26/10/2020

Principele Radu a vizitat Targovistea, Cetatea de Scaun a Ţării Românesti

Luni, 25 aprilie 2016, Alteța Sa Regală Principele Radu a efectuat o vizita publică în județele Prahova și Dâmbovița. Municipiile Ploiești, Câmpina și Târgoviște, au facut parte din itinerar, marcând astfel împlinirea a 150 de ani de la fondarea Casei Regale și a Statului Român Modern.

In vizita de la Targoviste, Principele Radu a avut întrevederi cu reprezentantii Crucii Rosii Dambovita, urmate de intalnirea cu primarul interimar al orasului, Daniel Cristian Stan, cu viceprimarul Tudorica Raducanu si cu Adrian Tutuianu, presedintele Consiliului Judetean Dambovita.13

Aflat in sala Florentina a Primariei Targoviste, Principele Radu ne-a marturisit ca a revenit cu bucurie si ramane in continuare un admirator al patrimoniului ce se gaseste in istoria orasului nostru si este recunoscator pentru pastrarea lui intr-o stare foarte buna. De asemenea a mentionat importanta legaturii  ”pe care coroana a avut-o cu natiunea in trecut, dar si cu comunitatile locale pe care le-am respectat mereu pentru efortul lor, pentru modestie, pentru anonimat, dar care si-au facut datoria.”

Adresez calde multumiri in aceste ore pe care le petrec in capitala de judet si Cetatea Domneasca Romaneasca cu cele mai mari recorduri intr-un mileniu complicat si important pe care l-a traversat istoria noastra si sa va spun ca dorinta familiei regale a fost ca in zilele premergatoare sarbatorii de 150 de ani a Casei Regale si a fondarii statului roman modern sa fim prezenti pe cat este posibil in locuri simbolice pentru tara. Asa am ajuns sa petrec cateva ore la Targoviste cu gandul la aceasta aniversare la care toata lumea este binevenita. Portile Castelului Peles se deschid in ziua de 10 mai la ora 17.00 nu numai pentru liderii comunitatilor romanesti sau pentru varfurile societatii civile ci pentru fiecare roman care doreste sa fie alaturi de noi fara sa aiba nevoie de nicio invitatie. Suntem foarte mandri ca dupa un secol si jumatate ne gasim tot impreuna si pentru  legatura importanta pe care coroana a avut-o cu natiunea in trecut, dar si cu comunitatile locale pe care le-am respectat mereu pentru efortul lor, pentru modestie, pentru anonimat, dar care si-au facut datoria. Sunt multi ani de cand am intrat in Targoviste prima oara, si de cate ori ma intorc admir cat de frumos s-a pastrat o pagina de patrimoniu romanesc. Sunt mandru ca exista la noi astfel de locuri si ma reintorc la Targoviste de fiecare data cu multa admiratie si multa afectiune. (Principele Radu)

11

Alteta Sa Regala a primit de la primarul orasului, Cristian Stan, Enciclopedia orasului Targoviste alaturi de cele mai bune intentii pe care acesta i le-a adresat:

“Suntem deosebit de incantati ca ati ales sa veniti si la Primaria Municipiului Targoviste si in vechea Cetate de Scaun a  a celor 33 de voievozi. Ne aflam in sala Florentina, o constructie ce dateaza de la sfarsitul sec. IX la fel ca si multe cladiri din Targoviste care s-au construit tot in acea perioada. Va oferim Enciclopedia orasului Targoviste si speram sa va convingeti o data in plus de patrimoniul extraordinar pe care Municipiul Targoviste il are.”

Principele Radu ne-a promis ca enciclopedia “va sta la Savarsin, la biblioteca regala, refacuta si ea de curand pentru lansarea cartii regale cu ocazia jubileului de 150 de ani.”8

Dupa vizita la Primaria Targoviste, Alteta Sa Regala a fost primit la Complexul muzeal Curtea Domneasca de catre presedintele Consiliului Judetean Dambovita, Adrian Tutuianu, alaturi de directorul Ovidiu  Cîrstina, pentru plantarea a doi platani in interiorul Curtii Domnesti, dar si pentru a vizita Biserica Domneasca.7

“Am plantat acest platan sa-l pastram in aduceri aminte pentru cei 150 de ani petrecuti de familia Regala cu natiunea romana alaturi. E un gest de respect fata de predecesorii nostri care au facut sacrificii ca astazi sa fim impreuna. Locul in care ma aflu este foarte frumos si foarte vechi.”3

Finalul vizitei a fost marcat de lansarea celor doua carti ‘Margareta, mărturia unui sfert de veac regal’, de Sandra Gătejeanu Gheorghe, și ‘Regalitatea astăzi‘, semnată de principele Radu, eveniment ce a avut loc la Biblioteca Judeteana “Ion Heliade Radulescu” in prezenta autoritatilor locale, oameni de cultura din judet si a tuturor celor invitati.

“Aceste carti nu sunt decât două pagini din povestea de iubire, încredere, generozitate, de putere a exemplului pe care Coroana a dat-o, alături de națiune, ca exemplu într-un secol și jumătate.”

 

18

De la finele anului trecut, Casa Regală din România marchează împlinirea a 150 de ani de la sosirea regelui Carol I în România, întemeierea Dinastiei Regale și de la promulgarea Constituției din 1866.

Sărbătoarea națională de 10 mai din acest an va fi evenimentul central al jubileului, care va avea loc la Castelul Peleș și va reuni oaspeți din România și străinătate. Acțiunile organizate de Casa Regală se vor încheia la 31 decembrie 2016.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share