Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Se cere renunțarea la asfaltarea DN66 A Uricani- Herculane

”Romsilva este incapabilă să protejeze făgetele multiseculare și mai mult decât atât le exploatează abuziv, în mod planificat, se arată într-un raport UNESCO privind pădurile multiseculare de fag din țara noastră”. În document se critică faptul că modul actual de administrare al componentelor din România nu respectă ghidul operational și afectează integritatea proprietății transfrontaliere.

UNESCO acuză tăierile rase și cele abuzive ascunse sub numele de ”progressive”, de igienă sau de conservare, tăieri practicate de Romsilva care afectează procesele naturale și subminează funcțiile de protecție ale zonelor tampon. Misiunea consideră că managementul forestier trebuie să urmeze procesele naturale și să favorizeze extinderea ecosistemelor formate din făgete primare și seculare în timp. Totodată se impune renunțarea la asfaltarea DN66A, un proiect care ar urma să compromită atât zona centrală, cât și cea tampon din Parcul Național Domogled – Valea Cernei.

”Ministerul Mediului, prin departamentul de biodiversitate, trebuie să preia de urgență coordonarea pădurilor aflate în patrimonial Mondial UNESCO și să interzică imediat orice lucrări silvice în aceste păduri și zonele tampon ale acestora. În caz contrar, toate componentele sitului transnational din Germania, Austria, Albania, Belgia, Bulgaria, Croația, Italia, Slovacia, Slovenia, Spania și Ucraina vor fi descalificate. România riscă astfel un scandal diplomatic de proporții”, avertizează Gabriel Păun, președintele Agent Green. Situl transnațional UNESCO pentru făgetele multiseculare din Carpați și alte regiuni din Europa însumează 92.023 hectare în 12 țări din care 23.981 hectare în România. Siturile UNESCO reprezintă elita ariilor naturale protejate din întreaga lume. În iulie 2019, la a cea de a 43-a reuniune UNESCO desfășurată la Baku, România a fost aspru criticată pentru exploatările forestiere din zonele tampon ale componentelor cu făgete primare și s-a decis trimiterea imediată a unei noi misiuni în țara noastră. Publicarea noului raport a fost decisă ieri în urma celei de a 44-a reuniuni UNESCO desfășurată la Fuzhou, China.

Albania+Romania-Beech Forests-RM mission WHC-IUCN-22NOV19

În urma acuzațiilor false lansate de o organizație de ”mediu” privind modul în care Regia Naționala a Pădurilor – Romsilva administrează pădurile aflate în patrimoniul UNESCO, facem următoarele precizări:
 
    România a înscris în patrimoniul natural al UNESCO o suprafață  totala de 23.982,77 hectare, dintr-un total de 92.023,24 hectare, incluse de 12  state la nivel european, cele din țara noastră reprezentand 26% din totalul suprafețelor la nivel european.
    Din cele 23.982,77 hectare din România înscrise în Lista patrimoniului mondial natural al UNESCO, 23.644,53 hectare, adică șapte din cele opt situri UNESCO, sunt păduri aflate în proprietatea publică a statului și administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva.
    În ghidul operațional al UNESCO se stipulează că ”în jurul acestor situri UNESCO, strict protejate, trebuie să existe o zonă ”tampon”, de protecție, de minim 50 de metri în jurul siturilor”.  România a stabilit zone ”tampon” mult mai largi în jurul pădurilor UNESCO, în unele cazuri de kilometri întregi, astfel că suprafața zonelor ”tampon” din jurul siturilor UNESCO din România este de 67.000 hectare, care înconjoară cele 23.982,77 hectare păduri de fag strict protejate.
       Spre comparație, Slovenia a introdus în patrimoniul UNESCO circa 800 hectare păduri de fag, cu o zonă ”tampon” de circa 175 de hectare, iar la unele situri UNESCO din alte țări europene, peste limita de 50 metri de situl propriu-zis nu sunt impuse alte restricții.
       Precizăm că în cele 23.982,77 hectare aflate în siturile UNESCO nu au fost efectuate lucrări silvice, acestea fiind strict protejate.
       În zonele ”tampon” ale siturilor UNESCO, din jurul acestora, Romsilva a efectuat lucrări prevăzute de legislație și amenajamentele silvice, care nu au afectat valoarea universală a siturilor UNESCO, pentru care acestea au fost desemnate.
       Ulterior, un ONG a reclamat la instituțiile internaționale că unele lucrări din zonele ”tampon”, care înconjoară pădurile din sit, ar pune în pericol pădurile din siturile UNESCO, fără a prezenta justificări clare privind modul în care acestea ar fi fost afectate.
      Prin noul raport internațional publicat recent, care urmează să fie prezentat Comitetului Patrimoniului Mondial, constatăm că se recomandă noi restricții, suplimentare fața de cele stabilite inițial la desemnarea siturilor UNESCO.  Romsilva respinge cu fermitate acuzațiile false lansate de un ONG de ”mediu”, prin care instituția noastră este acuzată că nu protejează pădurile din siturile UNESCO, că ”exploatează abuziv în mod planificat” făgetele multiseculare și ca ar avea loc tăieri ilegale în acestea.

Conform datelor Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, suprafaţa terenurilor împădurite din România creşte de la an la an, fondul forestier naţional având în prezent o suprafaţă de peste 7 milioane de hectare. Totodată – conform sursei citate – a fost identificată o suprafaţă de 22.599 de hectare destinate lucrărilor de regenerare. În acest an, pe fondul pandemiei provocate de virusul SARS-CoV-2, Regia Naţională a Pădurilor  –  Romsilva a redus semnificativ acţiunile de împăduriri cu voluntari şi cele de educaţie forestieră, acestea urmând a fi reluate când condiţiile sanitare vor permite acest lucru. Romsilva va planta în cursul campaniei de împăduriri de primavară circa 20 milioane de puieţi forestieri, regenerând natural 6.015 hectare fond forestier şi împădurind alte 3.115 hectare. Pe alte 1.439 hectare vor fi efectuate lucrări de completări şi pe alte 132 de hectare, în care plantaţiile au fost afectate de calamităţi, vor fi efectuate lucrări de refacere. Romsilva va regenera, în cursul anului 2021, pe durata campaniilor de împăduriri de primăvară şi toamnă, 12.670 hectare, din care 8.037 hectare prin regenerări naturale şi 4.633 hectare prin lucrări de împăduriri. Lucrările de regenerare a fondului forestier proprietatea publică a statului din acest an vor fi făcute în urma unei investiţii de 199,2 milioane lei. În ultimii  cinci  ani, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a regenerat 75.401 hectare fond forestier de stat, 48.163 hectare prin regenerări naturale şi 27.238 hectare prin lucrări de împăduriri, fiind plantaţi în acest interval 151,66 milioane puieţi forestieri, cu o investiţie totală de 665,6 milioane de lei. Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile ţării, şi asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share