09/12/2021

Problemele de comportament la vârsta preșcolară și consecințele acestora pe termen lung

29

Polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității  au organizat ieri o masa rotundă la Grădinița cu Program Normal  „Sfântul Francisc” din Târgoviște. Temă principală dezbătută s-a referit la „Problemele de comportament la vârsta preșcolară și consecințele acestora pe termen lung”.  Echipa care conduce proiectul la nivel județean este formată din Victor Bucuroiu, agent șef de poliție, Mihaela Gherca, psiholog voluntar, Corina Ivănescu, director Grădinița ”Sfântul Francisc”, Oana Boroș, director Grădinița nr.15 și Savu Diana, psiholog voluntar.

Au fost prezente cadre didactice, în speță educatori de la Gradinițele din Târgoviște -participante la programele de prevenire din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității  și 50 de părinți. Acțiunea s-a înscris în programul de prevenire și combatere a delincvenței juvenile și victimizării minorilor  ”Împreună putem schimba lumea!”.

Cum putem preveni violența verbală și fizică la preșcolari?

Societatea în care trăim nu oferă cel mai bun model pentru viitoarele generații de adulți, cei care vor reprezenta lumea de mâine, motiv pentru care promotorii ideilor de prevenție a violenței în sistemul de educație au încercat să găsească soluții aducând alături părinții și educatorii. Știm cu toții că cei 7 ani de acasă nu-i mai răscumpără nimeni de-a lungul vieții, de aceea este esențial ca parinții să-și educe copiii în această perioadă în care practic se pun bazele adulților din viitor. Părinții care au ales să vină la acest dialog, sunt în realitate și cei care sunt interesați cu adevărat de educația și de starea de bine a copilului lor. Aceștia au ridicat probleme legate de prezența anumitor copii în grupele pregătitoare de la grădiniță care se comportă agresiv atât verbal cât și fizic, devenind factori de stres pentru copiii agresați, dar și pentru părinții lor care de multe ori sunt puși în situații delicate.

Absența afectivă a părinților din viața copiilor, grijile și stresul cotidian la care sunt supuși pentru ziua de mâine, dar și o stare bolnavă a societății ancorată doar în partea materială a vieții, au creat o ruptură între părinte și copil. Pe lângă întrebările de genul ”ai mâncat astăzi?”, ”ai teme de făcut?” ”îți mai dau bani?”…părinții au fost sfătuiți să fie interesați mai degrabă de emoțiile copiilor, de stările lor interioare, de modul în care aceștia reactionează la tot ce îi înconjoară. În acest fel copilul va știi întotdeauna că are un suport acasă, în familie, că este ascultat și înțeles, apreciat, iubit, respectat și indiferent de greșelile pe care le-ar face va fi mereu susținut.

31

Toți cei prezenți au reînțeles că principalii ”vinovați” sunt adulții, părinții, cei care transmit mai departe comportamente, obiceiuri, expresii verbale și un mod de a fi al copilului, pe care îl pot schimba dacă ei înșiși vor conștientiza greșelile făcute în educația copiilor.

Mesajul proiectului de prevenire este unul de impact, atât pentru copii, părinți și desigur pentru societatea care are nevoie de indivizi sănătoși mental și fizic. De aceea s-a întărit ideea de continuitate a acestor programe și pe viitor, dar cu o implicare mai mare a adulților, cei care modelează viețile celor mici, și care în realitate schimbă foarte greu lucrurile spre o funcționare armonioasă. După principiul, vrem schimbare, dar niciodată a noastră, dacă se poate să nu schimbăm nimic, dar să fie bine. Din păcate cu această gândire nu vom putea preveni nimic, ba din contră ne apropiem de o societate pasibilă de autodistrugere.

Le dorim succes pe mai departe tuturor celor implicați și sperăm ca binele să se propage mai repede decăt răul, iar copiii nostri vor clădi o lume fără violență.

 

30 28

Distribuie acest articol Oficial Media
Share