30/11/2020

Prestigiosul clasament universitar internațional THE WUR 2021 confirmă talia internațională a Universității de Vest din Timișoara, prin clasarea în topul primelor 1500 universități de elită ale lumii

Ranking-ul Times Higher Education World University Rankings (THE WUR) 2021

Rezultatele Times Higher Education World University Rankings pentru anul 2021 poziționează Universitatea de Vest din Timişoara între cele 13 instituţii de top din ţară (locul 3, alături de alte universităţi din România, în alonja intervalului 1001+), cât şi între cele 1527 universităţi de elită din 93 de ţări (top 1001+ la nivel mondial).

Și anul acesta, UVT se poziționează cel mai bine la indicatorul de performanţă care măsoară perspectiva internaţională (International Outlook).

Ediţia cu numărul 17 a THE WUR a inclus în evaluare aproape 2000 de universităţi din lume. Au fost excluse din analiză universităţile fără componentă de predare şi cu mai puțin de 1000 de publicații relevante între anii 2015 și 2019 (cu un minim de 150 pe an). Analiza include mai mult de 24.000 de jurnale indexate Scopus, 13.6 milioane de articole, recenzii, lucrări ale conferințelor, cărți și capitole de carte (perioada 2015-2019) şi 86 milioane de citări (perioada 2015-2020) – date bibliometrice extrase din Scopus şi răspunsurile a peste 22.000 de reprezentanţi ai comunității academice internaţionale la sondajul anual al THE cu privire la reputația academică a universităţilor (datele de contact ale participanților la sondaj au fost selectate de Elsevier, iar răspunsurile obţinute în 2020 au fost combinate cu cele din 2019).

Rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, remarcă importanța specială a acestui rezultat: „An de an, ranking-ul THE WUR se află printre cele mai importante borne ale evaluării universitare independente, fiind un standard de înalt nivel în ierarhia mondială universitară. Comunitatea noastră academică trăiește astăzi momente de satisfacție și mare bucurie, prin clasarea UVT în topul primelor 1500 de universități ale lumii. Prin fiecare confirmare internațională de acest fel, prin recunoașterea rezultatelor vizibile și cuantificabile ale echipelor formate din dascălii și cercetătorii UVT, suntem cu un pas mai aproape de viitor, ne pregătim pentru lumea de mâine și le arătăm studenților orizontul acestei lumi, cu viziune inovativă și spirit comprehensiv”.

Acest ranking, realizat de revista britanică Times Higher Education (THE) încă din 2004, se concentrează pe excelența cercetării la scară globală, evaluând universităţile sub aspectul următoarelor 5 dimensiuni:

  • activitatea de predare (30%),
  • activitatea de cercetare (30%),
  • impactul activităților de cercetare ca urmare a numărului de citări (30%),
  • perspectiva internațională (7,5%) și
  • transferul de cunoștințe către mediul socioeconomic (2,5%).

În cadrul acestora regăsim următorii 13 indicatori de performanţă, cu valoarea atribuită în clasificarea generală: Reputation survey – 15%, Staff-to-student ratio – 4.5%, Doctorate-to-bachelor’s ratio – 2.25%, Doctorates awarded-to-academic staff ratio – 6%, Institutional income – 2.25%, Reputation survey – 18%, Research income – 6%, Research productivity – 6%, Citations (research influence) – 30%, International-to-domestic-student ratio – 2.5%, International-to-domestic-staff ratio – 2.5%, International collaboration – 2.5%, Industry income (Knowledge transfer) – 2.5%.

Alături de Universitatea de Vest din Timişoara, sunt prezente în acest ranking toate celelalte universităţi membre ale „Consorțiului Universitaria”: Academia de Studii Economice din Bucureşti, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și Universitatea din București.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share