea să dezvolt un turism viticol pentru ca timişorenii să vină spre Buziaş, şi nu numai, locurile sunt foarte frumoase. Dealul Dorului vine din dorinţa de a face vin, sunt îndrăgostit de vin. De 20 ani mă lupt să reuşesc şi să mă apropii de o zonă viticolă, eu sunt venit în Banat, din Ucraina, nu sunt localnic, şi nu mi-a fost uşor până am reuşit să îmi îndeplinesc visul.”
De pe cele 12 ha de vie Doru Husarciuc a făcut şi 18 000 de litri de vin, de pe o vie din anul şase de viaţă, şi chiar mai tânără din anul patru , capacitatea de depozitare fiind la 20 000 de litri.

Timișoara poate fi numită pe drept cuvânt Capitala Vinului: argumentul forte sunt cei 12 ani în care am organizat cu perseverență VINVEST-ul. Acest lucru se datorează în întregime specialiștilor din domeniu și jurnaliștilor care au susținut evenimentul, precum și numărului mare de vizitatori care au achiziționat cu entuziasm produsele expozanților. Noi, în calitate de organizatori, ne declarăm mulţumiţi de acestă sărbătoarea dedicată orașului care a găzduit Salonului Internațional de Vinuri.” (Lucia Pîrvu, expert degustător)
Din fericire, acest eveniment s-a adresat tuturor iubitorilor de vin, iar vizitatorii au beneficiat de un premiu consistent, cu o singură condiție, valabilă la fiecare ediție: cumperi bilet la VINVEST și poți câștiga greutatea ta în vin!
În plus a fost organizată şi Tombola Jurnalistului constând întro butelie de vin de Jidvei, sau Tombola vizitatorului, care a constat într-o excursie de zece zile în Grecia.

Stejărel Ionescu- TimisoaraIMG_4694IMG_4758IMG_4725

Distribuie acest articol Oficial Media
Share