08/03/2021

Silvia Mareș, Pro România – Soluții pentru sistemul educațional

Pentru că astăzi este despre copii, aceștia fiind centrul sistemului educațional, Silvia Mareș, coordonatoare a Organizației de Femei PRO România Dâmbovița conturează anumite aspecte pe subiectul educației, ineficiență și soluții de revitalizare a acestuia inițiate de PRO România.

Directoarea Colegiului Constantin Cantacuzino susține că sistemul educațional românesc este unul ineficient, nu o spun eu, o spun rezultatele obținute la mai multe evaluări naionale, Testele PISA, TEAMS, Persones care ne pun la colț, trimițându-ne la pe ultimele locuri în Europa. „Dacă stau să mă gandesc că în Europa sunt numai 7 țări care au susținut PISA pe hârtie și noi suntem printre ele acest lucru spune foarte multe despre ceea ce se petrece în școala românească. Sistemul educațional românesc este irelevant în raport cu economia și societatea viitorului.

 

Pro România Dâmbovița, conferință de presă 1 iunie 2020 – VIDEO

Sistemul educațional românesc este unul inechitabil! Rezultatele la matematică, română și științe este de doua până la șase ori mai slabe în mediul rural față de urban . 80% din elevii școlarizați sunt rromi, 38% sunt analfabeți funcționali , numai 24,5% din elevii din mediul rural continuă liceul, ceea ce înseamnă ca sistemul liceal pierde 75%din elevi.

Se pot remarca și deficiențele pe care le au anumite unități scolare, respectiv, apa curentă, grupuri sanitare. Daor 36% din acestea au acces la internet.

„Sunt profesor de 25 de ani și am lucrat cu numeroase categorii de elevi, elevi capabili de performanță, dar și elevi cu diverse deficiențe. Mereu m -am implicat în activități ce aveau ca scop creșterea calității educației în școala mea, în județul meu, în țara mea . În aceasta perioadă în care am avut ocazia de a privi educația prin ochii părintelui, ai profesorului și a directorului de școală am avut numeroase dezamăgiri. Fiecare ministru și-a pus amprenta sau mai bine zis, și-a pus talpa piciorului pe sistemul educațional din România.”

Dumitru Irena, purtător de cuvânt Pro România Dâmbovița: Legea venitului minim garantat

„Fiecare a crezut ca are propria lui viziune, cea mai bună, de cele mai multe ori necontinuând proiectele bune, începând altele noi și nereușind să le finalizeze. Ca în balada populară Monastirea Argeșului, precum meșterul Manole, ce ziua se construia, noaptea se surpa. În acești 25 de ani, ai mei de școală, sistemul a făcut un pas înainte, 2 în lateral și 3 înapoi.”

Soluțiile PRO România pentru educație:

  1. Profesionalizarea managementului sistemului de învățământ . Lipsa de stabilitate și coerență legislativă și lipsa de viziune precum și practicarea cu vigilență a unui management falimentar au fost în ultimele 3 luni.
  2. Regândirea cariere didactice pentru a atrage, a motiva și a reține și motiva cei mai buni absolvenți în această profesie, anume formare inițială, selecție, formare continuă și parcurs în carieră.

„Am mari îndoieli la modul de pregătire al elevilor care au examen peste două săptămâni, cred ca au fost într-o vacanță de trei luni, pregatirea online nu stiu ce eficienta are.”

Distribuie acest articol Oficial Media
Share