30/11/2020

Premieră la CARDIOTIM – TIMIŞOARA

La Timişoara, s-a reuşit în premieră corectarea unui defect congenital printr-o intervenție chirurgicală , de către o echipă de medici şi înlocuirea clasicului operator, şi cu o recuperarea post-operatorie foarte rapidă. 

O intervenție chirurgicală de închidere percutană a defectului septal atrial, prima de acest fel din ţară a fost efectuată recent, în Timișoara, de către o echipă de medici din cadrul Centrului Privat de Cardiologie Intervențională, Cateterism Cardiac și Electrofiziologie Cardiotim. Medicii cardiologi timișoreni Milovan Slovenski și Dan Gavrilescu, în colaborare cu medicul Igor Nedelciuc, din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare din Iași, au reuşit această performanţă.

Dr. Milovan Slovenski spune că intervenția, care se efectuează deja în mai multe unități medicale de stat din România, dar care a fost efectuată în premieră la Timișoara, în cadrul Centrului Privat Cardiotim, vizează corijarea unui defect congenital ce costă în comunicarea între atriul stâng și atriul drept al inimii. Pacientului are stări de oboseală pronunțată, lipsă de aer, absența rezistenței la efort, aritmii, care în timp pot genera complicații severe, care duc la  hipertensiune pulmonară sau insuficiență cardiacă, ajungându-se chiar la deces. „Acest defect, această anormalitate cu care pacientul se naște poate fi diagnosticată de timpuriu, de la câteva luni. Intervenția se poate face de la vârste fragede, dar dacă nu este vorba despre cazuri foarte grave, atunci se poate aștepta, în funcție de gravitatea bolii, până se ajunge la o dezvoltare fizică care să permită efecutarea intervenției în termeni de confort”.

Modalitățile de diagnosticare a defectului septal atrial se fac fie prin efectuarea unei ecografii transtoracice, investigație realizabilă la Cardiotim – în Timișoara, Lugoj şi Caransebeș – sau prin ecografie transesofagiană, care se poate realiza în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare din Timișoara, de către prof. univ. dr. Adina Ionac.

Costurile unei astfel de intervenţii chirurgicale ajung la 5.500 de euro, din care 3.500 de euro reprezintă doar costurile generate de achiziționarea materialelor medicale necesare. Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu decontează, însă, aceste servicii, deoarece de moment nu exista un nomenclator care să prevadă astfel de contracte şi deconturi,între privat şi CNAS. Dr. Milovan Slovenski spune că au fost făcute demersuri în vederea identificării unor căi de colaborare cu CNAS.

În ceea ce privește avantajele pe care intervenția de închidere percutană a defectului septal atrial făcută de echipa de medici de la Cardiotim Timișoara are în primul rând o de durată de spitalizare extrem de redusă și o recuperarea foarte rapidă a pacienților .

Premiera medicilor timişoreni  constituie totuşi o alternativă la intervenția chirurgicală clasică, ea putând fi utilizată atât în cazul adulților, cât și în chirurgia cardiologică pediatrică.

În acest moment, nu există un Program Național de Cardiologie destinat soluționării prin metode chirurgicale a afecțiunilor cardiace congenitale, o astfel de intervenția de închidere percutană a defectului septal atrial se mai realizează, la nivel național, la Institutele de Boli Cardiovasculare din Iași și București.

 

Stejărel Ionescu

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share