29/10/2020

PRO România Dâmbovița trage un semnal de alarma asupra pensiilor și situația pensionarilor români

Adriana Vlad, coordonator departamente PRO România Dâmbovița vreau aduce astăzi in atenţie aspecte referitoare la pensiile si pensionarii României.

 

“Plecând de la situaţia sociala existenta astăzi in tara noastră. Si când spun situatie sociala, mă gândesc, in primul rând, la faptul ca aproape un sfert din populația României trăiește sub pragul sărăciei. Prin raportare la ce se întâmpla la nivel global, (unde una din sase persoane isi duce traiul sub acelasi prag al saraciei), intelegem că in România situaţia este, procentual vorbind, mai rea decât cea la nivel global.

 

In al doilea rând, mă gândesc la şomajul aflat in creştere galopantă. Conform anticipărilor agenţiei de evaluare financiară Fitch Ratings pe care le-am găsit intr-un studiu zilele trecute, şomajul în România se va dubla în acest an față de 2019. Ca urmare a pierderii locurilor de muncă din cauza pandemiei de Covid-19, rata şomajului în România ar urma astfel să urce la 10% în 2020, de la un minim istoric de 4% în 2019. Aceasta ar fi, potrivit aceleaşi agenţii de evaluare financiara, cea mai mare creştere înregistrată vreodată într-un singur an.”

 

In al treilea rând, mă gândesc la prețurile alimentelor de baza care, în luna aprilie 2020, comparativ cu luna aprilie 2019, au crescut cu 2,7%.

 

In strânsa legătura cu aceste preturi este si inflaţia pe care Banca Naţionala a României a prognozat-o pentru acest an la 3%.

 

In ceea ce priveşte situaţia sistemului de pensii din România la momentul actual,  aceasta spune ca in luna mai 2020, Casa Naţionala de Pensii Publice avea înregistrate un număr de 4,95 milioane de pensionari si o pensie medie pe total sistem pensii de 1.335 lei. Ceea ce înseamnă ca putem vorbi la nivel naţional de:

 

 • pensii pentru limita de vârsta in suma medie de 1500 lei – 78%;
 • pensii anticipate in suma medie de 1700 de lei si anticipate parţiale in suma de 1200 lei – 2%;
 • 10% din aceasta categorie beneficiază de pensie de invaliditate in suma medie de 700 lei;
 • 10% sunt reprezentate de pensiile de urmaşi, suma încasata lunar fiind de 700 de lei;
 • 000 de pensionari agricultori cu o pensie medie de 400 lei.

 

Simplificând, rezulta ca:

 • 66 % din pensionarii României au pensii sub 1500 de lei;
 • 32,5% au pensii cuprinse intre 1500 si 4000 de lei;
 • si doar 1,5% au pensii care depăşesc 4000 de lei / luna.

 

In sinteza absoluta, înţelegem cu toţii că 40% din pensionarii acestei tari au pensii lunare sub 1000 de lei.

 

Daca aruncam o privire asupra situaţiei sistemului de pensii de stat la nivel judeţean, datele ne arata următoarele:

 

 • pensii pentru limita de vârsta in suma medie de 1500 lei – 84.000 de pensionari;
 • 230 de persoane încasează pensii anticipate in suma medie de 1800 de lei;
 • 1600 persoane cu pensii anticipate parţiale in suma de 1250 de lei;
 • pensii de invaliditate in suma medie de 650 lei – 11.600 persoane;
 • 995 persoane cu pensii de urmaşi care încasează lunar suma de 700 de lei.

 

 

In ceea ce ii priveşte pe pensionarii agricultori din judeţul nostru – vorbim despre un număr de:

 • 5500 persoane cu pensii medii in suma de 550 de lei reprezentând pensii pentru limita de vârsta;
 • 115 persoane care beneficiază de pensia de invaliditate in suma de 433 de lei;
 • 290 de persoane care încasează pensii de urmaşi in suma medie de 210 lei.

 

După atâtea cifre, v-as mai oferi una singura: cifra celor 23.000 de seniori din judeţul nostru cu pensii minime.

 

Un detaliu demn de luat aici in considerare este cel legat de valoarea punctului de pensie. Conform datelor oficiale pe care le-am găsit pe site-ul CNPP, punctul de pensie in lei, este in prezent de 1.265, acesta urmând sa crească la 1.775 lei începând cu 1 septembrie 2020. Prin urmare, pe înțelesul tuturor, interpretarea faptului că se majorează pensiile cu 40% este greșită. Este vorba de majorarea punctului de pensie cu 40%! Astfel că, cele două partide politice PSD și PNL încearcă inducerea în eroare a populației și așa vulnerabile datorită pensiilor mici.

 

“M-as opri acum asupra luărilor de poziţii pe care le-au avut cei care ne conduc cu privire la legea privind majorarea pensiilor. Ministrul de Finanţe Florin Cîțu a fost primul care a recunoscut ca actualul Guvern nu are fondurile necesare susţinerii acestor măriri.

Aceasta declaraţie mă surprinde, pe mine personal, daca mă gândesc ca nu mai devreme de acum doua săptămâni tot domnia sa declara ca tara noastră are cea mai mare creştere economica din Europa si ca împrumuturile pe care România le face, chiar si in aceasta perioada de pandemie, sunt soluţia cea mai buna pentru România. Mai mult decât atât, in sinceritatea sa, a mers mai departe si a declarat ca aceasta lege va crea „dificultati de sustenabilitate pentru buget nu numai in 2020, ci si in 2021 si 2022. Doar pentru 2020 înseamnă 10 miliarde de lei la buget, plus 30 de miliarde de lei in 2021.”

 

La rândul sau, premierul Orban atenționa si el încă din ianuarie 2020, data anterioara declanşării crizei medicale, că „majorarea pensiilor depinde de evoluţia economica”.

Întrebat dacă acestea vor crește cu 40% din septembrie, Ludovic Orban a răspuns că aceasta creştere „nu e 100% sigura”. A considerat ca este important sa prezinte astăzi toate aceste procente si cifre precum si poziţii ale celor care au in prezent puterea de decizie, pentru a putea argumenta astfel punctul de vedere al Pro România si anume acela ca neaplicarea legii pensiilor ar avea efecte dezastruoase.

Aceasta in condiţiile in care, si aici mă repet, 40% din pensionarii noştri trăiesc cu mai puţin de 1000 de lei pe luna. Din ce si cu ce sa isi plătească alimentele, medicamentele si utilităţile??? Si atât… Căci pensionarului român de rând nu i-a fost niciodată posibil sa isi permită mai mult.

 

“Sa ne aducem aminte si de câteva realități din istoria recenta a României. Si am aici in vedere, strict legat de tema la care mă refer astăzi, majorarea pensiilor din perioada guvernului Ponta. Sa ne aducem aminte: Victor Ponta a fost cel care reparat atunci nişte nedreptăţi – create de PDL (actualul PNL)!!! – si a luat in 2012-2013 o serie de masuri prin care a reîntregit atât pensiile cat si salariile, demonstrând ca ii pasa realmente de categoriile defavorizate.”

Revenind insa in prezent, as dori sa mă refer si la câteva dintre soluţiile pe care le are in vedere Pro România.

Având in vedere diferenţele mari care exista intre pensiile din România, noi consideram ca este necesara o disociere a acestora, respectiv îngheţarea si impozitarea celor mari si creşterea celor mici si foarte mici la care am făcut deja referire mai sus. Este vorba de o impozitare progresivă pe care o veți regăsi în economia tuturor statelor civilizate.

 

Totodată, pentru că a fost o amplă discuție mediatică referitor la ”tăierea pensiilor speciale”, care, în fapt, nu s-a produs, vă voi spune doar atât  O pensie medie speciala (11.316 lei) =  9 pensii medii (1.292 lei) !!!!!… și vă las pe dvs. să trageți concluziile.

 

“Dacă tot am atins acest subiect al pensiilor speciale, nu voi rata ocazia de a va reaminti ca Președintele CJ Alexandru Oprea are o pensie specială de 16.000 lei (pe langa salariul de preşedinte al CJ de 24.000 lei) = adică 38 pensii din venituri agricole si 10 pensii pentru limită de vârstă.”

 

In alta ordine de idei, as vrea sa aduc pe scurt in discuţie si o iniţiativa proprie a partidului nostru, aflată în procedură legislativă, si anume cea a proiectului legislativ introdus în Parlament încă din luna aprilie. Prin acesta se urmăreşte asigurarea unui venit minim pentru cetăţenii afectaţi de actuala criza economica generată de pandemia Covid-19. Astfel, ajutorul ar urma să fie calculat ca diferenţă dintre suma de 1500 de lei şi venitul net lunar al persoanei. Noi, cei din PRO România, susţinem că măsura trebuie să fie valabilă atât pe perioada stării de alertă, cât şi pe o durată de un an de la încheierea acesteia.

De asemenea, am propus si majorarea cuantumului aferent venitului minim vital pentru familiile monoparentale cu suma de 500 de lei, iar pentru familiile cu trei persoane majore care locuiesc în aceeaşi gospodărie exista propunerea acordării un ajutor de maximum 3000 de lei, respectiv 4000 de lei pentru cele care au mai mult de trei membri peste 18 ani.

 

Totodată, Pro România considera ca fără reglementarea acestui venit minim vital, românii se vor fi trezi în imposibilitatea achiziţionării alimentelor si medicamentele de baza. O măsură asemănătoare a fost deja implementată deja în Spania.

PRO România considera că statul român trebuie sa analizeze mai atent practicile existente in alte ţări privitoare la protecţia cetăţenilor si sa încerce sa le adapteze la realităţile romaneşti.

 

Revenind insa la tema pe care am decis sa o prezint astăzi in fata dvs., doresc sa concluzionez reiterând ideea ca PRO ROMANIA susţine majorarea pensiilor din septembrie 2020!!!

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share