21/10/2021

Sfantul Victor si a de pe urma coliva

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(foto credit: Ion Obagila – incomod.media.ro)

Sfantul Victor Viorel schivnicit in altarul Victoriei are mare temei de indoiala pe bruma de intelepciune a tamaduitorilor de boale si a dascalilor crudelor vlastare ale enoriasilor, oferind la trapeza neamului pomana de doi ani jumate, prima si ultima inaintea Sinodului de la Beijing.

Pai pana deunazi, ca mare-i mila Domnului, cu sfiala se-nchinau de miluire pentru o bucata de paine toti asti vraci de boale si dascali de plebe, da’ sfintia ta, pupator de moaste, tare te-ai mai necajit si i-ai trimis din pronaos, cu batere sfateasca pe umar,  sa cate Calea pe meleaguri straine, ca tare goala ti-e vistieria.

Si la ceasul asta, ca se lasara de vecernie, ai incondeiat in calendarul ortodox  a de pe urma coliva, dupa care acum si-n vecii vecilor, cu inima plina lasi dezlegare in a se desfata tamaduitori si dascali, deo gratias, cu covrigi crocanti de post.
De ce nu, mai cu seama, dimpreuna cu Nifon 007, frate pelerin intru iscodiri, in lumina sfintiilor voastre nu purcedeti la a nadajdui prin camarasi, bir cu patalama din negustoria sfintelor lacasuri de cult care spala cu sapun de ramuri de maslin si salvie si miruiesc bruma de arginti a mirenilor oropsiti.

Ca poate de-acolo din cutia milei obstei Bisericii Ortodoxe Romane s-or ridica precum Lazar, cateva milioane de romani…. copii la buchiseala dulcei slove dintru abecedarul limbei romanesti lasate pe meleaguri de Diaconul Coresi, si asemenea lor, si sarmani batrani de vreme spre oblojirea boalelor si tamaduirea cu felceri in adaposturile sfintiilor voastre.

Ca la ce bun Casele Domnului, rasarite mai dese decat cararile spre ele din mare mila Mariei Fecioara si a Domnului nostru Iisus Hristos,  mai abitir decat adapost pentru nevoiasi a le fi?

Ca orice faradelege, prea-inaltii parinti nu voiesc sa aiba dinaintea luminii ochilor, iara miluirea e zeciuiala sfintelor evanghelii.
Drum de talpi de mireni spre acoperamantul din fiecare biserica si argintii deopotriva, sa fie intru neamul nostru prea crud oropsit, ca asta e Calea Adevarul si Viata!

Asa sa ne-ajute Dumnezeu!

nifon1

Cristi Iordache

Distribuie acest articol Oficial Media
Share