17/09/2021

Punctele principale discutate la forumul economic mondial de la Davos, 21-24 ianuarie 2015

GroupSession
Sesiune de grup, Davos, 2015

Forumul economic mondial, care se intruneste in fiecare an la Davos, in Elvetia, pe perioada a patru zile din ianuarie, a avut de dezbatut anul acesta probleme dintre cele mai diverse: de la economia mondiala la inegalitatile sociale si de la terorism la rasism si violenta impotriva femeilor.

Istoria acestor intruniri a inceput in anul 1971 cand un mic grup alcatuit exclusiv din europeni, oameni politici si nu numai, s-a intalnit pentru prima data in satucul elvetian – statiune montana – Davos. In anii ce au urmat, aceste intalniri aveau sa capete o cu totul alta importanta, transformandu-se intr-un forum de dezbatere international.

Cu timpul, pe langa sefi de stat si de guvern, politicieni, economisti si bancheri au inceput sa ia parte si personalitati din lumea mondena, oameni cu influenta si stare, care anul acesta au trebuit sa scoata din buzunare 13,000 de lire sterline pentru un bilet care sa le asigure participarea la intruniri.

Davos-123
Davos, Elvetia Ianuarie 2015

Multi critici sunt de parere ca aceste intruniri nu sunt altceva decat pure intalniri extravagante, care nu au scopul de a rezolva sau dezbate probleme reale ci sunt un mijloc de a aduna laolalta pe cei bogati si influenti.

Anul acesta se pare ca s-a atins recordul de participare, astfel ca peste 2.500 de personalitati din 140 de state, si 40 de sefi de stat si de guvern au luat parte, printre care amintim: François Hollande, presedintele Frantei, premierul chinez Li Keqiang, cancelarul german  Angela Merkel, prim-ministrul italian Matteo Renzi, reprezentanti si presedinti ai Yahoo, Google, Microsoft ori General Motors. Pentru prima data de cand detine mandatul de prim-ministru al Marii Britanii, David Cameron a decis sa nu participe.

Au mai fost prezenti fostul vice-presedinte american Al Gore, presedintele Bancii Mondiale Jim Yong Kim, co-fondatorul Microsoft, Bill Gates, cat si reprezentati din lumea muzicala, precum rapper-ul Pharrell Williams.

intro

Oricare ar fi motivele pentru care s-au adunat cei peste 40 de sefi de stat si alte personalitati, in perioada 21-24 ianuarie, ei au avut la final si prilejul de a discuta cateva dintre cele mai stringente crize cu care se confrunta lumea in prezent. Astfel ca, in atentia celor prezenti au fost aduse 10 dintre cele mai importante probleme de la nivel global, printre care: viitorul securitatii internetului, crima organizata, imputinarea resurselor de la nivel global, amenintarea terorismului, problemele de mediu, saracia la nivel global, educatia, provocarile din mediul medical si sanatatea, conflictele din lumea araba sau infrastructura.

Intalnirea din acest an, cat si cele peste 280 de sesiuni de dezbatere s-au concentrat in jurul temei denumite generic „Noul context global”, tema care a avut ca puncte de sprijin patru piloni principali: Criza si Cooperare, Crestere si Stabilitate, Inovatie si Industrie, Societate si Securitate.

Forumul de anul acesta nu a reusit sa contribuie foarte mult la schimbarea felului in care se guverneaza lumea sau a modului prin care cei prezenti pot ajuta la inlaturarea mentalitatilor care stau in calea progresului. Cel mai mare castig pare sa fie faptul ca printre cei prezenti s-au numarat 1% dintre cei mai bogati oameni ai lumii, care detin la ora actuala 48% din bunastarea financiara la nivel global. Acest mic procentaj are capacitatea de a contribui la rezolvarea unui numar insemnat de probleme, cum ar fi saracia sau absenta unui sistem medial viabil.

Mai multe aici: http://www3.weforum.org/docs/AM15/WEF_AM15_Programme_A3526EC2F4.pdf

http://www.cnbc.com/id/102349089#.

http://www.express.co.uk/news/world/553070/Davos-2015-World-Economic-Forum-WEF-what-is-it-history-facts-figures

http://www.weforum.org/events/world-economic-forum-annual-meeting-2015/about

Intalnirea de la Davos redata in 60 de secunde: http://bcove.me/qamn00vi

 

Oana Stiff

Distribuie acest articol Oficial Media
Share