30/10/2020

Restricții asupra călătoriilor neesențiale către Uniunea Europeană

Comisia Europeană va introduce restricții temporare asupra călătoriilor neesențiale în UE, ca parte a eforturilor sale de a combate și a împiedica răspândirea continuă a coronavirusului în Europa, a anunțat președintele Comisiei Europene,  Ursula von der Leyen.

” Cu cât călătorii sunt mai puțini, cu atât mai mult putem controla răspândirea virusului, prin urmare, după cum tocmai am informat partenerii noștri din G7, propun șefilor de stat și de guvern, o restricție asupra călătoriilor neesențiale către Uniunea Europeană”, a spus Ursula von der Leyen într-o declarație video, pe contul ei de Twitter.

Aceste restricții ar trebui să fie aplicate pentru o perioadă inițială de 30 de zile, care poate fi prelungită după cum este necesar”, a  mai completat  președintele CE.

Cu toate acestea, ea a precizat că vor exista unele excepții de la restricții, inclusiv membrii de familie ai resortisanților europeni, personalul esențial, cum ar fi medicii și asistentele medicale, precum și persoanele care transportă mărfuri către Uniunea Europeană.

Persoanele identificate ca fiind expuse riscului de a răspândi COVID-19 ar trebui să aibă acces la îngrijiri medicale adecvate, fie în țara de sosire, fie în țara de plecare, iar acest lucru ar trebui să fie coordonat între cei doi.

Este posibil să se supună tuturor persoanelor care intră pe teritoriul național controale de sănătate fără introducerea oficială a controalelor la frontierele interne. Diferența dintre controalele normale de sănătate și controalele la frontieră este posibilitatea de a refuza intrarea la persoane individuale. Persoanelor care sunt bolnave nu trebuie să li se interzică intrarea, ci să aibă acces la servicii medicale.

Statele membre pot reintroduce controale la frontiera internă din motive de politică publică, care, în situații extrem de critice, pot include sănătatea publică. Astfel de controale la frontieră ar trebui organizate pentru a preveni apariția unor adunări mari (de exemplu, cozi), care riscă să crească răspândirea virusului. Statele membre ar trebui să se coordoneze pentru a efectua screeningul de sănătate doar pe o parte a frontierei.

Toate controalele la frontieră ar trebui aplicate în mod proporțional și ținând cont de sănătatea oamenilor. Statele membre trebuie să își recunoască întotdeauna propriii cetățeni și rezidenții și ar trebui să faciliteze tranzitul altor cetățeni UE și rezidenți care se întorc acasă. Cu toate acestea, pot lua măsuri, cum ar fi necesitatea unei perioade de autoizolare, dacă impun aceleași cerințe propriilor lor resortisanți.

Statele membre ar trebui să faciliteze trecerea lucrătorilor de frontieră, în special, dar nu numai a celor care lucrează în sectorul îngrijirii sănătății și a alimentelor și a altor servicii esențiale (de exemplu, îngrijirea copilului, îngrijirea vârstnicilor, personalul critic pentru utilități). Libera circulație a mărfurilor este crucială pentru a menține disponibilitatea mărfurilor. Acest lucru este esențial în special pentru bunurile esențiale, cum ar fi livrările de hrană, inclusiv animale, echipamentele medicale și de protecție vitale. Mai general, măsurile de control nu ar trebui să provoace perturbări grave ale lanțurilor de aprovizionare, ale serviciilor esențiale de interes general și ale economiilor naționale și ale economiei UE în ansamblu. Statele membre ar trebui să desemneze benzile prioritare pentru transportul de marfă (de exemplu, pe „benzile verzi”). În aceeași ordine de idei, mișcarea sigură pentru lucrătorii de transport, inclusiv șoferii de camioane și trenuri, piloții și șuruburile aeriene este un factor cheie pentru a asigura circulația adecvată a mărfurilor și a personalului esențial. Nu trebuie să se impună certificări suplimentare mărfurilor care circulă legal pe piața unică a UE. Potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor, nu există dovezi că alimentele sunt o sursă sau o sursă de transmisie de COVID-19.

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share