Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Scandal monstru !!! Se fac oare jocurile pentru închiderea Mintiei????

Aproape 4.500 de apartamente din municipiul Deva au rămas fără apă caldă, după ce termocentrala Mintia s-a oprit, duminică noaptea, din lipsă de cărbune, instalaţiile urmând să fie repornite pe 1 iulie.
Potrivit administratorului special al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Cristian Roşu, lipsa cărbunelui a fost cauzată de oprirea Minei Lupeni, care a fost inundată în urma ploilor torenţiale care au căzut vineri dimineaţa în Valea Jiului.
“Se lucrează la evacuarea apei din Mina Lupeni, procedură care o să dureze, credem noi, vreo două zile. În acest timp o să pornească şi abatajul de la Mina Livezeni, unde s-a deschis un nou front de lucru. De luni se vor face probele la noul abataj şi sperăm că de marţi, cel mai târziu miercuri, să începem producţia de cărbune la Mina Livezeni. Tot cărbunele va ajunge la termocentrala Mintia, care va porni”, a declarat, administratorul special al CEH, Cristi Roșu. 

Valea Jiului se află la minim istoric de producție de cărbune, 600 de tone, iar termocentrala de la Mintia are nevoie de 1700 tone pentru funcționare. Au fost făcute solicitări către guvern pentru suplimentarea necesarului din fondurile de rezervă, dar nu s-a primit niciun răspuns! Liderul de sindicat Cristian Iștoc consideră că nu se dorește rezolvarea problemei și că, până în 2023, statul român urmărește oprirea treptată a activității la termocentrala Mintia. Motivul? Peste 3 ani va intra în funcțiune centrala nucleară de 1250 MW construită la doar 300 de km de noi, în Ungaria. Odată pusă în funcțiune, această centrală va înlocui serviciile oferite de Mintia!

Cristian Iștoc, liderul Sindicatului Solidaritatea de la Termocentrala Mintia a declarat că: „au fost făcute sesizări până la SRI și DIICOT pe subiectul ăsta, pentru că noi avem informații că în 2023 o să intre în funcțiune în țara vecină, în Ungaria, la 300 km de Mintia un grup energetic pe nucleară de 1250 de MW ori,  noi avem 1275 MW puterea instalată, practic se înlocuiesc producătorii și se creează piața pentru cei de acolo!”

Cristian Iștoc acuză guvernul că asistă impasibil la situația creată, cu toate că membrii săi au fost informați prin adrese de situația în care se află Mintia. Ba mai mult, reprezentantul guvernului în teritoriu, prefectul județului Hunedoara, face jocuri politice și acuză conducerea sindicatului de lucruri care nu au nimic în comun cu activitatea acestuia!  La CEH sunt 4.300 de angajați, dintre care aproape 600 lucrează la Mintia, iar în municipiul Deva sunt branșate la rețeaua centralizată de termoficare peste 4.500 de locuințe.

Locuințe care, în acest moment, în plină pandemie, au rămas fără apă caldă!!!!

”Termocentrala Mintia a rămas fără cărbune. Nu mai avem pe stoc, deşi, ca organizaţie sindicală, am solicitat, de mai multe ori, ca acesta să fie asigurat de la rezerva de stat.

 

Suntem îngrijoraţi despre ceea ce se va întâmpla în viitor cu veniturile termocentralei, deoarece acum stăm până miercuri, iar în urmă cu două săptămâni am avut o altă oprire, tot din cauza lipsei cărbunelui”, a transmis iderul sindical, Cristian Istoc.

Legat de cele spuse în mediul on-line și declarațiile pe care le-a făcut în spațiul  public, liderul de sindicat  Cristian Iștoc,  Instituția Prefectului a ieșit cu un comunicat de presă în care,este acuzat că transmite mesaje periculoase pentru comunitate.

În urma inundaţiilor puternice care au avut loc în Valea Jiului, specialişti în minerit au hotărât ca activitatea în subteran să fie oprită pentru câteva zile pentru a evita afectarea locurilor de muncă din subteran.În consecinţă, aprovizionarea cu cărbune a Termocentralei Mintia va fi oprită până aproximativ în jurul datei de 1 iulie. Decizia a fost luată ca urmare a pericolului iminent la care s-ar fi expus toţi cei care lucrează la minele din bazinul carbonifer Valea Jiului.

”În acest context, îl informăm pe domnul Cristian Iştoc, un lider de sindicat de la termocentrala Mintia, că fenomenele meteo extreme care au afectat atât oraşul Lupeni cât şi alte localităţi din zona de vest a depresiunii Petroşani nu au fost determinate nici de guvernarea actuală, nici de oamenii politici.

Prin declaraţiile transmise în spaţiul public, potrivit cărora activitatea în minerit ar trebui să continue chiar şi în astfel de condiţii, dl. Cristian Iştoc îşi asumă o mare răspundere faţă de viaţa oamenilor şi faţă de siguranța muncii în mineritul din Valea Jiului.

De asemenea îi aducem la cunoştinţă domnului lider de sindicat că autorităţile statului, naţionale, judeţene şi locale, au acţionat cât s-a putut de repede pentru limitarea pagubelor produse de puternica viitură din noaptea şi dimineaţa zilei de 26 iunie. Din fericire nu au fost victime,  iar acum se intervine pentru refacerea infrastructurii rutiere şi pentru evacuarea apei din gospodării. Este regretabil că dl. Cristian Iştoc, în calitate de lider de sindicat al unei părţi a energeticienilor, transmite mesaje periculoase pentru comunitate, fiind probabil afectat de faptul că nu mai poate negocia contracte fără licitaţie sau nu mai reuşeşte să facă politica unui partid care a fost până în urmă cu câteva luni la guvernare. În final, îi informăm pe toţi hunedorenii că judeţul nostru nu va fi şters de pe harta energetică a României şi nici ţara noastră nu va dispărea din producţia de energie a Europei, aşa cum transmite liderul de sindicat, ” se arată într-un  comunicat al prefecturii hunedorene. Sistemul energetic naţional va funcţiona în continuare chiar dacă suntem afectaţi pe moment de probleme tehnice, cauzate de dezlănţuirea naturii.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share