Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

ProKaTim sprijină dezvoltarea industriei 4.0

Proiectul ProKaTim – Digital Signal Processing Karlsruhe – Timişoara aniversează 5 ani și trece într-o altă etapă.

Cu sprijinul Baden-Württemberg Stiftung, din 2012 până în prezent, peste 250 de studenți de la Facultățile de Electronică și Telecomunicații (Universitatea Politehnica Timișoara), respectiv Elektrotechnik und Informationstechnik (Universitatea de Științe Aplicate din Karlsruhe), au putut să-și aprofundeze cunoștințele de programare a procesoarelor de semnal, să beneficieze de schimburi de experiență și să se îmbogățească cultural.

ProKaTim își propune să contribuie la progresul științei prin formarea de specialiști în programarea microprocesoarelor specializate în prelucrarea semnalelor, care sunt prezente în majoritatea produselor electronice precum telefoane mobile, tablete, televizoare, sisteme audio-video, în autoturisme, roboți, în automatizarea proceselor de fabricație în conceptul „Industrie 4.0” etc.

Prima fază a proiectului ProKaTim se încheie cu vizita studenților germani la Politehnica Timișoara, în perioada 26 septembrie – 3 octombrie 2016, și cu publicarea unui volum de lucrări științifice ale studenților: „Proceedings of ProKaTim – Signal Processing Applications” la Editura Politehnica.

Proiectul va continua într-o a doua fază pentru următorii doi ani, finanțarea fiind garantată prin câștigarea premiului în valoare de 50.000 Euro la concursul MINTernational (Mathematik, Informatik, Naturwissenschaften und Technik International  – matematică, informatică, științe ale naturii și tehnică internatională) organizat de Stifterverband für die deutsche Wissenschaft (Federația Fundațiilor pentru Știinte din Germania). Stifterverband este o inițiativă comună a întreprinderilor și fundațiilor care se implică în promovarea și sponzorizarea cercetării și educației în Germania, are sediul la Berlin și este cea mai prestigioasă organizație de acest gen din Germania.

 

Despre ProKaTim

Obiective științifice: programarea procesoarelor de semnal – microprocesoare specializate in prelucrarea semnalelor, care sunt prezente în majoritatea produselor electronice precum telefoane mobile, tablete, televizoare, sisteme audio-video, în autoturisme, roboți, în automatizarea proceselor de fabricație în conceptul „Industrie 4.0” etc.

Obiective socio-culturale: internaționalizarea educatiei, pregătirea studenților pentru cariere în companii multinaționale, interculturalitate, lucrul in echipe mixte.

Obiective politice: intensificarea cooperării, a întâlnirilor și cunoașterii reciproce între cetățenii orașelor înfrățite Timișoara și Karlsruhe.

Stejarel Ionescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share