Scade numărul de copii în Timiş

Unele licee din Timişoara se desfinţează iar altele încet , încet merg spre lichidare  datorită neinteresului pentru unele ramuri de învăţământ care duce automat şi la numărul mic de elevi. Aşa este şi cazul Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida”, fostul liceu CFR, care merge spre lichidare.

Inspectoratul Școlar al Județului Timiș a hotărât să nu mai prelungească starea de letargie în care Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida, care din luna  septembrie, odată cu începerea noului an şcolar , unitatea de învățământ nu va mai face înscrieri pentru  elevi în clasa a IX-a. Clasele deja existente vor finaliza studiile, şi în cele din urmă liceul Leonida  va deveni  o amintire.

Dorința noastră a fost ca această unitate de învățământ să rămână, dar a fost imposibil de realizat. Acolo ne-am confruntat ani la rând cu un număr mic de elevi și ne-am gândit că dacă le mai dădeam clase de început îi puneam în pericol și pe profesori, așa că pentru anul școlar 2016-2017 Leonida nu a mai primit nicio clasă de început”, a explicat inspectorul general al ISJ Timiș, Aura Danielescu.

Aşa este şi cazul altor licee unde încă din acest an nu au mai facut înscrieri în clasa a IX-a, cazul fiind şi la  liceul din Biled sau laliceul din Orțișoara, unde a fost menținută hotărârea de anul trecut.

Scăderea populației școlare cu 3000 de elevi nu s-a resimțit numai la nivelul liceal. În Timiș, mai multe grădinițe vor dispărea această cauză.

Din păcate pentru județul Timiș există o evidențiere clară a numărului de copii, ceea ce înseamnă că această scădere duce la o diminuare a numărului de clase și în mod evident la o diminuare a numărului de norme. Jumătate din numărul de micuți pe care i-am pierdut este dintre cei care ar fi trebuit să intre la grădiniță, în învățământul preșcolar. Legislația permite doar 20 de copii pe grupele mici și mijloci”, a mai explicat Danielescu.

Astfel, din septembrie, Grădinița cu Program Normal nr. 7 din Timișoara va fi desființată, la fel ca Grădiniţa PN Clarii Vii sau Grădinița PN Breazova.  Preșcolarii de aici vor fi arondați la alte unități de învățământ pentru care li se vor oferi mijloace de transport din partea primăriilor.  Desființate vor fi și Grădinița 22 Timișoara și cea de la Poștă.

De asemenea, mai multe licee din județ vor primi mai puține clase în anul școlar 2016-2017.

 

Stejărel Ionescu

 

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share