14/04/2021

Republica Moldova- o țară condusă de niște gloate de politiceni

large_image_12641Procesul de integrare europeană a R. Moldova, stagnează; Georgia înregistrează mai multe progrese !!

Ușor, ușor Republica Moldova se transformă într-o țară condusă de niște gloate de politiceni care vor să țina barca în apele rusești, dar care se pretind mari patrioți si luînd bani de la Europa se îndreaptă spre Rusia care niciodată nu ne-a dat nimic, dar se vede că așa îi este dat basarabeanului să joace rolul moldoveanului-mankurt care are sindromul Stockholm cînd victima iubește călăul.

Rebuplica Moldova are nevoie de un parcurs european cel puțin pentru bătranii noștri care stau în străzi cu mîinile întinse cerșind o bucată de pîine, pentru copiii care trebuie să aibă un viitor acasă. Europa pentru noi e o gură mare de aer care destupă timpanele, umple venele și adună de prin cămare spiritul romănesc. Salvarea vine de peste Prut din Romănia și Europa și mai devreme sau mai tîrziu fiecare va trebuie să accepte această realitate fie că este deacord sau nu.

În primul rînd modernizarea europeană a venit în educație apoi în sfera agricolă, drumuri și cultură, dar treptat va șterge și mentalitatea moldoveanului copt în cuptoarele rusești după 1940. Republica Moldova a înregistrat o stagnare în procesul integrării europene, iar legile care se elaborează nu sunt suficiente pentru ca ţara să se dezvolte ,iar ca ele să funcționeze este nevoie de un alegător mai pretențios și de o nouă clasă politică Co-preşedintele Comitetului Forumului Societăţii Civile, Jeff Lovitt a propus autorităţilor de la Chişinău să depună toate eforturile pentru a depăşi criza din sectorul bancar. În opinia oficialului european, situaţia s-a complicat din cauza intereselor persoanele ale celor implicaţi în acest domeniu, lipsa transparenţei, precum şi a împuternicirilor limitate ale Guvernului.

”Felul cum va fi soluţionată această criză va demonstra cât de pregătită este Moldova pentru a se integra în Uniunea Europeană. Societatea Civilă va trebui să monitorizeze ce măsuri se întreprind şi cât sunt de transparente”, societatea civilă ar trebui să fie motorului unu stat de drept în care cetățenii au în fruntea lor nu mafioți ci cei cu adevărați interesați de soarta țării. Dezvoltarea Republicii Moldova depinde în cea mai mare parte de reforma justiţiei, care este numită de Jeff Lovitt, mama tuturor reformelor. Fără aceasta, restul legilor sunt ineficiente. La fel de importantă este lupta împotriva corupţiei în care țara noastră a pus deja bazele și care trebuie să remodeleze un stat exsovietic,dar de drept român. De exemplu în agicultură este nevoie de 15 ori mai multe investiții ca acum și aceste investiții ne le poate asigura doar partenereii europeni cum afirmă Jeff Lovitt ,,Moldova are nevoie de foarte multe investiţii străine, iar pentru a le atrage, trebuie create condiţii favorabile”, dar pentru aceasta trebuie că legile noastre să protejeze toate etniile conlocuitoare în Moldova și să le facă să se simtă acasă. Totodată Copreşedintele Comitetului Forumului Societăţii Civile a subliniat că trebuie create condiţii pentru a fi soluţionat conflictul transnistrean pe cale paşnică. O primă sarcină ar fi încurajarea regiunii separatiste de a participa la implementarea Acordului de Liber Schimb RM-UE. Astfel, crede Jeff Lovitt, locuitorii din stânga Nistrului s-ar simţi parte a zonei euro.

Zonă care într-un fel sau altul trebuie să beneficieze și ea de drepturi și Moldova trebuie să strivească viermele rus care suge la sînul copilului ei. Deşi Republica Moldova deţine întâietatea printre ţările membre ale Parteneriatului Estic, cercetătorul Leonid Litra consideră că anul viitor, ar putea fi depăşită de Georgia, care se atârnă mult mai serios faţă de integrarea europeană, de crearea şi aplicarea reformelor, iar noi fraților basarabeni cînd nu voi mai alege politicieni cu două fețe și cu capul băgat în nisip??!!

Adriana Tuluc- Rep. Moldova

sursa

Distribuie acest articol Oficial Media
Share