10/04/2020

SFÂNTA VARVARA- 4 DECEMBRIE ocrotitoarea minerilor și a municipiului Petroșani… LA MULȚI ANI și NOROC BUN…

Sfânta Muceniţă Varvara este cunoscută ca fiind una dintre cele 14 ajutătoare ale creştinilor. Sfânta este foarte populară şi datorită faptului că este protectoarea tunarilor, inginerilor militari, minerilor şi tuturor celor ce lucrează cu explozibil, deoarece viaţa sa vorbeşte despre un fulger care l-a ucis pe tatăl ei.  Sfânta Varvara este şi ocrotitoarea matematicienilor. O versiune franceză a vieţii sale vorbeşte despre 13 minuni pe care le-a săvârşit oamenilor care au primit Taina Sfântului Maslu, ajutând oamenii să se pocăiască sincer. Sfânta Varvara este si protectoarea copiilor, pe care îi protejează de boli, în special de pojar. În folclorul bulgar, Sfânta Varvara este sora Sfântului Sava, care este cinstit a doua zi, pe 5 decembrie şi a Sfântului Nicolae, cinstit pe 6 decembrie. Sfinţii Varvara şi Sava pregătesc aşadar ziua fratelui lor, Sfântul Nicolae. Un proverb bulgar spune că Sfânta Varvara găteşte mâncare, Sfântul Sava coace pâine, e iar Sfântul Nicolae serveşte pe oameni cu bunătăţi.
Nu întâmplător,  în unele zone folclorice există credința că Sfânta Varvara umblă cu un pahar de moarte. Tocmai de aceea, ziua ei era păstrată cu sfințenie, fiind periculoasă în special pentru copiii ce puteau cade pradă vărsatului sau bubelor. Această zi este numită Cea de-a doua zi a Bubatului, de-a lungul căreia oricine muncește, spală, toarce sau mănânc[ fasole riscă să fie umplut de bube sau chiar să îi moară copiii.
În occident și în lumea catolică Sfânta Varvara, cunoscută drept Sfânta Barbara, este subiectul unei legende în care se spune că a fost închisă de tatăl ei într-un turn , pentru a o împiedica să se mărite. Apoi, după ce a devenit creștină, același părinte a încercat  să o omoare, după care a denunțat-o autorităților păgâne. Drept pedeapsă, el a murit lovit de un fulger.  În unele părți din Franța și Germania, ziua Sfintei Barbara este considerată debutul sezonului Crăciunului.

În sudul Franței, în special, în Provence, există obiceiul de a așeza pe pervaz, la soare, farfurii umplute cu boabe de grâu înmuiate în apă. Dacă “grâul Sfintei Barbara” creștea repede, se zicea că va fi un bun pentru recolte. În caz, contrar, se prevestea un an dezastruos pentru grâne. Un obicei asemănator există în Cehia și Slovacia, unde se așezau în apă crenguțe de cireș, în speranța ca ele vor înflori în ajunul Crăciunului. În Germania și Austria, se puneau în apă , într-un mod asemănător, crengi ale pomilor fructiferi. Fiecare fată nemăritată ținea neapărat să aibă o astfel de crenguță întrucât, dacă înflorea de Crăciun, era semn că va fi cea dintâi dintre suratele ei care se va căsători.

Se cuvine că în această zi să ne rugăm pentru sufletele minerilor ortaci, care s-au săvârșit în minele Văii Jiului și să le adresăm celorlalți, aflați încă, în activitate,  dar și pensionarilor  gândurile noastre bune, cele mai calde urări de sănătate,fericire și bunăstare alături de cei dragi.

În municipiul Petroșani există două biserici care poartă hramul acestei sfinte: Biserica Romano Catolică și cea din Aeroport, care a fost construită cu ajutorul minerilor și ligii ce a fost condusă de controversatul Miron Cozma.

            

 

     

Și cum Sfânta Varvara este ocrotitoarea municipiului Petroșani se cuvine să spunem și :  LA MULȚI ANI PETROȘANI!..

Distribuie acest articol Oficial Media
Share