Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

PPE discută rolul RELIGIEI în dezbaterile privind viitorul Europei

Rolul important pe care îl are religia în dezbaterile privind viitorul Europei, al familiei, educației, în contextul promovării păcii și securității în Europa și în politicile externe ale UE reprezintă subiecte se vor afla pe ordinea de zi a celui de-al 21-lea Dialog Intercultural Anual cu bisericile și instituțiile religioase din cadrul Grupului PPE ce are loc în Portugalia în perioada 18-19 octombrie a.c.

„Portugalia este locul potrivit pentru a găzdui și discuta probleme legate de dialogul interreligios. Nu numai datorită poziției sale geografice, fiind cea mai vestică țară din Europa, ci și a experienței sale globale de evanghelizare vechi de secole. La doar câteva luni până la alegerile europene, într-un moment geopolitic deosebit, acest summit este un eveniment extrem de relevant”, a declarat Paulo Rangel, deputat european, vicepreședinte al Grupului PPE în Parlamentul European.

György Hölvényi, eurodeputat, copreședinte al Grupului de lucru al Grupului PPE privind relațiile interculturale și dialogul interreligios, a subliniat la rîndul său: „Apropiindu-ne de fârșitul actualei legislaturi, evenimentul din acest an va oferi ocazia de a vedea cum grupul PPE a facilitat vizibilitatea rolul bisericilor și al organizațiilor religioase în timpul acestui mandat parlamentar. Este timpul să prezentăm toate realizările dialogului pe care l-am desfășurat pentru libertățile religioase și în afara ei și să definim noi direcții pentru viitor “.

„Dialogul dintre politicieni, intelectuali, biserici și comunități religioase este inevitabil. Uniunea Europeană este casa noastră comună și trebuie să colaborăm pentru ao sprijini”, a transmis Jan Olbrycht, deputat în Parlamentul European, co-președinte al Grupului de lucru al Grupului PPE privind relațiile interculturale și dialogul interreligios.

Tradiția dialogurilor a început în aprilie 1996 la Constantinopol (Istambul) cu Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I. Scopul fundamental al acestui dialog, care este consacrat în prezent, ca temei juridic, la articolul 17 din Tratatul de la Lisabona, este o responsabilitatea comună pentru Europa. Alineatul (3) din acest articol prevede următoarele: „(3) Recunoscându-le identitatea și contribuția specifică, Uniunea menține un dialog deschis, transparent și constant cu aceste biserici și organizații.”

Prin urmare, atât politica, cât și bisericile trebuie să se adapteze și să își redefinească în permanență acțiunile pentru a face față noilor provocări, mai transmite Grupul PPE.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share