22/04/2021

Reabilitarea termică a blocurilor în Târgoviște o șansă pe care nu trebuie s-o ratăm

blocuri1

Prezent ieri într-o conferință de presă, primarul interimar Cristian Stan, alaturi de viceprimarul Cosmin Bozieru si managerul public Liviu Stoica au adus în atenția cetățenilor situația reabilitării blocurilor din Muncipiul Târgoviște,  reabilitare ce va fi suținută de fondurile europene dar si de Unitatea Administrativ Teritoriala împreună cu Asociațiile de locatari.

”Este o oportunitate pe care municipiul Targoviste nu poate si nu trebuie sa o rateze. Începând de săptămâna aceasta vom incepe o sesiune de comunicare publică pe aceste subiect menită sa asigure o informare corectă și completă pentru cetățeni. Sunt condiții foarte avantajoase pentru realizarea reabilitării termice, mai bune decât cele prin programul guvernamental de reabilitare termică, dar trebuie să ne mișcăm foarte repede și să existe o bună corelare între Primărie, Asociațiile de proprietari și cetățeni.” ( Cristian Stan)

O cerere de finantare poate să includă maxim 10 blocuri. Daca tronsoanele sau scarile de bloc nu pot fi delimitate structural, va trebui sa se meargă pe întregul boc, nu pot exista scari de bloc distincte, pentru că  trebuie să existe o unitate a blocului. Valoarea minima a investiției este de 100.000 euro, valoarea maxima este de 5 milioane de euro. Ca si lucrări de reabilitare sunt incluse- pereți exteriori, tâmplărie, planșeu superior, planșeu peste subsol, învelitoare, surse regenerabile pentru asigurarea de energie termică. Ca o noutate pot fi și lucrări pentru înlocuirea lifturilor, a circuitelor electrice, practic o scară de bloc poate fi reabilitată complet din acest punct de vedere.

”60% din costuri se vor suporta din Fondul European de Dezvoltare Regionala și 40% Unitatea administrativ teritoriala si Asociațiile de proprietari ( 25%). De menționat ca UAT vor acoperi toate costurile inițiale, urmând ca ulterior sa recupereze aceste costuri de la Fondul European de Dezvoltare regionala si de la Asociatiile de locatari. Astfel de la Asociațiile de locatari se va recupera fie prin : fondul de reparatii ce se va constitui, fie printr-o taxa de reabilitare termica stabilita printr-o hotarare a CLM, ce se va putea recupera în maxim 10 ani de la finalizarea lucrărilor de reabilitare. ”(Cristian Stan)

La aceste lucrari nu sunt cuprinse spațiile comerciale. În situația în care la parterul unui bloc există un spațiu comercial, fie vor achita integral aceste lucrări, fie nu vor intra în reabilitare.blocuri

Primăria Târgovișste va acorda ajutoare de natură socială în cazul următoarelor categorii de proprietari:

  • Persoanele cu handicap sau familii cu persoane cu handicap în întreținere
  • Persoane singure sau familii cu venituri medii lunare pe membru de familie sub căștigul salarial mediu net pe economie. (La o familie de trei persoane ca să nu beneficieze de ajutor ar trebui ca venitul să fie peste 5500 de lei)
  • Pensionarii, indiferent de statutul acestora, cu un venit sub câștigul mediu salarial pe economie
  • În anumite cazuri se va ajunge la o cota de 3,5% din valoarea lucrărilor

De asemenea primarul interimar a menționat că:

În proiectul de hotărăre privind taxele și impozitele voi propune CLM o dispoziție potrivit căreia pentru proprietarii de locuințe din Municipiul Târgoviște care își anvelopează și reabilitează termic locuințele să beneficieze de o scutire de impozit pe o perioada de șapte ani, pentru cei care realizează lucrările de reabilitare în condițiile legii, obținând un proces verbal de recepție și un certificat din care va rezulta ca sunt în conformitate cu legea.

 

Pentru lucrările exterioare este nevoie de acordul a 2/3 din proprietari iar pentru lucrarile din interior, este necesar acordul tuturor proprietarilor, aici intrând: inchiderea balcoanelor, refacerea finisajelor interioare în zonele de intervenție. Blocurile ce vor intra în aceste demersuri sunt construite în perioade  1950-1990 .

Toate informatiile suplimentare pot fi obținute de la Direcția de Management Proiecte din cadrul Primăriei Târgoviște care va implementa acest proiect, inclusiv accesarea  fondurilor pentru realizarea lui.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share