Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Situl Sarmizegetusa în atenția ministerului Culturii

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a vizitat  situl arheologic Sarmizegetusa Regia și Costești-Cetățuia.

Alături de ministrul Culturii, au mai fost prezenți: Vetuța Stănescu- Secretar de Stat la Ministerul Lucrărilor Publice Dezvoltării și Administrației, Petru Călin Marian și Dorel Bretean, subprefecţii judeţului Hunedoara, Vasile Inășescu, primarul comunei Orăștioara de Sus, președintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora, Carmen Harau – senator, Lucian Heiuş – deputat, respectiv Ștefan Bâlici – director general al Institutului Național al Patrimoniului.

S-a discutat despre urgentarea procesului de transmitere în administrarea CJ Hunedoara a cetăților dacice și despre punerea în valoare a acestor comori ale istoriei noastre.

Demnitarul, însoțit de secretarul de stat în Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Vetuța Stănescu, și de managerul Institutului Național al Patrimoniului, Ștefan Bâlici, a dorit să vadă modul în care este administrat situl Sarmizegetusa Regia și să discute, la fața locului, despre implementarea proiectului ”Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european”, aprobat prin programul RO-Cultura al Ministerului Culturii, finanțat din granturi norvegiene și din bugetul Consiliului Județean Hunedoara. Proiectul va fi implementat cu sprijinul Institutului Național al Patrimoniului, care asigură suportul tehnic. La Sarmizegetusa Regia, ministrul Bogdan Gheorghiu a avut ocazia să discute și cu reprezentanții colectivului de cercetare arheologică. Demnitarului i-au fost prezentare de către prof. univ. dr. Gelu Florea rezultatele spectaculoase ale săpăturilor din anii trecuți și stadiul cercetărilor din acest an, demarate la începutul lunii august.

Președintele Consiliului Județean Hunedoara i-a vorbit ministrului și despre protocolul încheiat cu Bibracte E.P.C.C. – Instituție Publică de Cooperare Culturală, cu sediul în Glux-en-Glenne, care asigură administrarea patrimoniului din situl arheologic Bibracte Mont-Beuvray, despre colaborarea cu autoritățile de acolo, dar și despre parteneriatul dintre Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea din Bordeaux, care vizează o strânsă colaborare în ceea ce privește realizarea săpăturilor arheologice în cele două situri. A fost fost prezentat un important proiect realizat de Institutul Național al Patrimonului (INP) și finanțat prin progamul RO-Cultura prin MC-UMP, care se află în curs de desfășurare. Este vorba despre proiectul „Turnurile locuință de la Costești-Cetățuie”, unde, „Ambulanța pentru Monumente” realizează o intervenție de urgență. De asemenea, în ”Zona Sacră”  se află în pregătire o intervenție de urgență finanțată prin Programul Național de Restaurare (PNR) principalul instrument de finanțare, din fonduri alocate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Culturii pentru monumentele istorice aflate în proprietatea statului.

Membrii delegaţiei prezentă în Munţii Orăştiei au concluzionat că, obiectivul principal este de a avea un monument istoric restaurat și revitalizat, valorificat cultural și economic și nu în ultimul rând, de a aduce în prim-plan importanța protejarii patrimoniului cultural din România.

Situl de la Sarmizegetusa Regia este administrat, din anul 2013, de Consiliul Județean Hunedoara, care finanțează și o mare parte din cercetările arheologice sistematice.

În această perioadă, Consiliul Județean Hunedoara derulează procedurile de clarificare a regimului juridic al cetăților dacice de la Costești-Cetățuie, Costești-Blidaru, Luncani-Piatra Roșie și Bănița, înscrise în Lista patrimoniului mondial UNESCO, în vederea înscrierii lor în proprietatea publică a Județului Hunedoara (conform Legii nr. 23/ 2020).

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share