01/03/2021

Schimb de experienţă între Norvegia şi România

11160229_1099234363426492_1715808575_n Prefectul judeţului Timis, Eugen Dogariu s-a întâlnit într-un schimb de experiență cu reprezentanţi al Regatului Norvegiei . Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul proiectului „Dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre județul Timiș și fylke (regiunea) Oslo în vederea cooperării pentru dezvoltarea instrumentelor de gestionare a procesului de integrare socială a copiilor și tinerilor romi aflați în situație de risc ”, implementat de Asociația Centrul de Resurse pentru Regenerare Urbană în parteneriat cu Municipalitatea Oslo, Instituția Prefectului Județului Timiș, Consiliul Județean Timiș, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Timiș, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Timiș, Direcția de Sănătate Publică Timiș, Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Inspectoratul de Poliție al Județului Timiș, Serviciul de Probațiune Timiș, Asociația Generație Tânără, Asociația Fundația Serviciilor Sociale Bethany.

Acesta face parte din programul vizitei de schimb de experiență a partenerilor norvegieni în județul Timiș, vizită care s-a derulat în perioada 20 – 24.04.2015, perioadă în care musafirii au vizitat diverse obiective recomandate de partenerii români pentru a observa modul în care aceștia lucrează cu copiii și tinerii în situație de risc. La eveniment au participat reprezentanți ai instituțiilor publice din județul Timiș, reprezentanți ai societății civile din județ și reprezentanși ai instituțiilor publice din Oslo. Conferința a debutat cu mesajul de salut adresat de către Eugen Dogariu celor prezenți la eveniment, care a subliniat încă de la început importanța dezvoltării relațiilor bilaterale de colaborare cu entități din Regatul Norvegiei, în contextul oportunităților de finanțare oferite de Granturile SEE și Norvegiene.11166075_1099234436759818_20194905_n

Pe parcursul derulării evenimentului instituțiile și organizațiile din cele două state au susținut prezentări în cadrul cărora au arătat cum funcționează instituțiile pe care le reprezintă, ce atribuții au și cum gestionează copiii și tinerii aflați în situație de risc. Foarte apreciată a fost prezentarea domnului Lars Henning Lund, consilier educațional la Departamentul măsurilor pentru Romi din cadrul municipalității Oslo. Conform acestei prezentări, în Oslo trăiesc un număr de 700 de persoane de etnie romă din care aproximativ 50 sunt copiii de vârstă școlară. Domnul Henning a prezentat măsurile intreprinse care se iau referitor la menținerea în sistemul de educație a acestor copiii/tineri, in acest scop fiind angajat un mediator rom și un consilier educațional. Trebuie remarcat că în județul Timiș există localități în care populația de etnie romă depășește 700 de persoane dar nu există nici mediatori școlari, nici mediatori sanitari și nici experți locali romi, așa cum prevede Strategia Guvernului României de integrare socială a cetățenilor români aparținând minorității rome pentru perioada 2014 – 2020. După finalul prezentărilor au fost organizate o serie de ateliere de lucru în cadrul cărora au fost discutate eventuale proiecte ce pot fi derulate în parteneriat, pe teme de interes comune. Delegația norvegiană a efectuat vizite şi la diferite centre care oferă servicii sociale din Timișoara, Lugoj și Găvojdia.

STEJAREL IONESCU

Distribuie acest articol Oficial Media
Share