Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Prietenii dumneavoastră pe cărările munților!!!- campanie națională a SALVAMONT ROMÂNIA

Câteva sfaturi utile pe munte vă sunt oferite acum, printr-o noua campanie națională inițiată de Salvamont România, campanie prin care se încearcă  prevenirea accidentele montane,  reducerea numărului  de accidente și  popularizarea  sistemul de alarmare și măsurile ce trebuie intreprinse în cazul producerii unui eveniment montan.
”Cu sprijinul susținătorilor Salvamont România, Vodafone România și Fundația Salvamont, Aerotech, Kronsoft și Dekra prieteni, sponsori, donatori de 2% am reușit reeditarea a încă 100.000 de fluturași , ce vor fi distribuiti in toata tara, si care vă vor fi oferiti gratuit la casele de vânzare a biletelor pentru mijloacele de transport pe cablu, la centrele de inchiriere echipament de schi, receptiile structurilor de primire turistica, în punctele de informații turistice din bazele și posturile Salvamont sau direct de către membrii echipelor Salvamont din toata tara. Pliați “fluturașul” Salvamont și va avea marimea unei cărți de vizita, păstrați-l la îndemână, pentru ca poate salva o viață, a unui necunoscut, a unei persoane apropiate sau, poate, chiar pe a dumneavoastră !
Fiți alături de Salvamont România în lupta pentru reducerea numărului de accidente pe munte!
Și tot cei de la SALVAMONT vin și cu niște sfaturi utile :
Pentru că în ultimele sezoane de iarnă înregistrăm un număr extrem de mare de evenimente pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă și deja și acest sezon a debutat ”în forță” cu un număr îngrijorător de mare de accidente, Salvamont România vă prezintă câteva măsuri pe care să le întreprindeți dacă sunteți martor la un accident pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă :
1. Nu intrați în panică.
2. Protejați victima prin marcarea locului accidentului prin amplasarea unei perechi de schiuri amplasate în ”X” la 4-5 metri în amonte.
3. Anunțați echipa Salvamont aflată pe domeniul schiabil, sau apelați telefonic SNAU 112 sau Dispeceratul Național SALVAMONT – VODAFONE (0SALVAMONT – 0725826668).
4. Nu mișcați persoana accidentată și nu permiteți nimănui să facă acest lucru, decât dacă victima se află sub influența directă a unui factor de risc care îi pune viața în pericol sau îi provoacă afecțiuni medicale imediate. Orice pacient care, după un traumatism, prezinta dureri sau alterarea stării generale trebuie tratat ca având un posibil traumatism la nivelul coloanei vertebrale, necesitând imobilizare și transport adecvat. Nu permiteți “binevoitorilor” sau “salvatorilor de ocazie” să miște sau să transporte pe brațe, târâș, în spate sau cu mijloace improvizate victima.
5. Daca victima este inconștientă, deschideți-i căile aeriene (aceasta se realizează prin subluxația mandibulei-ridicarea acesteia de la nivelul unghiului sau posterior- de lângă ureche ; !!! nu „basculați” spre spate capul victimei !!! ) și verificați timp de 10 secunde dacă respiră, prin observarea mișcărilor toracelui; dacă nu respiră, efectuați resuscitare cardio-pulmonară (masaj cardiac extern în ritm de aprox. 100 de compresii/ minut;
Atenție, datorită pericolului infestării cu Covid 19 rămâne la latitudinea Dumneavoastră dacă decideți să vă expuneți riscului infestării și, faceți sau nu, respirație gură la gură (protocoalele nu mai recomandă acest lucru), executând un raport de 30:2 com.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share