Senatorul Cristian Resmeriță așteaptă un răspuns la întrebarea ” CE FACEM CU COMPLEXUL ENERGETIC??? ÎL DIVIZĂM SAU NU???”

Comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, şi ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, au participat  la Petroşani, la conferinţa cu tema „Regiunile carbonifere din România în tranziţia energetică”, evenimentul fiind organizat de Confederaţia Sindicală „Meridian”,  sindicatele din Valea Jiului și din alte zone miniere ale țării. Au mai participat secretari de stat din diferite ministere, parlamentari, primari, reprezentanți ai mediului de afaceri și societății civile, etc. La nivelul Comisiei Europene,  cât și a guvernului, a fost constituit un grup special de lucru care evaluează deja necesităţile de investiţii în Valea Jiului, pentru a ajuta această regiune carboniferă să facă mai uşor faţă tendinţei mondiale de reducere a consumului de cărbune.Parlamentarul hunedorean  Cristian Resmeriță a urmărit cu interes alocuțiunile invitaților, notându-și cele mai importante idei.  Luând mai apoi cuvântul, acesta a subliniat că Valea Jiului este o zonă specială, care are nevoie de soluții speciale, cerând chiar înființarea unei axe de finanțare specială, direct de la Brussellex.

Senatorul Cristian Resmeriță:

” Valea Jiului are, da, o situaţie cu totul specială, este un pol al sărăciei, şi nu neapărat din punct de vedere financiar, dar sunt deficienţe foarte mari în domeniul sănătăţii, în domeniul educaţiei, în domeniul locurilor de muncă. Practic, această sărăcie cuprinde mai multe etape şi mai mulţi factori. Eu consider că  Valea Jiului este o problemă specială a României şi cred că şi dumneavoastră, doamnă comisar european Corina Crețu  şi dumneavoastră, doamnă ministru al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, sunteţi de acord cu această teorie. Eu întotdeauna am fost de părere că pentru probleme speciale avem nevoie de soluţii speciale. Deci, ori venim cu nişte soluţii speciale, şi toată această deschidere pe care o văd pentru Vale şi la cei prezenţi aici, dar şi la colegii mei de la Bucureşti cu care discut problemele acestei zone, ori nu avem şanse de rezolvare. Ideea unanimă a celor de aici din sală, localnici – şi nu dorim să fim favorizaţi – este că trebuie făcută o axă de finanţare dedicată acestei zone, care este foarte săracă. Ne confruntăm cu o depopulare masivă, oamenii pleacă nu numai în străinătate, ci şi în oraşele mari din ţară, căutând locuri de muncă, şi cu alte şi alte probleme. Este singura soluţie. Avem şase primari, aici prezenţi, care ştiu ce trebuie să facă. Soluţia ar fi să se creeze la nivelul comunităţii europene o axă cu finanţare specială şi pentru proiectele de dezvoltare urbană şi pentru economica spus în plenul conferinței senatorul Cristian Resmeriță.

În nenumăratele sale interpelări și întrebări, care au fost adresate primului- ministru sau ministrului de resort(n.r. al Energiei) senatorul hunedorean a cerut lămuriri vizavi de situația CEH, atrăgând un semnal de alarmă despre devalizarea complexului, despre lipsa unei strategii care să asigure viabilizarea acestuia, pentru a se evita intrarea în colaps și închiderea lui. Senatorul Cristian Resmeriță a mulțumit  colegilor săi pentru susținerea unor proiecte de lege,  care au vizat problematica complexă a pensionarilor minieri, dar întrebarea sa a venit direct: ” Ce facem cu Complexul Energetic? Îl divizăm sau nu?? Și aștept răspunsul. Ce facem cu unitățile miniere Lupeni sau Lonea ??? Le închidem sau nu??? Și vreau răspuns. Vrem să știm și noi și așteotăm răspunsuri simple. Nu spun că  am venit azi aici degeaba, sub nicio formă, dar am venit să concretizăm ceva, o strategie pe termen lung, etc. Eu vreau să primesc răspunsurile așa cum le doresc să le afle și cei de aici, cei prezenți. nu o să accept ca Lupeniul și lonea să fie închise, așa de simplu. Este foarte important să știm dacă continuăm, cum continuăm și sub ce formă continuăm” a conchis senatorul hunedorean.

În replică, secretarul de stat din cadrul Ministerului Energiei, Doru Vișan a spus celor prezenți la conferință, că: ” s-a reușit o prelungire a termenelor de extracție pentru minele de la Lonea și Lupeni. Cu sprijinul Guvernului și cu o înțelegere totală a Comisiei Europene, procesul de renotificare a fost înțeles, aplicat, aprobat și, în condițiile în care, am cerut o cheltuială la capitolul excepționale în plus de 216 miloane, peste prelungirea termenelor, adică 2018, ultimul an de exploatare și, respectiv, 2024, procesul de închidere. Eram convins că această măsură nu acoperă ca timp și din punct de vedere tehnic și social în configurația energetică a României și, respective,  în contextul social local,  nu este suficientă. Primele semne au apărut deja din vară și solicitarea s-a și aprobat: prelungirea termenelor de extracție pentru minele Lonea și Lupeni. Până la urmă, cunoscând zona, am înțeles și am dat drumul la Comisia Europeană. Surpriza a fost că suntem singurul stat care a cerut așa ceva. Am solicitat Companiei ca, în regim de urgență, să elaboreze un studiu entitățile din zonă, care încă mai sunt active, ca să ne ducem coerent și aplicat, pentru a arăta că este nevoie. Asta,  nu rezolvă problema în totalitate. Avem nevoie de sprijin și mai departe,  decizia va ajunge în Consiliu și acolo avem nevoie de sprijinul de la celelalte state și de votul Parlamentului”.

”  Inițiativa privind tranziția regiunilor carbonifere,  este unul dintre principalele instrumente prin care UE poate ajuta Valea Jiului. Echipa operațională de țară a fost înființată în aprilie 2018, și și-a început deja activitatea, colaborând cu toți actorii locali și naționali relevanți. Am convenit primii pași importanți de făcut, așa cum sunt evaluarea necesităților și potențialului investițional în Valea Jiului, precum și identificarea proiectelor deja existente, care vizează relansarea regiunii.„ a declarat și  comisarul european, Corina Crețu. Totodată, în declarația comună prezentată la Petroșani se mai arată că ” pentru a sprijini în mod concret regiunile miniere, carbonifere, instituțiile europene trebuie să accepte idea că ajutorul de stat conform prevederilor deosebit de restrictive și nerealiste ale Deciziei Consiliului nr.787/2010 nu trebuie să fie returnat pentru că, în caz contrar, acesta ar pune în pericol însuși procesul de tranziție energetică”.

Aceasta  mai trebuie doar să ajungă pe masa guvernului,  să fie adoptată cu termeni preciși  de implementare, procesul urmând să fie urmărit de organizatorul principal al evenimentului, președintele Confederației MERIDIAN, Ion Popescu.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share