15/01/2021

Regal muzical la Filarmonica Banatul, Timişoara

Înainte de deschiderea stagiunii de concerte a Filarmonicii  Banatul Timişoara, publicul timişorean este invitat la două concerte simfonice cuprinse în programul  Festivalului Internațional George Enescu, joi şi vineri, 3-4 septembrie.
Joi, 3 septembrie melomanii vor putea urmări felul în care Antonio Lucio Vivaldi şi Astor Piazzolla, la un interval de 240 de ani, au descris în muzică cele patru anotimpuri. La Anotimpurile de Vivaldi va fi prezentă violonista Clara Cernat, iar la cele de Piazzolla, violonista Cătălina Trincă, care este concertmaestru al orchestrei simfonice.
Antonio Vivaldi, unul dintre marii reprezentanţi ai stilului baroc italian, a compus sute sau poate mii de concerte instrumentale, dintre care 78 au fost editate, iar altele 300 needitate, din multiple cauze, între care și unele îndoieli în legătură cu paternitatea lor. Dintre toate concertele sale, cele mai cunoscute şi iubite sunt Anotimpurile, motiv de inspiraţie atât pentru muzicieni, cât şi pentru artiştii plastici. Le oferea artiştilor peisaje, culori sau situaţii diverse, dându-le posibilitatea să se confrunte de fiecare dată cu soluţii tehnice noi, cu modalităţi artistice deosebite. Să ne gândim la frigul, gheaţa şi ninsorile iernii, la explozia renaşterii naturii în primăvară, la căldura sau furtunile verii şi la tonurile calde si moi ale toamnei cu sărbătorile recoltelor sau sărbătoarea vinului.
Cele patru anotimpuri, sau „Le quattro stagioni”, sunt de fapt patru concerte, fiecare format din trei părţi, cu vioară solistă. Fiecare anotimp are frumuseţeasa. Iarna, a fost concepută spre a fi cântată în biserică şi pentru a nu deranja rugăciunile celor aflaţi acolo doar pentru a se ruga, în tonuri pastorale, calde, cu sonorităţi în surdină.  Dacă această lucrare este iubită şi are notorietate, mai puţin cunoscute sunt „Anotimpurile” lui Astor Piazzolla, care a fost un adevărat geniu al Americii de Sud, cel care a revoluţionat tangoul mondial, născut în Argentina, la Mar del Plata, în 11 martie 1921. Lucrarea care va fi interpretată,  joi, seara, Cele patru anotimpuri ale oraşului Buenos Aires, este unirea într-o singură creaţie a patru lucrări scrise pe parcusul a şase ani, 1964-1970. Piazzolla a compus anotimpurile nu ca o replică la cele de Vivaldi, ci separat fiecare anotimp în diferiţi ani, unindu-le mult mai târziu. Piesele sunt particularizate pentru Buenos Aires, fiecare titlu de anotimp fiind însoţit de cuvândul  porteno, care  este porecla, cuvântul de alint dat acestui oraş.
Ascultând lucrarea, vom simţi şi spiritul muzicii latino-americane, iubirea dulce din tangourile argentiniene, dar şi accentele dure ale pasiunii nestăvilite. Astor Piazzolla a murit în 1992, la 4 iulie, suferind un stop cardiac.
Pentru Vineri, 4 septembrie, maestrul Radu Popa, dirijorul concertului, propune publicului meloman un program închinat memoriei lui George Enescu, care va debuta cu cele  Patru lieduri pentru tenor şi orchestră de Enescu. Menţionăm că nu este vorba despre ciclul de cântece compus în 1908 pe versuri de Clément Marot op.15 şi orchestrat de Theodor Grigoriu. În interpretarea tenorului Marius Budoiu vor putea fi ascultate trei lieduri compuse în1898 la Paris şi un lied compus la Bucureşti, în octombrie 1902. Le Désert este pe versuri de Jules Lemaitre, Le Galop  şi  Soupir (suspinul) sunt pe versuri de Sully Prudhomme. Toate trei au fost dedicate Mathildei Colonne. Al patrulea cântec se numeşte De la flaut la corn – după un poem de Fernand Gregh şi a fost dedicat lui Edgar dall`Orso.
Următoarele două titluri aparţin compozitorului Thierry Huillet, care împreună cu soţia sa, violonista Clara Cernat, sunt invitaţii Filarmonicii în aceste zile. Publicul va putea asculta lucrarea pentru orchestră Preludio, a cărei primă audiţie s-a petrecut în Palatul Congreselor din Ajaccio, Franţa, la 12 decembrie 2008. Cealaltă lucrare — Micul Prinţ este un concert pentru vioară şi pian inspirat din cartea cu acelaşi nume a lui Antoine de Saint-Exupery, prima audiţie având loc la 14 decembrie 2011, la Toulouse, Franţa.

 

Stejărel Ionescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share