27/10/2020

Prezumtia de vinovatie in Romania – Alexandru Oprea: “Nu am fost invitati pentru a ne sustine punctul de vedere”

Alexandru Oprea - Director General - Compania de Apa - Oficial Media

S.C. Compania de Apa S.A. se confrunta cu un viciu de procedura instaurat si vizibil deja la nivel national. Traim intr-un stat in care suntem nevoiti sa ne dovedim nevinovatia. Fiecare dintre noi pleaca din pozitia de calau al lui Giordano Bruno, de initiator al taifunului Haiyan, de prabusirea planorului de la Ghimbav si si de subnutritia din tarile lumii a treia. Romania parca s-a intors in vremea inchizitiei, cand orice banuiala insemna decapitarea in piata publica.

Departe de a fi un sustinator al PSD si, mai nou, al oricarui partid politic, am asistat fara surprindere la tot felul de scenarii care incrimina compania in cauza, si pe directorul acesteia, Alexandru Oprea, desi era in functie de doar o luna de zile. In conditiile in care viciile de administratie dateaza de 26 de ani, iata ca “institutiile abilitate” s-au trezit din somnul care naste monstri si au pornit la vanatoarea de vrajitoare. Pana la momentul in care vanatorii se vor transforma in vanati, noua celor care prezentam informatiile catre cititori, ne ramane sa oferim stirile asa cum ne parvin, dar nu fara tableta de gonzojurnalism cu care v-am obisnuit. (Cristi Iordache)

Am primit astazi pe adresa redactiei un comunicat de presa din partea Companiei de Apa semnat de insusi Directorul General, Alexandru Oprea. 

Urmare a aparitiei in presa on-line locala a informarii de presa nr. 183/CJDB/28.01.2016 a Garzii Nationale de Mediu – Comisariatul Judetean Dambovita, prin care se invedereaza faptul ca SC COMPANIA DE APA TARGOVISTE DAMBOVITA a fost sanctionata cu amenda in valoare de 50.000 lei pentru functionarea fara autorizatiei de mediu a Statiei de Epurare Fieni – etapa noua si 50.000 lei pentru lipsa sistemelor de supraveghere a canalizarii de ape menajere din orasul Fieni, fapt ce a condus la evacuarea apelor uzate in raul Ialomita, va informam cu privire la urmatoarele aspecte ce dovedesc netemeinicia sustinerilor reprezentantilor Garzii Nationale de Mediu -Comisariatul Judetean Dambvita :
Statia de Epurare Fieni este o investitie noua ce se deruleaza in cadrul proiectului POS Mediu ,, Exinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Dambovita” in baza contractului nr. 15740 din 25.05.2012 ,, Lucrari la sursele de apa si statiile de epurare Pucioasa si Fieni ”
Potrivit decizie nr. 28 din 19.02.2009 si adresei nr. 596 din 12.10.2009 emise de catre Agentia Pentru Protectia Mediului Dambovita, Statia de Epurare Fieni, fiind inclusa in proiectul de mai sus, nu se supune evaluarii impactului asupra mediului, prin urmare face obiectul procedurii de mediu – fara acord de mediu, insa cu obligativitatea ca la finalizarea investitiei sa fie solicitata si obtinuta autorizatia de mediu.
Verificarile efectuate de catre de catre Garda Nationala de Mediu -Comisariatul Judetean Dambovita la Statia de Epurare Fieni din punct de vedere al conformitatii cu cerintele legale respectiv cu privire la existenta autorizatie/acordului/avizului de mediu, concretizate prin Raportul de Inspectie nr. R.U.C. 179 din 18.12.2015, au statuat faptul ca Statia de Epurare Fieni apartinand SC Compania de Apa Targoviste Dambovita SA fiind investitie noua, functioneaza in cadrul etapei de incadrare – Fara Acord de Mediu, obligatia solicitarii si obtinerii autorizatiei de mediu fiind incidenta numai dupa finalizarea Investitiei. Masura fixata de catre Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Judetean Dambovita inserata la sectiunea G din acest Raport de Inspectie fiind aceea ca in termen de 5 zile lucratoare de la receptia noii statii de Epurare Fieni sa fie solicitata emiterea autorizatiei pentru mediu.
Cum pana la aceasta data Compania de Apa Targoviste Dambovita SA, in cadrul contratului 15740 din 25.05.2012 ,, Lucrari la sursele de apa si statiile de epurare Pucioasa si Fieni ”, nu a finalizat investitia si nu a receptionat noua Statie de Epurare Pucioasa Fieni, retinerile Garzii Natioanale de Mediu – Comisariatul Judetean Dambovita din cuprinsul informarii de presa nr.183/CJDB/28.01.2016 nu corespund realitatii, astfel ca amenda contraventionala aplicata este nelegala.
In ceea ce priveste sanctiunea aplicata pentru o asa-zisa lipsa a sistemelor de supraveghere a canalizarii de ape menajere din orasul Fieni, mentionam faptul ca SC Compania de Apa Targoviste Dambovita SA si-a indeplinit obligatia de a asigura supravegherea retelelor de canalizare din orasul Fieni, prin intermediul ehipei de canalizare din cadrul Sectiei NORD EST Pucioasa – Fieni, echipa care a procedat la verificarea, dupa un program zilnic de lucru, a sistemului de canalizare al orasului Fieni. In acest sens la nivelul Sectiei Nord Est Pucioasa si Fieni exista programe de lucru si ordine de serviciu, astfel ca sustinerea Garzii Nationale de Mediu – Comisariatul Judetean Dambovita este neintemeiata.
In aceasta situatie, Compania de Apa Targoviste Dambovita SA va contesta pe calea instantei de judecata un eventual proces-verbal de contraventie emis de catre Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Judetean Dambovita.
Mentionam faptul ca demersul Garzii Nationale de Mediu – Comisariatul Judetean Dambovita de aplicare a unei amenzi contraventionale in lipsa reprezentantilor nostri legali, care nu au fost invitati la locul si data intocmirii procesului – verbal pentru a-si putea sustine punctul de vedere si pentru a putea aduce dovezi sau formula obiectiunii in sprijinul dovedirii netemeiniciei sustinerilor organului constatator, este in dezacord cu prevederile Ordonantei Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor precum si cu cele ale Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.195/2005 privind protectia mediului, dovedind reaua credinta a emitentului actului.
Avand in vedere ca pana la 28.01.2016, inca nu ne-a parvenit procesul verbal de amenda eventuale alte motive de netemeinicie ale acestuia va vor fi aduse la cunostinta in timp util.
Cu stima,
DIRECTOR GENERAL
dr.jr. Oprea Alexandru

Distribuie acest articol Oficial Media
Share