26/02/2021

În perioada 13 – 14 noiembrie 2019, Poliţia Română, prin Direcţia de Poliţie Transporturi, participă la o acţiune organizată la nivel european, sub egida RAILPOL, ce are ca scop siguranţa cetăţeanului şi asigurarea integrităţii infrastructurii critice.

În această perioadă, peste 2.500 de poliţişti de la transporturi, ordine publică şi rutieră acţionează pentru prevenirea şi combaterea furturilor de componente de la infrastructura critică (transportul feroviar, telecomunicaţii, aprovizionarea cu electricitate, petrol şi gaze naturale, transport şi depozitare carburant etc.), a faptelor săvârşite cu violenţă, depistarea migranţilor ilegali şi verificarea legalităţii transportului/depozitării mărfurilor periculoase.Se acționează în trenurile de persoane şi marfă, în staţiile şi triajele feroviare, precum şi în alte zone cu un nivel criminogen ridicat pe linia infracţiunilor vizate. De asemenea, sunt vizate mai multe obiective economice care gestionează infrastructuri critice. Totodată, sunt efectuate verificări şi la centrele de colectare materiale feroase şi neferoase adiacente, pentru descurajarea valorificării ilegale a componentelor sustrase de la infrastructura critică. La acțiune participă și reprezențanți ai Inspectoratului General pentru Imigrări, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, jandarmi și polițiști locali.

 

Acţiunile organizate de Poliţia Română, în primele nouă luni ale lui 2019, pentru prevenirea şi combaterea furturilor de metale au avut ca rezultat ridicarea în vederea confiscării a 63 de tone de metale feroase şi 12,6 tone metale neferoase (cupru), respectiv 1.167 de tone de mărfuri periculoase şi 42,5 tone deşeuri periculoase.

AILPOL (RAILway POLice) este o asociație internațională a organizațiilor guvernamentale controlate de poliție, responsabile de poliția căilor ferate din Europa. Obiectivele sunt de a spori și intensifica cooperarea internațională a poliției feroviare, de a preveni amenințările, de a garanta eficacitatea măsurilor împotriva criminalității transfrontaliere și de a fi legătura dintre poliție și sectorul feroviar. RAILPOL a fost fondată în 2004 pentru a satisface nevoia crescândă de cooperare internațională între partenerii care îndeplinesc zilnic funcțiile de poliție feroviară. O situație de impas în sectorul feroviar ar însemna o scădere a nivelului de securitate și siguranță în și în jurul căilor ferate din Europa.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share