SERBĂRILE NAȚIONALE DE LA ȚEBEA- omagiu pentru Avram Iancu

SERBĂRILE NAȚIONALE DE LA ȚEBEA așteaptă duminică, 9 septembrie ca mii de oameni să se alăture evenimentului în care va fi omagiat Avram Iancu. Debutul va avea loc la la biserica din localitate cu un ceremonial religios,  unde se află şi Complexul istoric şi mormântul lui Avram Iancu.

Slujba va fi urmată de evocarea istorică a evenimentului, de ceremonia depunerii de coroane şi defilarea Gărzii de Onoare. La eveniment sunt așteptați înalți demnitar, și chiar președintele Klaus Iohannis, europarlamentari, înalte fețe bisericești, etc.  Manifestările vor continua cu un spectacol folcloric. Pentru acest eveniment s-au alocat 130.000 de lei. Programul artistic va dura cel puțin patru ore.

Avram Iancu s-a născut la 1824, într-o familie de moți înstăriți din comuna Vidra de Sus. De profesie avocat, la Revoluția de la 1848 Avram Iancu facea parte dintre fruntașii intelectualității transilvănene luptătoare pentru emancipare socială si națională. A fost unul dintre inițiatorii și organizatorii adunărilor publice de la Blaj, din 30 aprilie, 15-17 mai si 15-23 septembrie 1848, și conducatorul cetelor inarmate de tărani și mineri din Munții Apuseni, în randurile cărora se bucura de o mare popularitate.”Craisorul Muntilor” a murit la 10 septembrie 1872, în comuna Baia de Criș, și trei zile mai târziu a fost înmormântat în cimitirul de la Țebea, lângă Gorunul lui Horea. Evenimentul național  este organizat de Instituția Prefectului Județul Hunedoara, și Consiliul Judeţean , Centrul de Cultură și Artă Hunedoara, Primăria Baia de Criș.

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share