RHYTHM OF THE DANCE a adus ritmul irlandez la Timişoara

Sala Operei Române Timişoara s-a umplut când au urcat pe scenă dansatorii irlandezi în spectacolul Rhythm Of The Dance, prezentat de Compania Nationala de Dansuri a Irlandei.
Rhythm Of The Dance a oferit joi seara o călătorie epică de-a lungul veacurilor, de la mitologia antică la călătoriile emigranţilor irlandezi, de la dealurile verzi şi construcţiile din piatră la zgârie-norii moderni; toate acestea prin intermediul muzicii, talentului şi veseliei specifice poporului irlandez. Timişorenii au putut învăţa că dincolo de alura de razboinici, urmaşii celţilor aveau şi o profundă legătura cu pământul şi meşteşugurile, venerau natura şi soarele, erau veseli şi frumoşi la trup, le plăceau hainele şi podoabele. Cea mai importantă clasă socială a celţilor era reprezentată de druizi, deţinătorii puterii şi ai cunoaşterii, cei care indeplineau ritualurile religioase, mediatori între zei şi popor. Folclorul de inspiraţie celtică a fost redat şi ilustrat printr-un show în care arta dansului, măestria, imaginaţia şi talentul dansatorilor s-a îmbinat perfect cu cele mai performante tehnici de sunet şi lumină. De departe, cel mai popular şi mai îndrăgit personaj a fost Chris – băiatul cu toba, instrument ce poartă de fapt numele de Bodhrán. Originea acestui instrument este învăluită în istoriă timpului, una dintre legendele îl menţionează ca datând din 1603, când era folosit ca şi tobă de luptă pentru celţi. Apoi a devenit foarte cunoscut în lume, purtând şi numele de tobă nativă a celţilor, instrumentul irlandez ce conduce ritmul.
Spectacolul împărţit în două părţi a durat aproximativ 2 ore, cu o pauză de câteva minute a avut un public extrem de entuziast şi cooperant. Timişorenii au aplaudat pe tot parcursul show-ului, au ţinut ritmul când dansatorii au cerut acest lucru, iar la sfârsit i-au aplaudat şi ovaţionat pe cei i-au făcut să se simtă bine şi să se bucure de veselia irlandeză!
Echipa ce a prezentat uimitorul spectacol a fost compusă din peste 20 de dansatori – campioni mondiali la dans irlandez, trei tenori şi un band de muzicieni tradiţionali. Cei de la Rhythm Of The Dance au fost exact aşa cum a fost caracterizată acum o lună în SUA, celebra Dolly Parton, cand a fredonat: „We Irish love to sing / We Irish love to dance/ We Irish love to party / We Irish are the best”!

Stejărel Ionescu

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share