15/01/2021

Sfânta Varvara ocrotește municipiul Lupeni

În luna  decembrie 2019 Prea Sfinţia Sa Episcop Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din parohia Bărbăteni, Protopopiatul de Lupeni, cu ocazia sfinţirii noului lăcaş de cult cu hramul „Sfânta Varvara”. Prea Sfinţia Sa a fost însoțit de către Mons. Angelo Pop, Vicarul General al Episcopiei de Lugoj.

Ceremonia a început cu oficiul sfinţirii apei, urmat de sfinţirea bisericii și de celebrarea Sfintei Liturghii. Alături de P.S. Alexandru, au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar General; pr. Nagy Adrian, protopop de Lupeni; pr. Preda Doinel, protopop de Hațeg; pr. Bulzan Leonard, paroh la Vulcan; pr. Grad Ioan, paroh la Darova; pr. Homm Radu, paroh la Caransebeș; pr. Solomon Vasile, paroh la Petroșani; pr. Poroabă Nicușor, paroh la Pui; pr. Silviu Stroia, paroh la Silvașul de Jos şi pr. Szilvester Dorin, parohul locului. Răspunsurile au fost date de un grup de teologi de la Seminarul Arhiepiscopal Major din Blaj.

Terenul pe care s-a construit noua biserică a fost acordat gratuit de Primăria Municipiului Lupeni. Construcția bisericii a început în anul 2013 iar finalizarea lucrărilor a avut loc în vara anului 2019. Toate acestea au fost posibile cu sprijinul financiar al Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj, al Asociației „Renovabis” din Germania, al Episcopiei Romano-Catolice de Mainz (Germania), al Asociației L`Oeuvre d`Orient din Paris, al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Koln, al Episcopiei de Munster, al Episcopiei de Augsburg, al Conferinței episcopilor catolici din SUA, al Asociației Kirche in Not, al primăriei municipiului Lupeni și al Consiliului Județean Hunedoara și nu în ultimul rând al bunilor credincioși din această parohie.

Încă de la intrare, credincioșii care vor frecventa biserica sunt întâmpinați de un vagonet cu cărbune care a fost donat bisericii de  exploatarea minieră din Lupeni.

În interiorul bisericii, Isus Cristos este pictat îmbrăcat în straie populare momârlănești, iar simbolurile tricolore sunt vizibile pe stâlpii bisericii.

În masa altarului au fost așezate moaște ale Fericitului Ioan Bălan, episcop martir beatificat la 2 iunie 2019 pe Câmpia Libertății din Blaj de către Sfântul Părinte Papa Francisc.

Prea Sfințitul Alexandru i-a oferit părintelui Dorin Szilvester o icoană cu Maica Domnului de la Scăiuș care a lăcrimat la 30 septembrie și 15 octombrie 1934, spunând că „este bine să existe într-o biserică nouă o asemenea icoană pentru că Maica Domnului este Regina Păcii”, totodată părintele Dorin a primit din partea Prea Sfințitului titlul de iconom stavrofor și crucea pectorală pentru activitatea pastorală deosebită desfășurată în Eparhia de Lugoj. Prea Sfințitul Alexandru a mulţumit pr. paroh Dorin, pr. prot. Nagy Adrian şi comunităţii parohiale pentru munca depusă. A mulţumit autorităţilor locale, Primăriei şi Consiliului Local pentru sprijinul oferit.

”Vreau să aduc în atenția dumneavoastră zelul pe care l-a depus părintele paroh pentru construcția acestei biserici, care s-a derulat pe parcursul a  mai multor ani. Suntem într-o perioadă minunată, când se oferă daruri. Această biserică este darul nostru pentru comunitatea  greco-catolică din Lupeni și nu numai. Este cea de-a treia biserică greco-catolică construită în Valea Jiului, aici la Bărbăteni. Din mila lui Dumnezeu chiar dacă, nu ni s-a retrocedat niciuna dintre bisericile noastre,  cu răbdare, cu rugăciune, cu zel s-a reușit să finalizăm și această lucrare. Este desosebit de frumoasă și împodobită, ca o mireasă.

Vreau să mulțumesc autorităților locale, primarului și tuturor acelora care s-au împlicat activ în desăvârșirea acestei noi lucrări, ce poartă hramul Sfintei Varvara, ocrotitorea minerilor și  acestei frumoase zone a țării, cu oameni deosebiți și harnici.  Iubiți credincioși, frați întru Cristos, vreau să vă urez sărbători fericite, să fiți umili, să dăruiți din inimă dragoste, iar bunul Dumnezeu, Sfânta Fecioară și  Sfintul Spirit să vă ocrotească pe toți. La mulți ani, tuturor”, a ținut să declare celor prezenți Presfințitul Alexandrul Mesian, Episcop Greco- Catolic de Lugoj.

Biserica greco-catolică Sfânta Varvara din Lupeni va avea un program bine stabilit, marțea vor fi  slujbe în cinstea Sfântului Anton, iar în zilele de sărbătoare și duminica, slujbele vor începe la orele 10.00.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share