Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Sfârşit de săptămână la Pensiunea „Gârnik 100”

Un minunat sfârşit de săptămână oferit de către Gabi Lungu, de la pensiunea „Gârnik 100”, aflată la altitudinea de peste 600 m, cu peisaje mirifice şi de vis.

Am pornit din Timişoara sâmbătă dimineaţa spre Moldova Nouă, Caraş Severin. Prima oprire la Moldova Nouă, la Infocentru turistic, unde preşedintele Asociaţiei „ Danube”, dl. Corneliu Martin, ne-a oferit informaţii despre ceea ce putem vizita în zonă.

Cu toate că existenţa omului este din perioada Neoliticului spre Perioada Bronzului, prima atestare documentară a fost făcută în 1777. În zona de şes se găsesc multe sate sârbeşti, iar cum urci spre munte vei da de sate ceheşti. Primul sat pe care l-am vizitat a fost Sfânta Elena, 100 % populatie ceha, cu tradiţii şi obiceiuri.

Sfânta Elena a fost cel de-al doilea sat de cehi înființat în Banat, în anul 1824. În acea perioadă a avut loc primul val de conlonizări cu cehi proveniți din Boemia. Motivul principal pentru care cehii au fost colonizați în acest loc a fost dezvoltarea exploatărilor de lemn.

Acum satul s-a înjumătăţit ca populaţie, tineretul emigrând în Cehia, aproape la fiecare poartă vezi autoturisme cu numere ceheşti. În sat au rămas doar bătrânii, satul nu are apă, aceasta fiind adusă de sute de ani de samari, iar în zilele noastre de o cisternă.

În zonă se poate vişita Peştera “Gaura Haiducească”, “Peştera Gaura cu Muscă”, Rezervaţia Naturală Valea Mare, Insula Ostrov, cu păsări de delta şi cai sălbatici, Parcul Natural Porţile de Fier.

Ne-am întors şi am pornit pe Clisura Dunării spre Orşova, însă la un moment dat am cotit la stânga spre Gârnic (Gernik), localitate aflată la altitudinea de 600 m. Am început să urcăm Gornea, Sicheviţa, Curmătura, capătul de drum fiind Gârnic, locul nostrum de popas , de o noapte, Pensiunea “Gernik 100”.

Indiferent de anotimp, vară sau iarnă, căsuţele au încălzire centrală, TV, apă curentă, caldă şi rece cu bucătărie proprie, unde se pot savura cele mai bune delicatese din zonă, chiar şi specialităţi ceheşti.

Peisaje mirifice şi de vis, cu plimbări cu ATV, iarna cu sania trasa de cai, de vizitat cascadele şi peşterile din imprejurimi, morile de apă, vechi de peste 150 ani, care şi în ziua de azi sunt funcţionabile, sătenii din zonă acolo îşi macină cerealele.

Alimente pur natural, lapte de vacă,brânzeturi, slănină, cârnaţ de mistreţ, caltaboş. O noapte la Pensiunea “Gernik 100” costă 60 lei, sau 120 cu demipensiune.

Dacă la dus din Moldova Nouă am făcut 40 km, la întors , am revenit tot în Moldova Nouă, prin Padina Matei şi prin fosta exploatare minieră cu numai 15 km.

Jurnaliştii timişoreni STEJAREL IONESCU, PETRE IRIMUS, DIANA LUPULESCU, OANA MUSAT, ANDREEA ROTAR POPOVICI, RODICA MORAR ŞI LILIANA  IEDU   îi mulţumesc “custodelui” Pensiunii “Gernik 100”, Gabi Lungu pentru acestui sfârşit de săptămână, dar şi  pentru tratamentul “impus” jurnaliştilor.

Stejărel Ionescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share