22/10/2021

Rusia si pactul pentru pacea Ucrainei de Est

krisentreffen-in-moskau-merkel-putin-hollande
Intalnirea de la Moscova dintre presedintele Rusiei Vladimir Putin, cancelarul german Angela Merkel si presedintele Frantei Francois Hollande, 6 februarie 2015

Intalnirea de la Moscova de zilele trecute intre presedintele rus, omologul sau francez si cancelarul german nu a dus la nici un rezultat concret in ceea ce priveste criza din Ucraina de Est. Initiativa, mai mult diplomatica decat coercitiva a Frantei si Germaniei s-a lovit de un zid de netrecut. Si nu ne referim neaparat la zidul Kremlin-ului, cat mai mult la atitudinea presedintelui Putin. Acesta din urma nu a vrut sa recunoasca niciodata implicarea guvernului sau in acest conflict, precizand in repetate randuri ca fortele pro-ruse actioneaza singure, iar situatia din Ucraina ar trebui sa ramana strict o problema a conducerii de la Kiev. Putin nu a ezitat sa precizeze, ca Rusia este in fapt statul vizat in acest conflict, si nu Ucraina. Si mai mult decat atat, Occidentul cauta prin orice mijloace sa ingradeasca forta Rusiei, sa o ingenungheze si sa o reduca la tacere.

Cert este ca, in timpul acestor intalniri, tot mai multi ucraineni isi pierd vietile fara ca cineva sa poata interveni. O statistica recenta a Natiunilor Unite precizeaza faptul ca mai bine de 5300 de oameni au fost ucisi in acest conflict de la inceputul sau in Aprilie 2014. Persoanele evacuate se ridica la cateva mii, iar numarul acestora creste cu fiecare zi de conflict. Cei care aleg sa ramana pe locul unde odata li se inaltau casele, traiesc azi in conditii inumane, fara apa, electricitate, caldura, alimente sau medicamente.

Tratatul de la Minsk (Belarusia) din Septembrie anul trecut trebuia sa duca la incetarea focului si la impunerea unor reguli stricte care sa salvgardeze viata civililor. Crearea unei „zone-tampon” (demilitarizate) pe o portiune de 30 km, retragerea „trupelor de mercenari” din zona de conflict si interzicerea survolului deasupra acestei regiuni nu numai ca nu au fost implementate si respectate, dar dupa cum s-a dovedin in lunile ce au urmat, au dus la moartea altor mii de oameni.

In aceasta dimineata, guvernul ucrainean a declarat printr-un comunicat de presa un nou atac produs in zona Sartana. Se presupune ca 3 oameni si-au pierdut viata, iar alti 15 au fost raniti.

foto: SunHerald.com
Rebel pro-rus in zona de conflict care apartine orasului Donetsk, 9 februarie 2015

Daca intalnirea de la Moscova din 6 februarie a esuat, in urma convorbirii telefonice din aceasta dimineata intre Vladimir Putin, Petro Poroshenko, Angela Merkel si Francois Hollande s-a decis ca ultima solutie a rezolvarii acestui conflict si a instaurarii pacii sa fie intrunirea de maine din capitala Belarus-ului, Minsk.

Mai multe aici: http://rt.com/news/230343-normandy-four-phone-call/

http://www.sunherald.com/2015/02/10/6063487_ukrainian-army-reports-gains-in.html?rh=1

Oana Stiff

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share