03/08/2021

Sfaturi utile pentru zilele caniculare care urmează

Meteorologii anunță caniculă de săptămâna viitoare

Începem săptămâna viitoare, la nivelul întregii țări, temperaturile nocturne  vor fi cuprinse între 17 – 19 grade, doar prin depresiunile Transilvaniei și zonele deluroase urmând să avem parte de valori de temperatură de la 12 spre 14 grade. În zonele montane vor fi valori de 10 – 12 grade, cu 7 –8 grade pe creste.

În ceea ce privește maximele, țara noastră va fi împărțită în două: în timp ce prin Banat, Crișana, putem avea parte și de valori aproape de pragul de caniculă (32 – 33 de grade), în restul țării ne oprim la doar 24 – 26 de grade.

În zonele montane temperaturile ajung la 19 – 21 de grade, cu 14 – 15 grade pe creste.Ploi sunt prezente și la acest început de săptămână în bună parte din țară, dar doar prin zona Carpaților de Curbură se mai pot acumula 15 – 25 l/mp, în restul zonelor unde va ploua ne oprim la 3 – 5 l/mp.Vor fi ploi însoțite și de descărcări electrice, grindină, vânt cu aspect de vijelie.

Atunci când apar simptomele legate de expunerea la caldură (crampele de căldură, insolaţia, epuizarea termică) trebuie:
1. Repaus într-un spaţiu umbrit şi răcoros.
2. Consum de lichide: apă, sucuri de fructe, ceaiuri, iaurt.
3. Scăderea temperaturii corpului (prin udat si ventilat).
4. Activitatea fizică se reia doar după câteva ore.
Rețineți:
1. Temperaturile crescute chiar şi pe durata nopţii duc la apariţia epuizarii termice.
2. Apare prin depăşirea posibilităţilor de adaptare a organismului la temperaturi ce se menţin crescute pe durata a mai multe zile.
3. Copiii sunt primii afectați (! Nu-i lăsați nesupravegheați la locurile de joacă sau în mașină, chiar pe durate scurte).
4. Cei mai afectaţi sunt vârstnicii, pacienţii cu patologie cardiovasculară, respiratorie sau neurologică, persoanele obeze, pacienți cu afecțiuni metabolice precum şi cei care stau în apartamentele încinse de la ultimul etaj sau în autoturismele fără aer condiţionat.
5. Cei mai expuşi sunt cei ce petrec mult timp în spaţii deschise: în zone de agrement, pe litoral, la piscină sau la iarbă verde, cei ce muncesc în soare.
6. Nedecelată şi netratată la timp epuizarea termică evoluează spre forme clincice severe ce pot merge până la şoc termic şi deces.
7. Se manifestă prin apariția a 3 categorii de semne:
a)neuro-psihice precum oboseală marcată, astenie, apatie, somnolenţă, cefalee, ameţeli, însoţite de cele
b)tegumentare precum transpiraţii excesive, horpilaţii (piele de ,,gaină) şi c)cardiovasculare uneori severe, hipotensiunea ortostatică (cădere tensională la ridicarea în picioare) şi tahicardie.
8. Pentru a nu ajunge în astfel de situaţii nu ţineţi geamurile deschise când este foarte cald şi nu gătiţi la orele amiezii. Aerisiţi la primele ore ale diminteţii, utilizând curenţi de aer, evitaţi utilizarea electrocasnicelor ce generează căldură şi împiedicaţi acţiunea razelor solare prin jaluzele, materiale textile ude. Dacă nu aveţi aer condiţionat petreceţi câteva ore zilnic în spaţiile publice răcoroase.
9.Tratamentul constă în scăderea temperaturii corpului prin: consumul de lichide reci (!Nu alcool ), duşuri călduțe sau utilizare de prosoape umede şi ventilaţie (! Nu aplicaţi alcool pe piele), odihnă într-un mediu răcoros, eventual cu aer condiţionat), cu picioarele ridicate peste nivelul inimii.
10. Dacă manifestarile nu dispar rapid sau se agravează:
1. Sunaţi la 112.
2. Îndreptaţi-vă spre cea mai apropiată Unitate de Primire a Urgenţelor.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share