19/09/2021

Romania in presa internationala de dupa alegerile prezidentiale

Sursa: http://mashable.com/2014/11/08/romania-election-protest/
„Vreau o tara ca afara” – unul din principalele sloganuri ale tinerilor romani iesiti in strada pe parcursul alegerilor prezidentiale din 2014

Alegerile prezidentiale din Romania din acest an nu au trecut neobservate in presa internationala. Ceea ce a deosebit cel mai mult acest an electoral de ceilalti dinainte a fost vointa oamenilor, puterea multimii si vocea tinerilor. Este cea mai covarsitoare implicare a tinerei generatii si a romanilor din afara granitelor din ultimii 18 ani. Nevoia de a fi auziti, dorinta de a participa la acest eveniment si implicarea mass media prin intermediul presei scrise si a celei online a facut ca acest subiect sa fie vazut si ascultat din toate colturile lumii.

Cotidianul The Guardian a titrat in noaptea de 16 noiembrie ca: „Etnicul german Klaus Iohannis, primarul unui oras transilvanean, castiga alegerile prezidentiale pentru Romania.” Aceeasi publicatie a vorbit despre puterea multimii de protestatari, despre vointa de nestramutat a peste 300.000 de romani care traiesc in afara granitelor, cat si nemultumirile si revoltele care au avut loc ca urmare a desfasurarii defectuase a alegerilor din diaspora.

(Sursa http://www.theguardian.com/world/2014/nov/16/romania-klaus-iohannis-president)

Romania Presidential Elections
Multime de tineri care isi cer drepturile in strada pentru o Romanie libera la 25 ani de la Revolutie.

Cotidianul The Telegraph, printru-un articol aparut online pe 24 noiembrie, isi pune intrebarea daca nu cumva victoria lui Klaus Iohannis este datorata in mare parte participarii factorului social si al campaniei desfasurate de tinerii romani pe diferite retele de socializare. Ria Ivandic de la King’s College London, cea care a scris articolul, aprecia faptul ca rezultatul exprimarii voturilor ramane intotdeauna un factor imprevizibil pana la final. Iar intr-o tara cu aproape 20 milioane de locuitori, cu o diaspora extrem de activa si de implicata, cu o mass media acida si foarte partinitoare – Klaus Iohannis este vazut ca un „stopper” al coruptiei din Romania. Acelasi ziar vorbeste deschis despre rasturnarea de situatie din turul II al alegerilor prezidentiale, de demisia fostului ministru de externe roman cat si de strategia premierului Ponta de a influenta soarta rezultatului final din ziua de 16 noiembrie. Tot aici sunt amintite eforturile tinerilor romani care prin campania online de pe facebook si twitter, folosirea hashtag-urilor #yeslavot , #alegeri2014 si #diasporavoteaza au reusit sa intoarca situatia in favoarea primarului sibian.

Sursa: http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/romania/11249449/Romanian-presidential-election-does-Klaus-Iohanniss-victory-prove-social-media-can-win-an-election.html

De asemenea, intr-un sondaj realizat de Highcharts.com se arata faptul ca presedintele ales al Romaniei – Klaus Iohannis se gaseste in topul preferintelor pe facebook in ceea ce priveste clasarea demnitarilor europeni, inaintea cancelarului german Angela Merkel si a presedintelui rus Vladimir Putin.

2014-11-25_1620
Topul preferintelor tinerilor internauti in ce priveste liderii europeni. In topul „Like-urilor” de pe Facebook se regaseste Klaus Iohannis. (Highcharts.com)

Oana Stiff

Distribuie acest articol Oficial Media
Share