07/03/2021

Sindicatul MUNTELE dă în judecată CEH pentru nerespectarea CCM

Liderul Sindicatului MUNTELE, Darius Cîmpean   a ieșit cu o declarație publică în care anunță, că , sindicatul pe care-l reprezintă, va acționa în judecată conducerea CEH pentru  neplata drepturilor prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă. Este vorba despre ajutorul de încălzire, decontul de transport și tichetele de masă. Conducerea CEH este acuzată că își face imagine în scop politic, însă nu face niciun demers pentru a asigura drepturile angajaților. Din data de  2 iunie va începe strângerea de semnături de la angajați, pentru acționarea în judecată a CEH, cu respectarea regulilor de distanțare socială. Timp de o săptămână vor fi strânse semnături de la membri de sindicat, iar în această perioadă avocatul va pregăti documentația necesară pentru instanță.

”Înțelegem situația dificilă prin care trecem, prețurile de pe piața de energie extrem de scazute și producția extrem de mica care se obține din cele patru mine, dar credem în același timp ca cei care conduc CEH trebuie sa găsească soluții pentru rezolvarea problemelor și respectarea Ccm ului în vigoare.  În situația actuala cei care conduc această companie ar trebui să se preocupe mult mai mult pentru a rezolva problemele societății și nu în a-și face imagine pe care sa o folosească în scop politic dar care în realitate sa nu aibă în spate o baza solida. Nu ne vom abate de la obiectivele noastre de a forma Complexul Energetic Valea Jiului, însă acestea se pot realiza dacă angajații SUNT RESPECTAȚI prin acordarea drepturilor prevazute în CCM. În momentul de fata angajații pe care-i reprezentăm sunt nemulțumiți că, după o perioada în care au făcut eforturi pentru ca aceasta companie sa funcționeze atât cât a funcționat ea, care au înțeles situatia și au acceptat inclusiv șomajul tehnic, nu – și pot incasa drepturile prevazute în CCM ul în vigoare. Demaram aceasta acțiune cu credință ca aceste aspecte vor fi rezolvate cât mai curând posibil. Vom acționa în instanță administrația CEH pentru neplata drepturilor din CCM și ne referim la ajutorul de încălzire, tichete de masă și deconturile de transport.

De două luni acestea nu au fost achitate. Înțelegem situația dificilă prin care trecem, prețurile de pe piața de energie extrem de scăzute și producția extrem de mică care se obține din cele patru mine, dar credem în același timp  că cei care conduc complexul trebuie sa găsească soluții pentru rezolvarea problemelor și respectarea CCM-ului în vigoare”,  a declarat  Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele. Potrivit acestuia, fiecare angajat al CEH ar trebui să primească, în baza drepturilor din CCM,  aproximativ 1000 de lei, pe cele două luni restante.

Cantitatea de cărbune extrasă din minele Văii Jiului a scăzut în ultima perioadă  la circa 650 de tone pe zi, ceea ce înseamnă un sfert faţă de ceea ce se producea la începutul acestui an, în condiţiile în care, toate cele patru exploatări miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) se confruntă cu probleme grave. De la cele patru mine se extrage, la acest moment, în medie, undeva la 600-650 tone de huilă. Salariile angajaților au fost achitate zilele trecute, iar tichetele de masă și plata ajutoarelor de încălzire vor fi făcute atunci când vor exista fondurile necesare în conturile CEH. Iar încasările din piața de energie sunt foarte scăzute, deoarece prețul pe MWh era de 67 lei, față de 300 de lei anul trecut. Conducerea CEH estimează că o revenire a producţiei ar putea avea loc abia în luna iulie.

Termocentrala Mintia funcționează cu cărbune adus din SUA

Astfel, la Mina Livezeni se desfăşoară activităţile necesare pentru deschiderea a două noi abataje, iar la exploatarea de la Lupeni pentru un alt front de lucru, ce va asigura apoi producţia pe următorii doi ani. Un nou câmp de lucru se va deschide la Mina Vulcan, iar la Mina Lonea un nou front se exploatează de câteva zile, pentru început cu o producţie zilnică de 200 de tone. 2000 de tone de cărbune extras din Statele Unite ale Americii a ajuns la Termocentrala Mintia. La Lupeni  în această perioadă se schimbă abatajul, la Livezeni se mută complexul mecanizat într-un alt front. Nici la Vulcan nu merg lucrurile cum trebuie, iar la Lonea există un abataj ce a fost sub foc, neredeschis încă, extragerea huilei făcându-se dintr-o altă zonă. Conducerea CEH a lansat o nouă procedură de licitație, care însă nu s-a definitivat, pentru că ofertele primite erau mai mari decât ceea ce renegociase în baza vechiului contract de achiziție de cărbune.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share