25/02/2021

Sindicaliștii se opun tăierilor de salarii iar corpul de control ajunge la CEH

Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil-Daniel Popescu, a decis să trimită Corpul de Control al Ministrului într-o misiune de inspecție la Complexul Energetic Hunedoara și la Termocentrala Mintia.  Decizia vine după protestul spontan al energeticienilor de la Termocentrala Mintia care, au oprit lucru pentru câteva ore indignați de faptul că nu și-au primit avansurile salariale ce ar fi trebuit achitate în 30 decembrie 2019.  Conducerea CEH a recunoscut că a achitat avansurile salariale numai pentru angajații minelor din Valea Jiului. De asemenea, un alt motiv pentru care ministrul a decis efectuarea unui control este reprezentat de lipsa cărbunelui, problemă semnalată de sindicaliștii de la Termocentrala Mintia.

Într-un comunicat de presă, ministrul Energiei a declarat  că urmează un amplu control atât la Termocentrala Mintia, cât și la CEH, pentru a verifica aprovizionarea cu cărbune, modul în care au fost respectate procedurile de achiziţii, dar şi motivele pentru care o parte din angajaţi nu şi-au primit salariile la timp. „Sunt mai multe aspecte asupra cărora am suspiciuni și pe care le doresc elucidate pe deplin, aspecte deosebit de importante pentru bunul mers al economiei și al sistemului energetic național. Doresc o verificare amplă în legătură cu situația producerii energiei electrice, cu aprovizionarea cu cărbune și în legătură cu stocurile existente, mai ales că am intrat din plin în sezonul rece. Totodată, vreau să văd cum au fost respectate regulile privind oganizarea și funcționarea celor două entități, cum s-au respectat procedurile de achiziții și care este gradul de realizare al investițiilor aprobate(…)  Sunt foarte interesat să aflu de ce managementul CEH nu a reușit să gestioneze așa cum este normal plata salariilor. Vreau să transmit un mesaj ferm către angajații CEH: ei trebuie să știe că nu vor avea probleme cu plata salariilor, iar cauzele care au dus la acest incident nefericit și regretabil trebuie remediate, pentru ca situații de acest gen să fie evitate în toată industria”, a declarat ministrul Virgil Popescu. După framîntările care au avut loc zilele acestea la nivelul CEH, iată că liderul Sindicatului Muntele, Darius Câmpean a ieșit public cu o declarație în care, anunță că se va opune oricăror tăieri de salarii la nivelul complexului hunedorean.

”Eu pun aceste declarații (n.r. reducerea salariilor) pe lipsa de expriență a unora dintre cei care conduc CEH. Sindicatul Muntele, prin membrii pe care îi reprezintă și prin noi, cei care conducem sindicatul, se va opune din toate punctele de vedere oricăror tăieri de salarii. Noi considerăm că salariații CEH, făcând comparație cu alți salariați care au același obiect de activitate, din alte companii, nu au salarii mari în momentul de față.  Un miner care lucrează în abataj ca să ajungă la un venit de 4.000 de lei trebuie să lucreze 3 sau 4 sâmbete sau 2 sâmbete și 2 duminici. Deci se ajunge la un câștig de 4.000 de lei cu muncă suplimentară, cu efort mare, în condițiile pe care le știm toți. În urma declarațiilor de ieri am și avut o discuție cu dl. ministru și i-am spus că voi taxa aceste declarații pe care, repet, le pun pe seama lipsei de experiență. Altfel, ele vin din partea unui fost sindicalist (n.r. Cristian Roșu – administrator special), chiar dacă a făcut unele precizări acolo, pe anumite categorii socio – profesionale. Nu mă așteptam să aibă o astfel de abordare. În ceea ce privește administratorul judiciar, cu dânsul ne vom așeza la masă și îi vom explica cum sunt lucrurile”, a declarat liderul de  sindicat.

Iarîn data de 15 ianuarie a.c. după scandalul de la începutului anului, s-au plătit salariile și ajutorul de încălzire pentru toți angajații CEH și se vor aplica și creșterile salariale, prin aplicarea coeficienților de ierarhizare și majorarea sporului de pericol. Și odată cu creșterea salariului minim, 800 de angajați vor beneficia de prevederile legii.

 

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share