Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Prevenția salvează vieți. Iar această lege nu este doar un gest politic – este o investiție în viitorul tinerilor din România

Vaccinarea anti-HPV se va face gratuit pentru toate fetele și băieții cu vârste între 11 și 26 de ani, care doresc să se protejeze de riscul unor forme de cancer cauzate de infecția cu HPV, cum ar fi cancerul de col uterin, în cazul fetelor, dar și cancerul oro-faringian. Legea care instituie gratuitatea a trecut de Camera Deputaților, for decizional. Proiectul legii care permite vaccinarea gratuită anti-HPV a persoanelor între 11-26 ani a fost votat întâi în Senat, iar miercuri și în Camera Deputaților, decizională, cu o majoritate de 213 voturi pentru, doar trei împotrivă și numai 18 abțineri.

Inițiatori ai proiectului au fost deputatul  Ovidiu Cîmpen și senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc.

”Vaccinul anti-HPV va fi GRATUIT pentru toți adolescenții și tinerii cu vârste între 11 și 26 de ani – fete și băieți deopotrivă! Camera Deputaților a adoptat propunerea legislativă pe care am inițiat-o, alături de colegul meu Ovidiu Cimpean și echipa PNL – un pas important în lupta pentru prevenția bolilor grave cauzate de HPV. Urmează promulgarea legii de către Președintele României și publicarea acesteia în Monitorul Oficial.

Ce aduce nou această lege:

Acces extins la vaccinarea anti-HPV, indiferent de gen.

Reducerea riscului de cancer de col uterin și alte boli cauzate de HPV.

Sprijin pentru familii – mai puțină suferință, mai puține costuri.

Alinierea României la bunele practici europene.

Prevenția salvează vieți. Iar această lege nu este doar un gest politic – este o investiție în viitorul tinerilor din România.

Mulțumesc tuturor celor care au susținut această inițiativă! Mergem mai departe cu un singur gând: sănătatea nu trebuie să fie un privilegiu, ci un drept”,  a declarat senatoarea Nicoleta Pauliuc.

În România, începând cu decembrie 2023, vaccinarea anti-HPV este inclusă în Programul Național de Imunizare și poate fi efectuată de către medicul de familie. Acestea sunt gratuite însă doar pentru fetele și băieții cu vârste cuprinse între 11-18 ani și 50% rambursate pentru femeile cu vârsta de peste 19 ani (EuropeanCancer.org). Cu toate acestea, vaccinarea HPV a rămas un serviciu de vaccinare opțional, riscând să excludă cei mai vulnerabili dintre copii.

60% dintre respondenți sunt conștienți de existența HPV, aproape un sfert (23%) nu au auzit de virus, iar 14% nu sunt siguri ce înseamnă HPV.

Chestionarul U-Report România a scos la iveală intenția de a se vaccina în rândul respondenților, dar și care sunt motivele din spatele acesteia, astfel:

dintre cei 27% de respondenți care au menționat că sunt deja vaccinați, 66% s-au vaccinat pentru a se proteja, 13% pentru că au fost sfătuiți de părinți și doar 9% au fost sfătuiți de către doctor să se vaccineze.

– 50% dintre respondenți ar fi dispuși să se vaccineze, deși aproape jumătate dintre aceștia consideră că vaccinul este prea scump.

– 14% dintre respondenți nu sunt deciși dacă să se vaccineze sau nu, majoritatea din cauza lipsei de informații (78%).

– doar 6% dintre adolescenții care au răspuns la acest chestionar nu doresc să se vaccineze, fie din cauza lipsei de încredere în vaccinuri, fie de teama unor efecte secundare.

”Este un pas simplu, dar cu un impact enorm: putem preveni cancerul de col uterin și alte boli asociate HPV, putem salva vieți și putem reduce suferința. România are una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate prin cancer de col uterin din UE, în ciuda faptului că este un cancer aproape 100% prevenibil. Anual, peste 1.800 de femei își pierd viața. Nu mai putem accepta această realitate! Prin votul de azi, România se aliniază obiectivului european de acoperire vaccinală de 90% până în 2030. Această lege trebuie să fie doar începutul. Avem nevoie de o campanie națională de informare. Să vorbim deschis despre avantajele vaccinării. Să combatem frica, minciunile și teoriile conspiraționiste care pun în pericol sănătatea publică. Să înlocuim dezinformarea cu educația. Să dăm voce medicilor, părinților, profesorilor și tinerilor care știu că știința salvează vieți. Când rata mortalității din România este de trei ori mai mare decât media UE, nu putem rămâne pasivi, în timp ce alte țări avansează.  Azi am demonstrat că știm să facem politici publice bazate pe dovezi, responsabilitate și grijă reală pentru oameni” a conchis și deputatul Ovidiu Cîmpean.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share